Τεχνολογία|31.01.2023 20:29

Τι δουλειά έχει ένα λούτρινο… αρκουδάκι στην επιφάνεια του Άρη; Οι εικόνες από το διάστημα και η πιθανή εξήγηση

Newsroom

Μία εικόνα από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, η οποία τραβήχτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2022 δημοσίευσαν οι επιστήμονες που χειρίζονται το HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), το οποίο κάνει κύκλους γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, από το 2006. Αυτό που κάνει εντύπωση, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη εικόνα είναι ότι, στην επιφάνεια του πλανήτη μπορεί κανείς να διακρίνει μία μορφή που μοιάζει τρομακτικά με το πρόσωπο μίας κούκλας – αρκούδου.

Τι σημαίνει το χαριτωμένο «αρκουδάκι»;

Στο πλάτους 2.000 μέτρων «πρόσωπο» μπορεί κανείς να διακρίνει πόσο ενεργή είναι η επιφάνεια του Άρη, ενώ το καθένα από τα χαρακτηριστικά του «αρκούδου» έχει μία πιθανή εξήγηση. «Το κυκλικό μοτίβο ρωγμών μπορεί να οφείλεται στην καθίζηση μιας απόθεσης πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης», εξηγούν οι επιστήμονες, οι οποίοι σημειώνουν ότι, «ίσως η μύτη να είναι μια ηφαιστειακή ή λασπώδης έξοδος και η απόθεση να είναι ροή λάβας ή λάσπης;».

Ένα από τα έξι όργανα που βρίσκονται στον δορυφόρο Orbiter, το HiRISE έχει τη δυνατότητα να τραβάει με εξαιρετική λεπτομέρεια φωτογραφίες του πλανήτη Άρη βοηθώντας, με αυτό τον τρόπο, στη χαρτογράφηση της επιφάνειάς του, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε πιθανές μελλοντικές αποστολές, είτε από ανθρώπους είτε από ρομπότ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπλανήτης ΆρηςNASAδιάστημα