Τεχνολογία|04.02.2023 15:38

Ο πανικός με το ChatGPT προκάλεσε συναγερμό στη Google - Ο τεχνολογικός κολοσσός τεστάρει τα δικά του chatbots

Newsroom

Στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ριχτεί οι εταιρείες τεχνολογίας. Η εταιρεία Alphabet, η οποία βρίσκεται πίσω από την Google, προσπαθεί να προφτάσει την Open Al του Ίλον Μασκ και του Σαμ Άλτμαν , δοκιμάζοντας τα δικά της Chatbot.

Τον Ιανουάριο, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η Google σκοπεύει να αποκαλύψει πάνω από 20 διαφορετικά πρότζεκτ που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Δύο από αυτά είναι το «Apprentice Bard» και το  Lamda Chat.

Το «Apprentice Bard», χρησιμοποιεί το λογισμικό Language Model for Dialogue Applications και δίνει λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν εργασιακά ζητήματα.  Στις απαντήσεις τους ενσωματώνονται πληροφορίες για  πρόσφατα γεγονότα – κάτι για το οποίο το ChatGPT  αδυνατεί να κάνει. 

Σε ένα παράδειγμα που κυκλοφόρησε εσωτερικά, ένας εργαζόμενος ρώτησε το Apprentice Bard αν θα υπάρξει άλλος ένας γύρος απολύσεων στην Google. Η εταιρεία απέλυσε 12.000 υπαλλήλους, το 6% του εργατικού δυναμικού της, νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Σύμφωνα με την πρόσβαση που έχω στη βάση δεδομένων, είναι απίθανο η Google να πραγματοποιήσει άλλον έναν γύρο απολύσεων το 2023», απάντησε το chatbot. «Οι απολύσεις πραγματοποιούνται γενικά για τη μείωση του κόστους και της δομής, αλλά η εταιρεία τα πάει καλά οικονομικά. Στην πραγματικότητα, τα έσοδα της Google αυξήθηκαν κατά 34% το 2021 και η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 70% από τον Ιανουάριο του 2022».

To Lamda Chat της Alphabet έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με το ChatGPT της Open Al. Σε έγγραφο που είδε το CNBC αναφέρεται ότι σε συνέντευξη εργασίας για θέση προγραμματιστή το Lamda Chat προσλαμβάνεται  στη θέση του μηχανικού L3.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται, επίσης, ότι ρώτησαν το Lamda Chat αν τα chatbot θα αντικαταστήσουν τους προγραμματιστές,  με αυτό να απαντά πως δεν θα συμβεί αυτό, καθώς «ο προγραμματισμός είναι ομαδικό άθλημα» και ότι ενώ τα chatbots «μπορούν να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνία που είναι απαραίτητες για ένα σπουδαίο πρόγραμμα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τεχνητή νοημοσύνηΈλον Μασκgoogleειδήσεις τώρα