Τεχνολογία|15.02.2023 06:15

Φιλόδοξος στόχος: Γρήγορο ίντερνετ μέσω οπτικής ίνας σε 15.000 σχολεία ανά την Ελλάδα

Μαρία Λιλιοπούλου

Ζήτημα χρόνου είναι η έγκριση του έργου που αφορά την κάλυψη με οπτική ίνα 15.000 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων.

Ο σχεδιασμός του έργου με εκτιμώμενο προυπολογισμό ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης, όπως ανέφερε ο Κώστας Τσαντίδης, Διευθυντής Γραφείου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει το υπουργείο για τα 3 χρόνια λειτουργίας του gov.gr.

Το έργο θα διαχωριστεί σε δύο τμήματα. Το πρώτο θα αφορά καθαρά το στόχο να αποκτήσουν όλα τα σχολεία της χώρας Ιντερνετ 1 Gigabit κυρίως μέσω οπτικής ίνας όσον αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, ή και μέσω αλλων τεχνολογιών, όπως το 5G για περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας: «Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να ξεκινάμε με 1 Gigabit, το οποίο θα μπορεί να είναι και αναβαθμισιμο μελλοντικά και στα 10 Gigabits», είπε ο κ. Τσαντίδης.

Το δεύτερο σκέλος του έργου εφόσον το Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων θα έχει φτάσει στα σχολεία, θα είναι η ολοκλήρωση μίας συνολικής εργασίας αναβάθμισης και δημιουργίας δομημένης καλωδίωσης σε όλες τις αίθουσες όλων των σχολείων. Ο τελικός στόχος του υπουργείου είναι στο άμεσο μέλλον να υπάρχει γρήγορο και σταθερό ιντερνετ σε όλα τα σχολεία ώστε μελλοντικά με την προσθηκη ενός σημείου πρόσβασης ανή δύο ή τρεις αίθουσες, να μπορεί ο κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση ανά πάσα στγμή στο Ιντερνετ και να γίνεται το μάθημα πολύ πιο διαδραστικό και πιο σύγχρονο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης γίνεται μία αναδρομή στα βήματα που έχουν εκπληρωθεί. Εως και σήμερα οι ψηφιακές συναλλαγές μέσω του gov.gr έχουν φτάσει τα 772 εκατομμύρια από τα 8,8 εκατομμύρια το 2019, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Την ίδια στιγμή χαρακτηριστικό είναι πως το 60% της χρήσης του γίνεται πλέον από κινητά τηλέφωνα.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα σήμερα συμμετέχει δυναμικά στις εργασίες που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαικής Ενωσης για τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού», ώστε όλοι οι πολίτες της Ένωσης να διεκπεραιώνουν συγκεκριμένες διαδικασίες (ενοικίαση αυτοκινήτου, τίτλοι σπουδών κλπ) από μια ενιαία εφαρμογή, στο πρότυπο που δημιούργησε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του υπουργείου, Λεωνίδας Χριστόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – Μίτος, το οποίο αποτελεί το εθνικό αποθετήριο διοικητικών διαδικασιών.

Το ΕΜΔΔ – Μίτος παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022 «έχοντας καταγράψει τότε περί τις 1.400 διαδικασίες και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 2.500 διαδικασίες, με μια δυναμική να ξεπεράσει τις 4.000 ολοκληρωμένες καταχωρίσεις στο τέλος του Α΄ εξαμήνου του έτους», επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος.

Οι δημοσιευμένες διαδικασίες εμπίπτουν σε κάποια από τις 11 κατηγορίες - τομείς, όπως Επιχειρηματική δραστηριότητα, Εργασία και Ασφάλιση, Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη κ.α.

Στον τομέα επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δημοσιευμένες 851 διοικητικές διαδικασίες, που αφορούν κατεξοχήν σε αδειοδοτήσεις οικονομικής δραστηριότητας, ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, συμμόρφωση σε κανονισμούς και πρότυπα.

Στους άμεσους στόχους είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει σύντομα και στη βάση της φιλοσοφίας πως το κράτος πάει στον πολίτη και όχι αντίθετα. «Δηλαδή, εάν κάποιος εγγραφεί σε μια διαδικασία με συγκεκριμένο κωδικό που τον ενδιαφέρει, τότε θα του έρχεται notification, όποτε η διαδικασία αυτή αλλάζει. Και έτσι δεν θα χάνει ώρες ψάχνοντας το νομοθετικό ή κανονιστικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο γ.γ.

Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας, παρέχεται και η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλουν προτάσεις απλούστευσης για διαδικασίες καταχωρημένες στο ΕΜΔΔ, οι οποίες αξιολογούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ετήσιου προγραμματισμού του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ).

ίντερνετσχολείαοπτικές ίνεςgov.grειδήσεις τώραυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης