Τεχνολογία|24.03.2023 13:27

Επί πέντε ώρες, ο CEO του TikTok προσπαθούσε να πείσει το Κογκρέσο να μην απαγορεύσει την εφαρμογή: «Δεν είμαστε πράκτορες της Κίνας»

Newsroom

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσου, υπερασπίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου την εταιρείας του και τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Κίνας, εν μέσω μιας διακομματικής προσπάθειας για την πλήρη απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Είναι η πρώτη φορά που ο διευθύνων συμβούλου του TikTok βρίσκεται ενώπιον των Αμερικανών νομοθέτων και μια πρόκειται και για μια σπάνια δημόσια εμφάνιση του 40χρονου CEO της εφαρμογής, της οποίας η δημοφιλία εκτοξεύεται.

Το TikTok διαθέτει πλέον δεκάδες εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, αλλά οι νομοθέτες έχουν εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο της εφαρμογής από την Κίνα, τις οποίες ο Τσου προσπάθησε επανειλημμένα να καθησυχάσει καθ' όλη τη διάρκεια της ακρόασης.

«Επιτρέψτε μου να το δηλώσω απερίφραστα: Η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», τόνισε στην κατάθεσή του την Πέμπτη.

Οι ερωτήσεις ξεκίνησαν δυναμικά, με τα μέλη της επιτροπής να σφυροκοπούν τον Τσου σχετικά με τη σχέση του με στελέχη της μητρικής εταιρείας της TikTok, ByteDance, τα οποία, σύμφωνα με τους νομοθέτες, έχουν δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Τα μέλη της επιτροπής ρώτησαν πόσο συχνά ο CEO ήταν σε επαφή μαζί τους και διερωτήθηκαν αν οι προτεινόμενες λύσεις της εταιρείας για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων θα προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι των κινεζικών νόμων που απαιτούν από τις εταιρείες να καθιστούν τα δεδομένα των χρηστών προσβάσιμα στην κυβέρνηση, αναφέρει η Guardian.

Οι ισχυρισμού του διευθύνοντα συμβούλου του TikTok υπονομεύτηκαν από ένα άρθρο της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν από την ακρόαση και ανέφερε ότι η Κίνα θα αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε αναγκαστική πώληση της εταιρείας.

Απαντώντας για πρώτη φορά στην απειλή του Τζο Μπάιντεν για εθνική απαγόρευση αν η ByteDance δεν πουλήσει τις μετοχές της, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα συνεπαγόταν εξαγωγή τεχνολογίας από την Κίνα και επομένως θα έπρεπε να εγκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση.

Η ιστορία ενός 16χρονου που αυτοκτόνησε

Οι νομοθέτες αμφισβήτησαν επίσης τον Τσου, που είναι πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, ο οποίος ηγείται της εταιρείας από τον Μάρτιο του 2021, σχετικά με τον αντίκτυπο της πλατφόρμας στην ψυχική υγεία, ιδίως των νεαρών χρηστών της.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης μοιράστηκε την ιστορία του Τσέις Νάσκα, ενός 16χρονου αγοριού που αυτοκτόνησε πριν από ένα χρόνο, πέφτοντας στις ράγες ενός τρένου.

Οι γονείς του παιδιού έχουν μηνύσει την ByteDance, ισχυριζόμενοι ότι το αγόρι «στοχοποιήθηκε» με ανεπιθύμητο περιεχόμενο για αυτοτραυματισμό. Οι ίδιοι εμφανίστηκαν στην ακρόαση και συγκινήθηκαν καθώς ο βουλευτής αφηγούνταν την ιστορία του γιου τους.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς του που είναι εδώ σήμερα και μας επιτρέπουν να το δείξουμε αυτό», δήλωσε ο Μπιλιράκης. «Κύριε Τσου, η εταιρεία σας κατέστρεψε τις ζωές τους».

Γιατί δεν έχουν τα παιδιά του Tik Tok

Η βουλευτής Νανέτ Μπαραγκάν ρώτησε τον Τσου σχετικά με τις αναφορές ότι δεν αφήνει τα δικά του παιδιά να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

«Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι θα ήταν κατάλληλο για ένα νεαρό άτομο να μπει στο TikTok;»
τον ρώτησε.

Ο CEO επιβεβαίωσε ότι τα δικά του παιδιά δεν χρησιμοποιούν το TikTok, αλλά είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη Σιγκαπούρη, όπου ζουν, δεν υπάρχει έκδοση της πλατφόρμας για χρήστες κάτω των 13 ετών.

Ο Τσου, ο οποίος έχει κρατήσει σχετικά χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια των δύο ετών που είναι διευθύνων σύμβουλος, πέρασε μεγάλο μέρος της πεντάωρης ακρόασης τονίζοντας την απόσταση του TikTok από την κινεζική κυβέρνηση, ξεκινώντας την κατάθεσή του με έμφαση στη δική του κληρονομιά από τη Σιγκαπούρη.

Project Texas

Συγκεκριμένα, μίλησε για το Project Texas - μια προσπάθεια να μεταφερθούν όλα τα δεδομένα των ΗΠΑ σε εγχώριους διακομιστές - και δήλωσε ότι η εταιρεία θα διαγράψει όλα τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ που έχουν αποθηκευτεί σε διακομιστές εκτός της χώρας, μέχρι το τέλος του έτους.

Ορισμένοι νομοθέτες εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους ότι το Project Texas ήταν ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα και δεν θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων των ΗΠΑ αρκετά σύντομα. «Ανησυχώ ότι αυτό που προτείνετε με το Project Texas απλώς δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να μας παράσχει τις διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια Τζέι Όμπερνολτ, μηχανικός λογισμικού.

«Σφυροκόπημα» με ερωτήσεις

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Τόνι Καρντένας, μέλος του Δημοκρατικών  από την Καλιφόρνια, ρώτησε ευθέως τον Τσου αν το TikTok είναι κινεζική εταιρεία. Ο ίδιος απάντησε ότι  είναι παγκόσμιας εμβέλειας, δεν είναι διαθέσιμη η εφαρμογή στην ηπειρωτική Κίνα και έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη και το Λος Άντζελες.

Ο Νιλ Ντουν, Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, ρώτησε με παρόμοια ευθύτητα αν η ByteDance έχει «κατασκοπεύσει Αμερικανούς πολίτες» - μια ερώτηση που έγινε εν μέσω αναφορών ότι η εταιρεία είχε πρόσβαση σε πηγές δημοσιογράφων σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ποιοι υπάλληλοι διέρρευσαν πληροφορίες. Ο Τσου απάντησε ότι «η κατασκοπεία δεν είναι ο σωστός τρόπος για να το περιγράψουμε αυτό».

Θυμίζει Ζάκερμπεργκ η ακρόαση

Η ακρόαση αυτή έρχεται τρία χρόνια μετά την επίσημη στοχοποίηση του TikTok από τη διοίκηση Τραμπ, που με εκτελεστικό διάταγμα απαγόρευε στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με την ByteDance.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε το εν λόγω διάταγμα τον Ιούνιο του 2021, υπό τον όρο ότι η αμερικανική επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις θα προβεί σε επανεξέταση της εταιρείας. Όταν η εν λόγω επανεξέταση καθυστέρησε, ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από το TikTok να πουλήσει τις κινεζικής ιδιοκτησίας μετοχές της ή αλλιώς θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Η κατάθεση του Τσου, όπως ανέφεραν κάποιοι νομοθέτες, θύμιζε την εμφάνιση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε ακρόαση τον Απρίλιο του 2018 στο Κογκρέσο, όπου που κλήθηκε να απαντήσει για τα ζητήματα προστασίας των δεδομένων της δικής του πλατφόρμας - απαντήσεις με τις οποίες πολλοί νομοθέτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Ανησυχίες για τον αντίκτυπο του TikTok στην ασφάλεια των νεαρών χρηστών

Σημειώνεται πως σήμερα, η πλειοψηφία των εφήβων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το TikTok - με το 67% των ατόμων ηλικίας 13 έως 17 ετών να αναφέρει πως έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή και το 16% αυτής της ηλικιακής ομάδας να δηλώνει ότι τη χρησιμοποιεί «σχεδόν συνεχώς», σύμφωνα με το Pew Research Center.

Το γεγονός αυτό έχει εγείρει αρκετές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εφαρμογής στην ασφάλεια των νεαρών χρηστών, καθώς προβάλλεται και περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές.

Το TikTok αντιμετωπίζει επίσης αγωγές για θανατηφόρες «προκλήσεις» που έχουν γίνει viral στην εφαρμογή. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει κάνει αλλαγές στη λειτουργία, ως απάντηση σε αυτές τις επικρίσεις, βάζοντας μεταξύ άλλων αυτόματα χρονικά όρια για χρήστες κάτω των 18 ετών.

Ορισμένοι επικριτές της τεχνολογίας δήλωσαν ότι, ενώ η συλλογή δεδομένων της TikTok προκαλεί ανησυχίες, οι πρακτικές της δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑTikTokΚογκρέσοΚίναειδήσεις τώρα