Τεχνολογία|16.05.2023 22:30

Εργαστήριο κατάφερε να παράξει ενέργεια από πυρηνική σύντηξη: Πρόκειται για επίτευγμα συγκρίσιμο με αυτό των αδελφών Ράιτ;

Newsroom

Μετά από προσπάθειες χρόνων να παραχθεί η ισχύς ανάλογη ενός αστέρα, τον Δεκέμβρη σε ένα εργαστήριο στις ΗΠΑ έγινε με επιτυχία πυρηνική σύντηξη. Ολοκληρώθηκε σε 20 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Δηλαδή, ήταν 100 δισεκατομμύρια φορές συντομότερη από την παρθενική πτήση των αδελφών Ράιτ, αλλά ίσως αποτελέσει αντίστοιχο ορόσημο για την ανθρωπότητα. 

Ωστόσο, η πυρηνική σύντηξη πρέπει να επαναληφθεί, να επεκταθεί και να κλιμακωθεί, πριν κάνουμε λόγο για επίτευγμα συγκρίσιμο με αυτό των αδελφών Ράιτ.

Η Εθνική Μονάδα Ανάφλεξης είχε πάρει το παρατσούκλι Εθνική Μονάδα Σχεδόν Ανάφλεξης, εξαιτίας του ιστορικού καθυστερήσεων και υπερβάσεων του κόστους που έχει. Η χρηματοδότηση της θα είχε διακοπεί εδώ και δεκαετίες, αν δεν έτρεχε παράλληλα ένα πρόγραμμα για τα πυρηνικά όπλα.  Σήμερα, όμως, για πρώτη φορά από το 1997 που ξεκίνησε η λειτουργία της μπορεί επιτέλους να δικαιολογήσει όνομά της.

Τον Δεκέμβριο, 192 πανίσχυρα λέιζερ θέρμαναν ένα μικροσκοπικό σφαιρίδιο από άτομα υδρογόνου με τέτοια δύναμη, ώστε αυτά να συγχωνευθούν και να δημιουργήσουν ήλιο (χημικό στοιχείο)  και -το σημαντικότερο- περίσσεια ενέργειας.

Περίπου 2 μεγατζάουλ ενέργειας που έμπαιναν στον θάλαμο-στόχο έγιναν 3,15 μεγατζάουλ. Πρόκειται για μέτρια αύξηση της ενέργειας, αλλά ικανή να γράψει ιστορία. Ακολούθησαν πέντε προσπάθειες να αναπαραχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά απέτυχαν.

«Μάθαμε πολλά μέσα από αυτά τα πειράματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε το 3,15, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα πρότζεκτ έρευνας και ανάπτυξης», σημείωσε η διευθύντρια της μονάδας.

Σημειώνεται ότι  ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν αναμένει να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη πριν από το δεύτερο μισό του 210ου αιώνα.

«Σε αυτή τη φάση ξοδεύουμε ένα πολύ χρόνο και χρήμα για κάθε πείραμα», δήλωσε στο CNN ο Jeremy Chittenden, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αδρανειακής Σύντηξης στο Imperial College του Λονδίνου.

Τώρα που έχουν τη στιγμή των αδελφών Ράιτ, ο Τάμι Μα από την Εθνική Μονάδα Ανάφλεξης είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος τελικά θα πετάξει, θα εργαστεί και θα ζήσει από ενέργεια που παράγεται από σύντηξη. 

«Αν εμείς, ως ΗΠΑ, αποφασίσουμε ότι θα το κάνουμε, μπορούμε να το κάνουμε. Είναι μόνο θέμα χρόνου και χρημάτων», τόνισε. 

ειδήσεις τώραενέργειαΗΠΑπυρηνική ενέργεια