Τεχνολογία|01.06.2023 22:09

Πώς λειτουργεί το εμφύτευμα που βοηθά ασθενείς με παράλυση να περπατήσουν: Αποκλειστικά στο OPEN μέλος της επιστημονικής ομάδας

Newsroom

Έλληνας επιστήμονας είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας που υλοποίησε το πρόγραμμα χάρη στο οποίο 40χρονος περπάτησε ξανά μετά από 12 χρόνια σε καροτσάκι και μίλησε αποκλειστικά στο OPEN εξηγώντας τη θεραπεία αλλά και αποκαλύπτοντας τα σχέδια για το μέλλον.

Ο Γκέρτ Γιάν Όσκαμ ζούσε επί 12 χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, μετά από τροχαίο ατύχημα. Πλέον, στέκεται ξανά στα πόδια του και περπατάει χάρη σε πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποίησε η εν λόγω ερευνητική ομάδα στην Ελβετία.

Οι στόχοι για το μέλλον

Ο Έλληνας επιστήμονας Αχιλλέας Λασκαράτος, μιλώντας στο OPEN και τη Μαίρη Γύγου, εξηγεί: «Εμφυτεύτηκαν αισθητήρες οι οποίοι διαβάζουν τη δραστηριότητα της περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει την κίνηση. Αυτή η πληροφορία αποκωδικοποιείται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ξέρουμε κάθε στιγμή τι κίνηση θέλει να κάνει ο ασθενής. Με βάση αυτή την πληροφορία, διεγείρουμε τα κύτταρα του νωτιαίου μυελού ώστε να σταλεί το μήνυμα στους μύες των ποδιών για να ξαναπερπατήσει ο ασθενής».

Έναν χρόνο μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, ο 40χρονος διατηρεί σημάδια νευρολογικής βελτίωσης ακόμα και όταν το εμφύτευμα δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Όπως τονίζει ο κ. Λασκαράτος, στόχος είναι να εφαρμοστεί η θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς και υπολογίζεται πως εάν όλα πάνε καλά, είναι ρεαλιστικό να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό είτε στο τέλος αυτής της δεκαετίας ή στις αρχές της επόμενης.

Στη συνέχεια, «σκοπεύουμε να τεστάρουμε τη θεραπεία για την ανάκτηση της κίνησης των χεριών, επίσης για άτομα με τραύμα στον νωτιαίο μυελό». Μάλιστα, ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον να μπορεί να λειτουργήσει και για άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έχουν Πάρκινσον.

Η θεραπεία αφορά άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν εξαιτίας σοβαρού τραύματος στον νωτιαίο μυελό.

Ο Αχιλλέας Λασκαράτος εργάζεται πάνω στην αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, μια διαφορετική προσέγγιση που όμως έχει στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά με εκείνη της ψηφιακής γέφυρας που έκανε τον 40χρονο να περπατήσει ξανά.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνας επιστήμοναςειδήσεις τώραΕλβετίαεπιστήμοναςπαράλυση