Τεχνολογία|03.07.2023 18:44

Σημαντική ανακάλυψη: Οι αστρονόμοι «άκουσαν» για πρώτη φορά γιγάντια βαρυτικά κύματα - «Είναι σαν μια χορωδία»

Newsroom

Βαρυτικά κύματα ιδιαίτερα χαμηλής συχνότητας, τα οποία μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν πτυχές του σύμπαντος που δεν ήταν γνωστές έως σήμερα, καταγράφηκαν για πρώτη φορά.

Πριν από μερικές ημέρες, ειδικότερα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν γιγάντια βαρυτικά κύματα εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας που μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά για τον σχηματισμό του σύμπαντος.

Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε μέσω της παρακολούθησης πάλσαρ-αστέρων νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από τον άξονα τους, όπως γράφει το TIME.

Οι παρατηρήσεις τους αποκαλύπτουν ότι τα κύματα εμφανίζονται σε διαφορετικές συχνότητες και ταλαντώνονται επί δεκαετίες. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ραδιοκύματα από περισσότερα από 60 πάλσαρ για 15 χρόνια χρησιμοποιώντας τρία μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια: το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο (το οποίο δεν λειτουργεί πλέον), το Τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια και το Very Large Array στο Νέο Μεξικό.

Τα ευρήματά τους διατυπώνονται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal Letters.

Την ίδια ώρα, η επιστήμονας του NANOGrav Κιάρα Μινγκαρέλι, επίκουρη καθηγήτρια φυσικής στο Πανεπιστήμιο Yale αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν μια χορωδία, με όλα αυτά τα ζεύγη υπερμεγέθων μαύρων τρυπών να “τραγουδούν” σε διαφορετικές συχνότητες». «Ανοίξαμε ένα νέο παράθυρο παρατήρησης του σύμπαντος».

Τι είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν

Τα βαρυτικά κύματα, την ύπαρξη των οποίων προέβλεψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1916, είναι κυματισμοί στο χωροχρόνο που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά το 2015. Ο Αϊνστάιν είχε διατυπώσει τη θεωρία ότι τα βαρυτικά κύματα τεντώνουν και συμπιέζουν τον χώρο, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν τα ραδιοκύματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους παλμούς φτάνουν στη Γη ένα κλάσμα του δευτερολέπτου νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μαύρη τρύπαειδήσεις τώραανακάλυψηραδιοκύματασύμπαν