Τεχνολογία|18.07.2023 22:28

Σάλος με τις πρακτικές Μασκ: Έδωσε μικρότερες αποζημιώσεις σε όσους απολύθηκαν από τα γραφεία του Twitter στην Αφρική

Newsroom

Σάλο έχουν προκαλέσει οι πρακτικές του νέου αφεντικού του Twitter, Έλον Μασκ, ο οποίος για μια ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα για την ανορθόδοξη στάση απέναντι στους εργαζομένους του. Ειδικότερα σύμφωνα με το CNBC, ο Μασκ επιχειρεί να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους εργαζόμενους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην Γκάνα, οι οποίοι απολύθηκαν τον Νοέμβριο.

Μετά την ανακοίνωση του κύματος των παγκόσμιων περικοπών θέσεων εργασίας, ο Έλον Μασκ είχε γράψει στο Twitter τον Νοέμβριο ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογή όταν η εταιρεία χάνει πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα».

«Σε όλους όσοι αποχώρησαν προσφέρθηκαν 3 μισθοί αποζημίωσης που είναι 50% περισσότερο από ό,τι απαιτείται από το νόμο», πρόσθεσε, αν και δεν ήταν σαφές για ποιες θέσεις εργασίας αναφερόταν.

Έλαβαν μικρότερη αποζημίωση

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από το γραφείο στην Γκάνα καταγγέλλουν ότι δεν πήραν όσα θα έπρεπε αλλά έλαβαν αποζημίωση μικρότερη από όση αντιστοιχούσε σε έναν μηνιαίο μισθό.

Μάλιστα, ένας πρώην υπάλληλος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο τη Δευτέρα ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν αποζημίωση αντί για ειδοποίηση και επιπλέον αποζημίωση για ψυχική οδύνη ως μέρος της συμφωνίας με το Twitter, αλλά και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν.

«Το Twitter μας αντιμετώπισε κακή την πίστη από τότε που απολυθήκαμε τον Νοέμβριο του 2022. Δεν έγινε καμία προσπάθεια διαπραγμάτευσης σχετικά με την απόλυσή μας έως ότου άρχισαν να αναφέρουν οι διεθνείς ειδήσεις για αυτό και αφού προσεγγίσαμε το Γραφείο Εργασίας στην Γκάνα», ανέφερε πηγή στο CNBC υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ήταν μια κουραστική διαδικασία και απέρριψαν ορισμένα από τα αιτήματά μας, τα οποία θεωρήσαμε δίκαια, δεδομένων των συνθηκών και του τρόπου με τον οποίο μας φέρθηκαν».

Μέσω του νόμιμου εκπροσώπου τους, οι εργαζόμενοι έφτασαν τελικά να αποδεχτούν αυτό που εκτιμούσαν ως μειωμένη αποζημίωση απόλυσης τον Μάιο.

«Αποδεχθήκαμε την προσφορά που μας έκαναν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Ωστόσο, μας αγνόησαν τελείως από τότε που ο δικηγόρος μας προσέγγισε τους δικούς τους για να δεχτούν την προσφορά τον Μάιο. Για πολλούς από εμάς, τα οφειλόμενα ποσά δεν έχουν επίσης εξοφληθεί», πρόσθεσε η δεύτερη πηγή.

Από την εξαγορά της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Mασκ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, το Twitter έχασε σχεδόν το ήμισυ των διαφημιστικών εσόδων του και συνεχίζει να δημιουργεί αρνητικές ταμειακές ροές, όπως είπε ο ίδιος ο Έλον Μασκ το Σαββατοκύριακο.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης ανταγωνισμό από τη νέα πλατφόρμα της Meta του Ζάκερμπεργκ, Threads, η οποία κατέγραψε πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της.

Ο Scott Galloway, καθηγητής μάρκετινγκ στο Stern Business School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έγραψε: «η μείωση των εσόδων σχετίζεται με τη μείωση του εργατικού δυναμικού, αλλά δεν προκαλείται από αυτήν»

απολύσειςΈλον Μασκειδήσεις τώραTwitter