Τεχνολογία|30.07.2023 19:59

Φιλόδοξο σχέδιο στην Ολλανδία: Η θερμότητα από ανενεργό ηφαίστειο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για… οικιακή κατανάλωση

Newsroom

Η θερμότητα από ένα ανενεργό ηφαίστειο θα μπορούσε να διοχετεύεται σε σπίτια σύμφωνα με ένα σχέδιο στην ολλανδική πόλη Bolsward.

Μπορεί οι Κάτω Χώρες να είναι γνωστές για τους ανεμόμυλους, αλλά ο Ynze Salverda δεν είναι οπαδός των ανεμογεννητριών που πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα. Πιστεύει ότι η βιώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να παραχθεί υπόγεια χρησιμοποιώντας την υπολειμματική θερμότητα από το ηφαίστειο Zuidwal βαθιά κάτω από τη Θάλασσα Wadden.

«Ξεκίνησε ως μια τρελή ιδέα», δήλωσε ο Salverda, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Stichting Ontwikkeling Geothermie Friesland (Stogef), μιας κοινοτικής πρωτοβουλίας. «Αυτές οι μεγάλες ανεμογεννήτριες ασκούν μεγάλη πίεση στο τοπίο μας, αλλά όταν δεν υπάρχει άνεμος έχουμε πρόβλημα. Έχω ένα υπόβαθρο στον κόσμο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ήξερα ότι υπάρχουν μερικά ηφαίστεια, και η [αυξημένη] θερμοκρασία πηγαίνει προς την ακτή».

Η ιστορία των Κάτω Χωρών ως μεγάλης εξόρυξης φυσικού αερίου σημαίνει ότι διαθέτουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για το υπέδαφος. «Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ένα στρώμα πορώδους πέτρας, είναι ωραίο και ζεστό, περίπου 90C, οπότε δεν θα ήταν μια ιδέα να χρησιμοποιήσουμε τη γεωθερμική ενέργεια», είπε. «Θέλουμε να το πάρουμε στα χέρια μας και να συνεργαστούμε με την τοπική κυβέρνηση. Ακριβώς όπως και τα τρόφιμα, χρειαζόμαστε η ενέργεια να είναι αξιόπιστη, προσιτή και δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθεί. Και αυτή είναι η όλη ιδέα».

Χρησιμοποιώντας μια γεωθερμική τεχνική «ντουμπλέτας», το νερό μπορεί να αντληθεί από το έδαφος σε μια γεώτρηση και η θερμότητα να εξαχθεί σε έναν εναλλάκτη θερμότητας πριν το νερό επανεισαχθεί μέσω μιας γεώτρησης έγχυσης.

Η δημόσια ενεργειακή εταιρεία Energie Beheer Nederland πιστεύει ότι το 25% της ολλανδικής ζήτησης θερμότητας θα μπορούσε τελικά να καλυφθεί από τη γεωθερμία. Λειτουργούν 26 έργα μη ηφαιστειακής γεωθερμικής ενέργειας, κυρίως για τη θέρμανση θερμοκηπίων μεταξύ της Χάγης και του Ρότερνταμ, καθώς και ένα εθνικό έργο χαρτογράφησης και σχέδια για υπερδιπλασιασμό της γεωθερμικής παραγωγής έως το 2030.Ο Phil Vardon, καθηγητής ενεργειακής γεωμηχανικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, ηγείται του επιστημονικού προγράμματος για ένα γεωθερμικό έργο βάθους 2,5 χιλιομέτρων που θα διανοιχθεί στο Ντελφτ για τη θέρμανση της πανεπιστημιούπολης και του ισοδύναμου 10.000 κατοικιών.

«Το ηφαίστειο είναι ένα μικρό τέχνασμα, αλλά αυτό που φαίνεται να έχει κάνει είναι να αυξήσει τη θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε. «Μπορείτε να το δείτε αυτό στους χάρτες θερμοκρασίας που παρεμβάλλονται από τα έργα γεωτρήσεων. Ένα πράγμα που δεν είναι τόσο καλό είναι η ικανότητα του νερού να ρέει - υπάρχει μια σχετικά περιορισμένου πάχους δεξαμενή».

ειδήσεις τώραΟλλανδίαηφαίστειογεωθερμίαθέρμανση