Τεχνολογία|27.09.2023 20:35

Συγκινητική στιγμή: Αστροναύτες επέστρεψαν από το διάστημα μετά από ένα χρόνο - Νέο ρεκόρ για τη NASA

Newsroom

Ο αστροναύτης Frank Rubio, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ στη NASA, επέστρεψε τελικά στη Γη, νιώθοντας την έλξη της βαρύτητας του πλανήτη για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Rubio και οι δύο Ρώσοι συνάδελφοί του - οι κοσμοναύτες Sergey Prokopyev και Dmitri Petelin - προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτο στο Καζακστάν με τη ρωσική κάψουλα Soyuz MS-23 στις 5:17 μ.μ. τοπική ώρα (7:17 π.μ. ET) την Τετάρτη.

Η άφιξη του πληρώματος σηματοδότησε το τέλος ενός μεγάλου -και απροσδόκητου- ταξιδιού για τον Ρούμπιο, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να περάσει μόνο έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αντ' αυτού, κατέγραψε συνολικά 371 ημέρες στο διάστημα μετά την ανακάλυψη διαρροής ψυκτικού υγρού που προερχόταν από την αρχική του βόλτα, ενώ ήταν προσδεδεμένος στο φυλάκιο σε τροχιά.

Η παραμονή του Ρούμπιο δημιούργησε νέο ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει περάσει ποτέ αμερικανός αστροναύτης σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Έγινε επίσης ο πρώτος Αμερικανός που κατέγραψε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος σε τροχιά.

Η αποστολή του που έσπασε το ρεκόρ σηματοδότησε και άλλες αξιοσημείωτες πρωτιές για τον Ρούμπιο: Αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα μετά την επιλογή του για το σώμα των αστροναυτών της NASA το 2017, και στην αρχή της αποστολής έγινε ο πρώτος αστροναύτης με καταγωγή από το Σαλβαδόρ που ταξίδεψε σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι αν γνώριζε ότι η παραμονή του στον διαστημικό σταθμό θα ήταν διπλάσια από την αρχικά προγραμματισμένη, «πιθανότατα θα είχε αρνηθεί» την αποστολή πριν ξεκινήσει την εκπαίδευσή του.

αστροναύτηςNASAδιάστημαειδήσεις τώρα