Τεχνολογία|28.10.2023 12:20

Google Maps: Η νέα λειτουργία σάς δίνει την ευκαιρία να «επισκεφθείτε» 15 πόλεις! Πώς λειτουργεί

Newsroom

Το νέο εργαλείο Immersive View του Google Maps δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να εξερευνήσουν από την οθόνη τους ακριβή, τρισδιάστατα μοντέλα πόλεων και ακόμη και να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό των κτιρίων.

Το εργαλείο, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα, λειτουργεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να μάς ταξιδέψει, από τα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού, στο εσωτερικό μουσείων ή εστιατορίων που θα θέλαμε να επισκεφθούμε στο επόμενο ταξίδο μας. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο σε 15 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Δουβλίνο και το Παρίσι και λειτουργεί συνδυάζοντας εκατομμύρια εικόνες προβολής του δρόμου και δορυφορικές φωτογραφίες.

Όπως σημειώνει η Google, στόχος του Immersive View είναι να βοηθήσει τους χρήστες να ανακαλύψουν γραφικές διαδρομές ενώ διευκολύνει την πλοήγηση, προσομοιώνοντας τον καιρό και την κίνηση στη διαδρομή. Ήδη από πέρυσι η εταιρεία είχε ανακοινώσει την έναρξη της πολύ βελτιωμένης έκδοσης τρισδιάστατης πλοήγησης, ωστόσο, από αυτή την εβδομάδα, οι χρήστες θα μπορούν για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουν το Immersive View προκειμένου να ακολουθήσουν διαδρομές σε επιλεγμένες πόλεις.

Οι χρήστες, αφού επιλέξουν την προβλεπόμενη ώρα της ημέρας, θα μπορούν να πλοηγηθούν στον πολυδιάστατο χάρτη της διαδρομής, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται, τον φωτισμό, αλλά ακόμα και προβλέψεις για την κυκλοφορία. Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ομάδας Geo της Google, Κρις Φίλιπς, δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου, πως η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, θα αποτελέσει βασικό μέρος της μελλοντικής ανάπτυξης των Google Maps. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής σε αυτό το ταξίδι για την οικοδόμηση του μέλλοντος των χαρτών και αυτό καθοδηγείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη», τόνισε.

Η τεχνολογία πίσω από τους τρισδιάστατους χάρτες

Οι λεπτομερείς τρισδιάστατοι χάρτες δημιουργούνται με τη χρήση μιας προηγμένης τεχνικής τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται νευρωνικά πεδία ακτινοβολίας, η οποία μετασχηματίζει εικόνες δύο διαστάσεων σε τρισδιάστατα μοντέλα. Η Google ισχυρίζεται ότι, με τη χρήση αυτής της τεχνικής, είναι σε θέση να αναδημιουργήσει το πλήρες πλαίσιο μιας τοποθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού, των δομών και των λεπτομερειών του φόντου.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο και αντιπρόεδρο της Google στη Βρετανία, Ντέμπι Γουάινστιν, «οι κάτοικοι του Λονδίνου και οι τουρίστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους Χάρτες για να κατανοήσουν ακόμη βαθύτερα αυτή την πραγματικά ιστορική πόλη». «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αναπτύσσουμε τεχνολογίες με βάση την τεχνητή νοημοσύνη όπως αυτές που παρέχουν καινοτόμες λύσεις σε καθημερινές προκλήσεις», συμπλήρωσε.

Πλέον, οι χρήστες των Google Maps, θα μπορούν να αναζητούν στην εφαρμογή πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως «γάλα για τα ζώα» ή «κολοκύθα με το σκύλο μου» και θα λαμβάνουν, για τις αναζητήσεις τους, αποτελέσματα φωτογραφιών. Σύμφωνα με την Google τα εν λόγω αποτελέσματα δημιουργούνται μέσω ανάλυσης Τεχνητής Νοημοσύνης των δισεκατομμυρίων φωτογραφιών που μοιράζονται οι χρήστες των Χαρτών.

 Πληροφορίες και για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

Οι νέες λειτουργίες αναζήτησης θα είναι διαθέσιμες, από αυτή την εβδομάδα, στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Επιπλέον, οι χάρτες θα περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα όρια ταχύτητας και τη θέση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από αυτή την εβδομάδα, θα μπορούν να βρίσκουν περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, εάν ένας φορτιστής είναι συμβατός με το όχημά τους και αν είναι γρήγορος ή αργός. Θα καταγράφεται, επίσης, και το πότε χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά ένα σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι πληροφορίες αυτές, όμως, θα παρέχονται μόνο από χρήστες του Google Maps.

τεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώραχάρτεςGoogle Maps