Τεχνολογία|04.04.2019 11:33

Salonica Electronix: Το συνέδριο που φέρνει ταχύτητες 5G

Χρήστος Ιερείδης

Τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και παροχής οπτικοακουστικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα ο τελικός αποδέκτης, ο χρήστης- τηλεθεατής, να έχει πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες, άρα και επιλογές.

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στο διήμερο πανελλήνιο συνέδριο Salonica Electronix που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (στο τέλος της εβδομάδας).

Όσο τεχνικά και αν είναι κάποια θέματα που θα τεθούν επι τάπητος έχουν ενδιαφέρον αφού οι εφαρμογές τους με έναν τρόπο μετακυλίονται στον καταναλωτή ως προϊόντα.

Ενδιαφέρον έχει για παράδειγμα η συζήτηση για το- ακατάληπτο για πολλούς- «δεύτερο ψηφιακό μέρισμα» στις τηλεπικοινωνίες. Εκπρόσωποι του τηλεοπτικού χώρου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για την τεχνολογία DVB-T2/H.265 (μονόδρομος στις ψηφιακές μεταδόσεις, μία κίνηση στην οποία θα οδηγηθούν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες το επόμενο διάστημα) κι αν τελικά εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Η τεχνολογία αυτή συμπιέζει το φάσμα συχνοτήτων μετάδοσης καναλιών και δημιουργείται χώρος για τις τηλεπικοινωνίες.

Τα κανάλια δηλαδή μπορεί να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο όμως χάρη στη συμπίεση θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν περισσότερα προγράμματα, άρα επιλογές και για τον τηλεθεατή. Ταυτόχρονα οι πάσης φύσης έξυπνες συσκευές θα «τρέχουν» με «ταχύτητα» 5G, που σημαίνει ότι θα μπορούμε να κατεβάζουμε δεδομένα στα σβέλτα και να βλέπουμε οπτικοακουστικό περιεχόμενο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών ανεμπόδιστα- για παράδειγμα το «κατέβασμα» ταινίας μεγάλου μήκους 3D θα γίνεται μέσα 30” όταν με το 4G απαιτούνταν περίπου έξι λεπτά.

Μεταξύ άλλων πάνελ ομιλητών είναι και εκείνο με θέμα «τεχνολογία και αθλητικό περιεχόμενο», όπου COSMOTE TV, ΕΡΤ, NOVA, παρουσιάζουν νέες υπηρεσίες (Pay per View, Hybrid TV, ΟΤΤ) στην υπηρεσία του αθλητικού περιεχομένου, το πάνελ για τις υπερυψηλές ταχύτητες δικτύων, όπου οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζουν τις νέες υπηρεσίες τους άνω των 100Mbps και ξεχωρίζει η ομιλία – τοποθέτηση του δικηγόρου Κ. Τζίκα για το πώς πρέπει να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την τοποθέτηση καμερών, στην εποχή της ευρείας χρήσης τους.

Το Salonica Electronix, κατά κύριο λόγο, απευθύνεται σε τεχνικούς, εγκαταστάτες, καταστήματα και γενικότερα επαγγελματίες από τους χώρους των συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και δικτύων.

Salonica ElectronixσυνέδριοΘεσσαλονίκη