Τεχνολογία|04.04.2024 07:50

Διαστημικό σκουπίδι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έπεσε… σε σπίτι στη Φλόριντα

Newsroom

Η NASA διεξάγει έρευνα μετά τη συντριβή ενός μεγάλου μεταλλικού κομματιού που πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος μιας απορριφθείσας παλέτας μπαταριών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το οποίο έπεσε στην οροφή και σε δύο ορόφους ενός σπιτιού στη Φλόριντα.

«Παραλίγο να χτυπήσει τον γιο μου»

Μηχανικοί της αμερικανικής υπηρεσίας εξερεύνησης του διαστήματος αναλύουν την κυλινδρική πλάκα, η οποία ζυγίζει περίπου 2 λίβρες και διέσχισε το σπίτι στη Νάπολη το απόγευμα της 8ης Μαρτίου.

«Ήταν ένας τρομερός ήχος. Παραλίγο να χτυπήσει τον γιο μου. Ήταν δύο δωμάτια πιο πέρα και τα άκουσε όλα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Alejandro Otero, στο WINK News. «Κάτι διέσχισε το σπίτι και στη συνέχεια έκανε μια μεγάλη τρύπα στο πάτωμα και στο ταβάνι».

Το επιστημονικό περιοδικό Ars Technica ανέφερε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το κομμάτι προέρχεται από τον διαστημικό σταθμό (ISS). Σημειώνεται ότι η αμερικανική διαστημική διοίκηση κατέγραψε την επανείσοδο ενός κομματιού διαστημικών σκουπιδιών πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με πορεία προς τη νοτιοδυτική Φλόριντα στις 14.29 εκείνης της ημέρας, μόλις πέντε λεπτά πριν η κάμερα ασφαλείας του σπιτιού Nest του Otero καταγράψει τον ήχο της συντριβής.

»Είχε ένα κυλινδρικό σχήμα και από το σχήμα της κορυφής φαίνεται ότι ταξίδευε προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Otero.

Ένας εκπρόσωπος της NASA, ο Josh Finch, δήλωσε στο Ars Technica ότι η ανάλυση γίνεται «το συντομότερο δυνατό για να προσδιοριστεί η προέλευσή του», αν και ορισμένοι ειδικοί του διαστήματος πιστεύουν ότι γνωρίζουν ήδη την απάντηση.

Τον Μάρτιο του 2021 εκτοξεύθηκε μια παλέτα 2,9 τόνων που χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση μιας μπαταρίας στον ISS, το μεγαλύτερο αντικείμενο από άποψη μάζας που έχει εκτοξευθεί ποτέ από το φυλάκιο σε τροχιά, ανέφερε τότε η Nasa.

Ήταν προγραμματισμένο να κάνει μια «ανεξέλεγκτη επανείσοδο» κάποια στιγμή μεταξύ 7 και 9 Μαρτίου, με τον αστρονόμο του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν Τζόναθαν ΜακΝτάουελ να δημοσιεύει στο X ότι «δεν θα καεί εντελώς κατά την επανείσοδο».

«Περίπου μισός τόνος θραυσμάτων πιθανότατα θα χτυπήσει την επιφάνεια της Γης», έγραψε ο ΜακΝτάουελ. Ο Otero απάντησε στο tweet του ΜακΝτάουελ με φωτογραφίες της ζημιάς και είπε ότι άφησε μηνύματα στη NASA τα οποία δεν απαντήθηκαν. Τώρα θέλει να μάθει ποιος θα πληρώσει για τις ζημιές στο σπίτι του.

Διεθνής Διαστημικός ΣταθμόςΦλόρινταNASAειδήσεις τώρα