Τεχνολογία|02.05.2019 21:47

Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Newsroom

Οι εμπειρογνώμονες του Αμερικανικού παρόχου υπηρεσιών πληροφορικής Cognizant. Δημιούργησαν μια λίστα με 21 επαγγέλματα που θα μπορούσαν να προκύψουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Πολλά από αυτά φυσικά είναι τα ψηφιακά επαγγέλματα. Όπως για παράδειγμα προγραμματιστές για ιπτάμενα αυτοκίνητα, διευθυντές έξυπνου σχεδιασμού σπιτιών ή μηχανικοί ψηφιακής διάθεσης απορριμμάτων. Στο άμεσο μέλλον επίσης όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται για να αποκρούουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο πολλοί επιστήμονες είναι σκεπτικοί σχετικά με το πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι προβλέψεις. «Πρέπει να δούμε αν θα ισχύσουν αυτά τα αναδυόμενα επαγγέλματα» αναφέρει ο Αλέξαντρ Μπενλιάν , καθηγητής στο Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πολυτεχνείο του Νταρμσταντ, όμως ακόμα και αυτός παραδέχεται, πως «στην ουσία, οι εκθέσεις περιγράφουν μερικά από αυτά τα επαγγέλματα που θα μπορούσαν τελικά να προκύψουν».

Είναι βέβαιο πως ο τρόπος που εργαζόμαστε θα μεταμορφωθεί ριζικά στο μέλλον από τα ρομπότ και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, το πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν ή θα δημιουργηθούν, προκαλεί διαμάχες.

Για παράδειγμα ο «ψηφιακός ράφτης», μια ιδέα για μια μελλοντική καριέρα. Ένα μηχάνημα θα μπορεί να αποτυπώνει με ακρίβεια τις σωματικές διαστάσεις του πελάτη, έτσι ώστε να ράβονται ρούχα ειδικά για αυτόν. Η ιαπωνική εταιρεία Zozotown έχει ήδη εφαρμόσει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο: Ο πελάτης χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κινητά για να τραβήξει φωτογραφίες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να προσαρμόσουν τα ρούχα που θέλει να αγοράσει . Προκειμένου όμως η εφαρμογή να υπολογίσει τις διαστάσεις , ο πελάτης πρέπει να φορέσει ένα μαύρο κοστούμι με λευκές κουκίδες - το "Zozosuit". Το κοστούμι αυτό κυκλοφόρησε μάλιστα ,ώστε οι εν δυνάμει πελάτες να μπορούν να το παραγγείλουν δωρεάν. Οι φωτογραφίες με το κοστούμι έγιναν viral στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. 

Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει όμως να συζητηθεί είναι τα όρια στην τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενθουσιάζει από τη μια τους οπαδούς της τεχνολογικής προόδου ανησυχεί από την άλλη μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Πολλοί ανησυχούν σήμερα για τους ψηφιακούς βοηθούς, όπως η Siri της Apple, επειδή φοβούνται για τα προσωπικά τους δεδομένα και κατα πόσο αυτά είναι ασφαλή. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία, το 51% των κατοίκων δήλωσε ότι οι τεχνικές καινοτομίες είναι "λίγο τρομακτικές" για αυτούς. Μόνο το 32% δήλωσε ότι πιστεύουν στην στην πρόοδο. Τα σχέδια των πιθανών φουτουριστικών επαγγελμάτων έδειξαν ότι όλα θα είναι δυνατά και μάλιστα πολύ σύντομα . Ωστόσο απαραίτητο για την εφαρμογή είναι το νομικό πλαίσιο. Ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση προσωπικών δεδομένων οι απαιτήσεις στην Ευρώπη είναι πολύ αυστηρότερες από ό, τι για παράδειγμα στην Κίνα.

μέλλονεπαγγέλματα