Τεχνολογία|21.07.2019 11:32

Διαστημική αποστολή Apollo 11: 7 στοιχεία που αγνοούμε για το ιστορικό βήμα στο φεγγάρι (pics)

Αθανασία Κουλέτα

Το ρολόι έδειχνε 10:56 μ.μ. όταν, στις 20 Ιουλίου 1969, η διαστημική αποστολή Apollo 11 προσεληνώθηκε και ο Νιλ Άρμστρονγκ καταγράφηκε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Η φράση του «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», επισφράγισε αυτό που σήμερα, 50 χρόνια μετά, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- ανθρώπινο τεχνολογικό επίτευγμα. 

Σε αυτές τις πέντε δεκαετίες, πολλά έχουν γραφτεί γι' αυτή την ιστορική στιγμή, μεταξύ αυτών και θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν όλο το οπτικό υλικό από τη NASA να είναι προϊόν γυρισμάτων σε κάποιο στούντιο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που μέχρι και σήμερα πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στο φεγγάρι. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την πρώτη προσελήνωση της NASA, ας δούμε 7 στοιχεία που δεν είναι είναι ευρέως γνωστά για το ιστορικό επίτευγμα. 

Ο Saturn V είναι ο πιο μεγάλος και ισχυρός πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ

Είχε ύψος 100 μέτρα και έκαιγε περίπου 20 τόνους καυσίμων το δευτερόλεπτο στην απογείωση. Τα καύσιμά του μόνο ζύγιζαν το 85% του συνολικού του βάρους που έφτανε τους 2.800 τόνους.

Saturn V/Apollo 11 - NASA

Ο χώρος που διέμενε το πλήρωμα είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα μεγάλο αυτοκίνητο

Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής, Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς, πέρασαν συνολικά 8 ημέρες μαζί, διανύοντας περισσότερα από μισό εκατομμύριο μίλια μέχρι τη Σελήνη και πίσω, διαμένοντας σε έναν χώρο μεγέθους όσο περίπου ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Όχι μια ιδανική συνθήκη για κλειστοφοβικούς, προφανώς. 

Αφροαμερικανές με γνώσεις μαθηματικών βοήθησαν στη χαρτογράφηση της πορείας προς το φεγγάρι

Στην «προ-ψηφιακή» εποχή, η NASA προσλάμβανε πολλές γυναίκες μαθηματικούς ως «ανθρώπινους υπολογιστές». Αρκετές εξα αυτών ήταν Αφροαμερικανές. Η δουλειά τους στην εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών και στην ανάλυση δεδομένων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του εν λόγω διαστημικού προγράμματος. 

H ομάδα εργασίας του Apollo 11 - NASA

Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το Apollo 11 σήμερα 

Συνολικά, 10 σεληνιακές «κάψουλες» έχουν σταλεί στο διάστημα και έξι έχουν προσεδαφίσει ανθρώπους στο φεγγάρι. Μετά την πρώτη χρήση της καθεμίας από αυτές, είτε καταστράφηκαν στην επιφάνεια της σελήνης, είτε κάηκαν στην ατμόσφαιρα της Γης, είτε (σε μία και μόνο περίπτωση) μπήκαν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Ωστόσο, ποια ήταν η κατάληξή τους, παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Apollo 11. 

Πού βρίσκονται σήμερα οι διαστημικές κάψουλες/NASA

Ο τελευταίος να ΜΗΝ κλείσει την πόρτα

Σαν να μην έφτανε όλο το βάρος της ευθύνης για την επιτυχία του εγχειρήματος που έφερε το πλήρωμα του Apollo 11, ο Μπαζ Όλντριν που βγήκε μετά τον Άρμστρονγκ από την κάψουλα, έπρεπε να βεβαιωθεί πως δεν είχε κλείσει εντελώς την πόρτα γιατί η καμπίνα θα άρχιζε διαδικασία επανασυμπίεσης και μπορεί στο τέλος να κλειδώνονταν απ' έξω. 

Οι Pink Floyd «έντυσαν» μουσικά το μεγάλο γεγονός

Μια εβληματική μπάντα για ένα τόσο εμβληματικό γεγονός. Tο κομμάτι των Pink Floyd «Moonhead» έπαιξε για πρώτη φορά στη ζωντανή κάλυψη της προσελήνωσης που έκανε το BBC. 

Ο λόγος του Νίξον σε περίπτωση «σεληνιακής καταστροφής» 

Φαίνεται πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ήταν οπαδός της παροιμίας «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», καθώς είχε ετοιμάσει και μια ομιλία σε περίπτωση «σεληνιακής αποτυχίας», όπως ήταν ο τίτλος της. Η ομιλία αυτή θα άρχιζε κάπως έτσι: «Η μοίρα όρισε ότι οι άνδρες που πήγαν στο φεγγάρι εν ειρήνη για να το εξερευνήσουν, θα μείνουν στο φεγγάρι για να αναπαυθούν εν ειρήνη...». 

Η ομιλία του Νίξον, σε περίπτωση αποτυχίας - Getty Images

*Με πληροφορίες από BBC, Popular Mechanics 

*Διαβάστε επίσης: 

Διαστημική αποστολή Apollo 11: Πενήντα χρόνια από το «µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα»  

Διαστημική αποστολή Apollo 11: Σε δημοπρασία αντικείμενα του ταξιδιού

διάστημαApollo 11Σελήνη