Τεχνολογία|14.09.2019 23:11

Ο κόσμος το 2069: Λεωφορεία drones, υπόγειες πολιτείες και τουρίστες στο διάστημα

Θοδωρής Λαΐνας

Αυτόνομα ιπτάμενα ταξί και λεωφορεία drones, αεροσκάφη που θα ταξιδεύουν από τη μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη σε λιγότερο από μία ώρα, κάνοντας υποτροχιακές πτήσεις, υποβρύχιες λεωφόροι, σπορ με ιπτάμενα σκέιτμπορντ και τουρισμός στο Διάστημα είναι ορισμένες από τις προβλέψεις επιστημόνων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (όπως η Βασιλική Ακαδημία Μηχανολογίας της Αγγλίας) και ειδικών της βιομηχανίας της τεχνολογίας για το πώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια από σήμερα.

Οι άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου κλήθηκαν από τη Samsung να αποκαλύψουν τα οράματά τους για τον κόσμο του 2069. Ολοι οι συμμετέχοντες συνέβαλαν με τις απόψεις τους στη δημιουργία μιας λίστας με όσα πιστεύουν ότι θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Οργανα μεταμόσχευσης ως προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, εμφυτεύματα που θα παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας μας, σπίτια που θα αυτοκαθαρίζονται, υπόγειες πολιτείες είναι ορισμένα από όσα αναγράφονται σε αυτήν τη λίστα.

Πολιτείες στα βάθη των ωκεανών

Η βρετανική εταιρεία Blue Abyss ασχολείται με την εκπαίδευση ανθρώπων που θέλουν να εκτελέσουν δύσκολες υποβρύχιες ή διαστημικές αποστολές και οι επιστήμονες διερευνούν γενικότερα το πώς μπορεί να προσαρμοστεί το ανθρώπινο σώμα και ο ανθρώπινος οργανισμός τόσο μέσα στο νερό όσο και στο Διάστημα. Τα στελέχη της Blue Abyss υποστηρίζουν ότι πρέπει να μελετήσουμε διάφορα θαλάσσια είδη, όπως τα δελφίνια, για να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε καλύτερα μέσα στο νερό. Θεωρούν, μάλιστα, ότι με την ανάπτυξη νέων μεθόδων παρέμβασης στο ανθρώπινο σώμα θα μπορέσουμε στο κοντινό μέλλον να τροποποιηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα σε πολιτείες που θα δημιουργήσουμε στα βάθη των ωκεανών. Εξέλιξη που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε περίπτωση που η κλιματική αλλαγή καταστήσει αδύνατη την επιβίωσή μας στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Η υπόγεια πόλη

Ανάμεσα στις προβλέψεις που κατέθεσαν οι επιστήμονες και οι ειδικοί στη λίστα που παρήγγειλε η Samsung είναι και η κατασκευή υπόγειων κτιριακών συγκροτημάτων, τα οποία θα διαθέτουν κατοικίες, γραφεία, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, αλλά ακόμη και χώρους αναψυχής όπως… πάρκα.

Τεχνητά νησιά

Ιδιωτικές εταιρείες αλλά και οραματιστές, όπως ο ιδρυτής της Pay Pall Πίτερ Θίελ, θεωρούν ότι το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται σε τεχνητά νησιωτικά συμπλέγματα. Εχουν ήδη δημιουργήσει τα πρώτα σχέδια αυτών των πλωτών πολιτειών. Τεχνητά νησιά που θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα μπορούν να παράγουν οι κάτοικοι εκεί την τροφή τους θα δημιουργούνται σε διάφορες περιοχές των ωκεανών. Τα νησιά αυτά θα παρέχουν στους κατοίκους υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Για να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια των κατοίκων, αυτές οι πλωτές πολιτείες θα βρίσκονται εντός ειδικών τειχών και άλλων κατασκευών που θα τους προστατεύουν είτε από την κακοκαιρία, τα κύματα και τα τσουνάμι, είτε από κάποιον άλλον πιθανό κίνδυνο.

Αυτόνομα οχήματα

Η τεχνολογία των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων θα έχει προχωρήσει πάρα πολύ και η μετακίνηση των ανθρώπων μέσα στα αστικά κέντρα θα έχει γίνει τα επόμενα χρόνια μια ρουτίνα.

Ιπτάμενα σπορ

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε μερικές δεκαετίες το κοινό δεν θα συγκινείται από το ποδόσφαιρο ή τον στίβο, αλλά από εντυπωσιακά όσο και μάλλον ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου σπορ, στα οποία οι αθλητές θα κινούνται με ιπτάμενα σκέιτμπορντ.

Δρόμοι μέσα στη θάλασσα

Εκτός από τον αέρα, θα κινούμαστε με αυτόνομα οχήματα και σε υπόγεια, ακόμη και υποθαλάσσια οδικά δίκτυα

Αποδράσεις σε άλλους πλανήτες

O διαστημικός τουρισμός δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη ή ένα όραμα ειδικών και γενικότερα των φίλων του Διαστήματος, αλλά ένας τομέας που έχει ήδη αρχίσει να κάνει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα. Σε πρώτη φάση οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στον διαστημικό τουρισμό θα προσφέρουν σύντομες πτήσεις έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα. Οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν ήδη προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιους ιδιώτες έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων να ταξιδέψουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να μείνουν εκεί για λίγες μέρες. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα. Παράλληλα, όμως, ιδιωτικές εταιρείες έχουν βάλει μπροστά σχέδια δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και οι οποίες θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία με παροχή τουριστικών υπηρεσιών με θέα τη Γη.

Κτίρια με ύψος 30χλμ.

Υποβρύχιες πόλεις, τεχνητά νησιά, υπόγειες πολιτείες οραματίζονται κάποιοι, αλλά οι αρχιτέκτονες ρίχνουν στο τραπέζι τη δική τους πρόταση, που είναι ουρανοξύστες οι οποίοι θα είναι κυριολεκτικά αυτό που λέει το όνομά τους, δηλαδή θα… ξύνουν τον ουρανό. Αρχιτεκτονικά γραφεία στις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν ήδη παρουσιάσει κάποια σχέδια που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Πρόκειται για κτίρια με ύψος από 5 έως 30 χλμ.! Τα υλικά τους θα είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης και θα διαθέτουν εξωτερικές επιφάνειες που θα αυτοκαθαρίζονται, αφού συνεργεία καθαρισμού δεν θα μπορούν να αναλάβουν δουλειές σε τέτοια ύψη. Ο ουρανοξύστης ύψους 30 χιλιομέτρων, που είναι πρόταση της αμερικανικής αρχιτεκτονικής εταιρείας Clouds, θα κρέμεται με πανίσχυρα καλώδια από έναν διαστημικό βράχο (κομήτη ή αστεροειδή), ο οποίος με τη σειρά του θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Η κορυφή του ουρανοξύστη θα αντλεί ενέργεια με διαστημικούς ηλιακούς συλλέκτες και νερό από τη βροχή.

λεωφορείαδιάστημαdrones