Τεχνολογία|24.11.2019 23:21

Hacking Democracy: Όταν το Facebook αποφασίζει ποιον θα «ψηφίσεις» στην κάλπη

Newsroom

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, οι σύγχρονοι κίνδυνοι αλλά και οι νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και την κοινωνία βρίσκονται στο επίκεντρο της Ημερίδας – Δημόσιας Συζήτησης με τίτλο «Hacking Democracy: Ιδιωτικότητα και δεδομένα στον καιρό του Facebook» που υλοποιείται στις 26 Νοεμβρίου 10:00 π.μ. στο Ραδιομέγαρο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Αγία Παρασκευή) – στο Studio E.

Ειδικοί επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένα στελέχη, με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, θα αναλύσουν την διαδικασία «διαρροής» προσωπικών δεδομένων, τη σημασία του ‘νέου χρυσού’ όπως έχουν χαρακτηρισθεί οι προσωπικές ψηφιακές πληροφορίες και θα εστιάσουν στις κοινωνικές, οικονομικές, προσωπικές και ηθικές επιπτώσεις των καταχρηστικών πρακτικών.'

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας του εν λόγω σκανδάλου,  η Οµοσπονδιακή Επιτροπή Εµπορίου των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Facebook, στο πλαίσιο διακανονισµού, και με την κατηγορία ότι άφησε απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών της. Άλλωστε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, στις 26 Ιουλίου 2018, η εταιρεία έχασε περισσότερα από 109 δισ. μετά την ξαφνική κατάρρευση της μετοχής της κατά 18%. 

Βάσει του διακανονισμού, το συμβούλιο της Facebook θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκεμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Για περισσότερο από έναν χρόνο, Observer και New York Times ερευνούσαν την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica για τον ρόλο της στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και στις αμερικανικές εκλογές που οδήγησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Πρόσφατα, η Google και το Youtube ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέτρα κατά των παραπλανητικών πολιτικών δηλώσεων, κάτι που το Facebook έχει αποφύγει, καθώς ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει πει ότι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ελέγχει την αξιοπιστία των πολιτικών διαφημίσεων. Το Twitter προχώρησε στην πλήρη κατάργηση των διαφημίσεων πολιτικού περιεχομένου από τις 22 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας «Hacking Democracy: Ιδιωτικότητα και δεδομένα στον καιρό του Facebook», θα διερευνηθούν σε δύο κύκλους συζήτησης βασικά ζητήματα και θα δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε τέσσερις άξονες:

· Καταγραφή και προστασία των προσωπικών δεδομένων

· Σύγχρονοι κίνδυνοι για τους χρήστες του διαδικτύου

· Νέα ψηφιακά όπλα απέναντι στις καταχρηστικές πρακτικές

· Δεδομένα – κίνδυνοι, προκλήσεις & μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η συμμετοχή εξασφαλίζεται (πρώτο βήμα) μόνο μέσω ηλεκτρονικής φόρμας που μπορείτε να συμπληρώσετε εδώ (https://bit.ly/2KOjR3z)

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας 

H Ημερίδα – δημόσια συζήτηση για την Δημοκρατία και την Ιδωτικότητα συνδιοργανώνεται από το European Communication Institute με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελώντας μέρος της ad hoc συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής σύμπραξης των παραπάνω φορέων.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας - ECI αποτελεί συνέργεια των δημοσίων Ευρωπαϊκών φορέων Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» , Αυστριακό Πανεπιστημιο Donau Universitat Krems - DUK, Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ και Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση.

σκάνδαλο FacebookκυβερνοασφάλειαCambridge AnalyticaHacking Democracy