Θέατρο|30.07.2020 18:45

Εθνική Λυρική Σκηνή: Επανεκκίνηση προγράμματος το φθινόπωρο με «Μαντάμα Μπαττερφλάι»

Newsroom

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 για τις δύο αίθουσές της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή. Μετά την αναστολή των παραστάσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η ΕΛΣ οργανώνεται ξανά και επιλέγει έργα όπερας, μπαλέτου, συναυλίες στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και μουσικό θέατρο, χορό, φεστιβάλ, συναυλίες, όπερα δωματίου και μιούζικαλ στην Εναλλακτική Σκηνή.

Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιαστούν:

• Μαντάμα Μπαττερφλάι

• 250 χρόνια Μπετόβεν

• Δον Κιχώτης

• Ντον Τζοβάννι

Στην Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιαστούν:

• Επιτάφιος (1958), Διόνυσος (1985)

• Europa

• Human Behaviour

• Ο πιανιστικός Μπετόβεν

• Τέσσερις εποχές

• Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος

• ΗΠΑΡ

• Τα γεγονότα

• Into the Woods

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης σχολιάζει μεταξύ άλλων:

«Ο χώρος της όπερας είναι ένας από τους βαρύτερα πληγωμένους, καθώς λόγω των πολυπληθών και ακριβών παραγωγών, αλλά και λόγω των αιθουσών των χιλιάδων θέσεων, τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για όλο το 2020. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Λυρική Σκηνή, η πανδημία τη βρήκε σε μια από τις πιο δημιουργικές στιγμές της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, αμέσως μετά την επιτυχία του Βότσεκ και ενώ ετοιμάζαμε το πρότζεκτ του Γιώργου Λάνθιμου με τον ΝΕΟΝ, τη συμπαραγωγή με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, το ντεμπούτο της Ανίτας Ρατσβελισβίλι στον ρόλο της Σαρλότ (Βέρθερος), έναν νέο Ριγολέττο για το Ηρώδειο και πολλά άλλα. Όπως είναι γνωστό, βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και των εργαζομένων και συνεργατών της ΕΛΣ, και ήμασταν οι πρώτοι που κλείσαμε το θέατρό μας στην Ελλάδα, από τις 8 Μαρτίου.

Μέσα στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τότε έως σήμερα, η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε να μη μείνει αδρανής και να κρατήσει ζωντανή τη σχέση της με το κοινό. Παράλληλα με τις μεταδόσεις παλιότερων παραστάσεών μας σε διαδίκτυο και ΕΡΤ, που παρακολούθησαν 670.000 θεατές, δημιουργήσαμε και το 1ο μας διαδικτυακό φεστιβάλ με νέο πρωτογενές υλικό μουσικής, μουσικού θεάτρου, χορού, όπερας και οπερέτας, το οποίο είδαν συνολικά 350.000 θεατές. Αυτή την περίοδο είμαστε στη διαδικασία παραγωγής του 2ου διαδικτυακού μας φεστιβάλ, το οποίο θα προβληθεί online τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ο θεματικός του άξονας είναι η λόγια ελληνική μουσική.

Επιπλέον, πριν λίγες μέρες ξεκίνησε ο νέος θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», στον οποίο, όπως είναι γνωστό, η ΕΛΣ συμμετέχει με 20 πρωτογενείς παραγωγές, οι οποίες παρουσιάζονται σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη πρεμιέρα έγινε στη Ρωμαϊκή Αγορά με το μοναδικό ρεσιτάλ της σπουδαίας Ανίτας Ρατσβελισβίλι, το οποίο παρακολούθησαν online πάνω από 1.180.000 θεατές σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ενώ εντός του φθινοπώρου θα σας ανακοινώσουμε το επετειακό πρόγραμμα του 2021, με το οποίο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι παραγωγές Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, όπως και το σύνολο του επετειακού προγράμματος 2021 υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Καθώς, όπως είναι αυτονόητο, το πρόγραμμα των επόμενων μηνών έχει προκύψει μετά από πολλές σκέψεις, αλλαγές, συμβιβασμούς και υπό την αβεβαιότητα της παρούσας κατάστασης, θα ήθελα να αναφέρω στο σημείωμα αυτό, όχι μόνο τις παραγωγές που θα παρουσιάσουμε, αλλά και αυτές που μεταφέραμε για αργότερα ή αυτές που κρίναμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια στιγμή». Σύμφωνα με το νέο προγραμματισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το ρεσιτάλ του σπουδαίου τενόρου Γιόνας Κάουφμαν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μεταφέρεται από τον Σεπτέμβριο του 2020 στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ η παραγωγή της Μπάττερφλαϊ σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ μεταφέρεται για τη σεζόν 2022/2023.

Για τις παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αλέξανδρος Ευκλείδης διευκρίνισε μεταξύ άλλων: «Τη νέα καλλιτεχνική περίοδο θα ανοίξουν δύο σημαντικά έργα του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, ο Επιτάφιος και ο Διόνυσος, δύο πολιτικά έργα θρησκευτικής μουσικής. Ο Επιτάφιος παρουσιάζεται σε νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, ενώ το έργο ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη, μια τραγουδίστρια με μεγάλη θητεία στο ρεπερτόριο του συνθέτη. Ο Διόνυσος παρουσιάζεται ξανά μετά από δεκαετίες, ερμηνευμένος από τον Ζαχαρία Καρούνη.»

Η προπώληση για τις παραγωγές Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, οπότε και θα είναι γνωστά τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις κλειστές αίθουσες των θεάτρων. Η ΕΛΣ διαβεβαιώνει το κοινό ότι όλα τα αναγκαία μέτρα θα τηρούνται ευλαβικά.

Περισσότερα για τον προγραμματισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αφορά τις παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή μπορείτε να βρείτε εδώ και για τις παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή εδώ.

Εθνική Λυρική ΣκηνήΜαντάμα ΜπαττερφλάιΓιώργος ΚουμεντάκηςΜίκης Θεοδωράκης