Θέατρο|24.12.2021 14:11

Χριστούγεννα στην Αθήνα με παιδικές παραστάσεις - Από τη Ρουγγέρη και τον Μπιμπίλα μέχρι τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη

Άγγελος Γεραιουδάκης

Τα Χριστούγεννα είναι μια υπέροχη περίοδος για όλους, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Κλείνουν τα σχολεία και ξεκινούν οι διακοπές με τα δώρα του Άγιου Βασίλη, τα γλυκά της γιαγιάς και οι βόλτες. Γι' άλλη μία χρονιά, η λίστα με τις θεατρικές παραστάσεις για παιδιά στις αθηναϊκές σκηνές είναι πλούσια. Έργα που προσφέρουν διασκέδαση, ψυχαγωγία και μόρφωση στους μικρούς μας φίλους. 

Στο θέατρο Άνεσις, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Ο Ραφτάκος των λέξεων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα. Ενα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.

Η αγαπημένη Κάρμεν Ρουγγέρη και η κόρη της, Χριστίνα Κουλουμπή, παρουσιάζουν την παράσταση «Οι άθλοι του Ηρακλή». Με μια νέα σκηνοθετική ματιά αλλά και με εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια και ειδικά εφέ και βιντεοπροβολές, αξιοποιούν τις μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες του Christmas Theater και παρουσιάζουν τη ζωή και τους άθλους του Ηρακλή σε μια σπουδαία παράσταση για όλη την οικογένεια. Ένα έργο για τη δύναμη της θέλησης, γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες: «Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει».

Παράλληλα, η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει δύο παιδικές παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο. Ο «Μορμόλης» είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Η ιστορία επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως. Ο Μορμόλης γράφτηκε από τον Rainer Hachfeld, αδελφό του Volker Ludwig, ο οποίος έχει γράψει τα τραγούδια. Η δεύτερη παράσταση είναι «Μια γιορτή στου Νουριάν», η οποία παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε «εποχή». Η ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση του Volker Ludwig, απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών - και όλων των ηλικιών.

Ιστορία

Το Εθνικό Θέατρο καλεί ξανά τους μικρούς του φίλους στην Κεντρική Σκηνή για να ταξιδέψουν και να συνομιλήσουν μέσα από το μαγικό κόσμο του θεάτρου. Η φετινή παράσταση για παιδιά του Εθνικού Θεάτρου είναι «Το αγόρι στο θεωρείο» της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση. Η διασκευή για το θέατρο είναι της Άνδρης Θεοδότου και η σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη. Το βραβευμένο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2017, μια ιστορία για την απώλεια, την προσφυγιά, την ανθρωπιά και τη δύναμη της φαντασίας, είναι εμπνευσμένο από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922 και το ανέβασμά του από το Εθνικό Θέατρο αποτελεί και ένα φόρο τιμής στην επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη, η πολυαγαπημένη παράσταση μικρών και μεγάλων, επιστρέφει στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το έργο για τέταρτη φορά, μετά το ανέβασμα του σε κρατικές σκηνές Ελλάδας και Κύπρου, όπου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια γνωρίζοντας την αποδοχή και την αγάπη από το κοινό. H παιδική σκηνή της Μαριάννας Τόλη επιλέγει ένα έργο σταθμό αναφοράς στην παιδική λογοτεχνία, το οποίο μας ταξιδεύει σε ένα μεγάλο περίπατο γεμάτο συναισθήματα και γνώσεις. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο «Ερωτόκριτος» επιστρέφει στην παιδική – εφηβική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου. Στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, με αφορμή την ιστορία αγάπης δυο νέων, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των παιδιών μια ολόκληρη εποχή όπου κυριαρχούν μεγάλες αρετές, όπως η πίστη, η τιμή, η γενναιότητα αλλά και οι συμβάσεις, οι συγκρούσεις και τα στερεότυπα. Ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος  που καθορίζεται τόσο από τη μοίρα όσο και από την τόλμη, το θάρρος και την ισχυρή θέληση των ανθρώπων. 

Κλασσικά έργα

Η ματαιοδοξία, η υποκρισία, η κολακεία, η αγωνία για το πώς μας βλέπουν «οι άλλοι», είναι κάποια από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από το πανέξυπνο παραμύθι «Tα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η αγαπημένη ιστορία που μιλά ουσιαστικά για την ομορφιά και τη δύναμη της ειλικρίνειας και της απλότητας, παρουσιάζεται σε νέα διασκευή στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Τρεις ερμηνευτές -Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου και Ιωάννα Μπιτούνη- παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν και μεταμορφώνονται με μοναδικό κέφι σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, δημιουργώντας ένα ολοκαίνουργιο «μιούζικαλ τσέπης» που κρίνει με λεπτότητα και χιούμορ τη λαχτάρα των ανθρώπων να είναι κοινωνικά αποδεκτοί ενώ θέτει πολύ επίκαιρα ζητήματα, όπως η αρνητική δύναμη της κοινωνικής κριτικής και η υπερβολική σημασία που δίνουμε στην εικόνα μας.

Ταυτόχρονα, τo αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» παρουσιάζεται στην παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν, από τις Μαγικές Σβούρες, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη. Τα παιδιά ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια. 

Ένα αξέχαστο κλασικό μυθιστόρημα, που κατέχει περίοπτη θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία, γίνεται θεατρική παράσταση και παρουσιάζεται στο Ακροπόλ. Στο έργο «Ταξίδι στο κέντρο της γης» του Ιουλίου Βερν, όλα αρχίζουν όταν ο διάσημος καθηγητής ορυκτολογίας κ. Λίντερμπροκ ανοίγοντας ένα παμπάλαιο χειρόγραφο βιβλίο, βρίσκει ένα κιτρινισμένο χαρτάκι διπλωμένο στα τέσσερα. Ένα κρυπτογράφημα! Κάποιος γενναίος είχε κατορθώσει να φτάσει στο κέντρο της γης! Γοητευμένος από αυτή την ιδέα, ο επιστήμονας, πείθει τον ανιψιό του Άλεξ ν' αφήσει την αγαπημένη του και με τη βοήθεια του πολύτιμου οδηγού Χανς, ξεκινούν μια φανταστική περιπέτεια. Μέσα από τεράστιες δυσκολίες θα ανακαλύψουν τι υπάρχει στο κέντρο της γης! Ένα θεατρικό έργο, ύμνος στην ακατάπαυστη λαχτάρα του ανθρώπου να αποκαλύψει τα μεγάλα μυστικά της ζωής και της φύσης.

Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις

Το λευκό πανί του Ηλία Καρελλά στήνεται για ένατη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτές τις γιορτές, και πάνω του ζωντανεύουν από τον θίασο του αγαπημένου σκιοπαίκτη «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου», μια ολοκαίνουργια κωμική περιπέτεια για όλη την οικογένεια, με άρωμα όπερας. Η πρωτότυπη νέα παραγωγή, που είναι γεμάτη χιούμορ, δράση, μουσική και ξεκαρδιστικές ατάκες του Καραγκιόζη, ανεβαίνει στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ενώ όλοι στο διάσημο θέατρο προετοιμάζουν πυρετωδώς το εορταστικό γκαλά, ο Καλικάντζαρος των Χριστουγέννων έχει φέρει τα πάνω κάτω. Αλλόκοτα γεγονότα συμβαίνουν: τραγουδιστές χάνουν τη φωνή τους, όργανα εξαφανίζονται, νότες μετακινούνται. Ο Καραγκιόζης σε ρόλο ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο.

Λονδίνο, μέσα του 19ου αιώνα, μια νύχτα που χιόνιζε, μια παραμονή Χριστουγέννων. Γεμάτος αδιαφορία, για κάθε λογής μαγεία, συναίσθημα ή τρυφερότητα, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο γερο-τοκογλύφος, μετράει τα λεφτά του. Εκείνος δεν το γνωρίζει ακόμα, όμως, η μοίρα που τον θέλει εγωιστή και παλιάνθρωπο δε θα έχει για πολύ το πάνω χέρι! Η κλασική Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς παρουσιάζεται στο θέατρο «Δανδουλάκη», με πολυπληθή θίασο και ζωντανή μουσική από 12μελή ορχήστρα και 7μελή χορωδία, για να μας θυμίσει την αξία του πνεύματος των Χριστουγέννων, μέσα από ένα λαμπερό μιούζικαλ που θα ζεστάνει την καρδιά και την ψυχή μας. Τρυφερότητα, καλοσύνη, αγάπη, φαντασία και λίγη χρυσόσκονη… είναι τα απαραίτητα συστατικά, που θα κάνουν ακόμα και τον δύσπιστο, μίζερο και τσιγγούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, να αλλάξει για πάντα! Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Μπέτυ Λιβανού, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Άρης Μακρής

H βραβευμένη θεατρική Ομάδα Τόπι παρουσιάζει τον «Καρυοθραύστη» του Ε.Τ.Α Χόφμαν. Παραμονή Χριστουγέννων, προσμονή για το άνοιγμα των δώρων και ανάμεσα σε όλα ένας καρυοθραύστης. Η μάχη με τη βασίλισσα των ποντικιών, τα μάγια που λύθηκαν μετά τη μάχη, το απίστευτο ταξίδι στο κόσμο των ζαχαρωτών και χορός με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι στο BIOS.

Comedy club για παιδιά

Μετά τα περσινά Χριστούγεννα που το κράτησαν μακριά μας, το «Comedy club για παιδιά», η μοναδική παιδική ελληνική stand up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών, έρχεται και πάλι στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής. O Γιώργος Χατζηπαύλου σχολιάζει με χιούμορ όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα των παιδιών: Αγαπημένους ήρωες, τη σχέση με τα κατοικίδια αλλά και τα ζώα γενικότερα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τις ξένες γλώσσες, τα παιδικά τραγούδια, τα παιχνίδια και τους φίλους, τις συμβουλές των γονιών και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων και φυσικά την καλύτερη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα!

Μουσική και χορός

Η πολυβραβευμένη υπερπαραγωγή που έσπασε τα ταμεία στο Broadway, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Μπομπ Σφουγγαράκης, ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, μαζί με τον Πάτρικ, τη Σάντυ, τον Καλαμάρη, τον κύριο Καβούρη, τον Πλαγκτόν και ολόκληρη την παρέα που κατοικεί και δίνει ζωή στο βυθό του Μπικίνι, βάζουν τα καλά τους, προετοιμάζονται στο χορό και στο τραγούδι και περιμένουν να σας υποδεχτούν για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα φετινά Χριστούγεννα στην τεράστια φαντασμαγορική σκηνή του Christmas Theater. 29 ταλαντούχοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές και μια μεγάλη ζωντανή ορχήστρα, μας ταξιδεύουν βαθιά μέσα στη θάλασσα, στο βυθό του Μπικίνι, όπου οι κάτοικοί του, αντιμετωπίζουν προβλήματα μιας και ένα ηφαίστειο που βρίσκεται από πάνω τους πρόκειται να εκραγεί και να αφανίσει την πόλη τους. Στην παράσταση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Λάφης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Βασίλης Αξιώτης, Θοδωρής Γιαννόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου και Χρήστος Ζαν Μπατιστ. 

Οι αγαπημένοι μπλε ήρωες με τα λευκά σκουφάκια έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα αυθεντικά κοστούμια του εξωτερικού, σε μια παράσταση με μουσική, χορό και μαγικά τρικ. Ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης, ο Προκόπης, ο Ντορεμί και ο Σπιρτούλης αφού έχουν κάνει την πρωινή τους γυμναστική με τις οδηγίες του Μπαμπαστρούμφ, πιάνουν τα στρουμφοσκουπάκια τους και αρχίζουν το καθάρισμα του Στρουμφοχωριού. Σε ένα σκοτεινό κάστρο εκεί κοντά ο φοβερός Δρακουμέλ και η αγαπημένη του Ψιψινέλ έχουν ετοιμάσει ένα τρομερό σχέδιο για να πιάσουν επιτέλους τα «μικρά απαίσια Στρουμφάκια». Ποιός θα τους βοηθήσει να το πραγματοποιήσουν και ποιά είναι στην πραγματικότητα η Στρουμφίτα; Θα καταφέρουν άραγε τα Στρουμφάκια να ξεφύγουν; Μια παράσταση για τη φιλία, το περιβάλλον, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία στο θέατρο Βεάκη. Μια διαδραστική εμπειρία για τα παιδιά που θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα γελάσουν με την ψυχή τους. 

«Το φανταστικό χωριό» είναι η ιστορία ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η ιστορία και οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στους θεατές, συνομιλούν μαζί τους και όλοι μαζί, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών, γίνονται μέρος μιας μεγάλης γιορτής όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και ζούνε μονιασμένοι. Ο Σπύρος Γραμμένος, γνωστός από τα τραγούδια και το ιδιαίτερο ύφος του, έχοντας γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις, για πρώτη φορά γράφει και πρωταγωνιστεί, με τη συνοδεία ενός μουσικού επί σκηνής, σ' ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, στο θέατρο Ελέρ.

Τι συμβαίνει όταν ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος συναντά τον Λευτέρη Ελευθερίου; Οι δύο πληθωρικοί καλλιτέχνες συναντιούνται στην παιδική παράσταση «Μια τρελή τρελή ΑΒ: Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες». Ο Λευτέρης Ελευθερίου, καταξιωμένος ηθοποιός αναγνωρισμένος για το πολύπλευρο ταλέντο του και την ικανότητά του να μεταμορφώνεται, παρέα με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, γνωστό για την πορεία του ως τραγουδοποιός και την ικανότητά του να παίζει πολλά διαφορετικά όργανα, συμμετέχουν σε μια θεατρική παράσταση που έχει ως στόχο να κάνει τη μάθηση να φαίνεται παιχνίδι. Το έργο, το οποίο φιλοξενείται στην ανακαινισμένη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου «Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος» στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου Μεσογαίας, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Μια τρελή τρελή ΑΒ» της Ράνιας Μπουμπουρή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και συγκαταλέγεται στα best seller της παιδικής λογοτεχνίας.

Σπύρος ΜπιμπίλαςΚάρμεν ΡουγγέρηστρουμφάκιαΨυχογιόςΜεταίχμιοΕθνικό ΘέατροΛευτέρης ΕλευθερίουΧριστούγενναΗλίας ΚαρελλάςΆλκη ΖέηΑκροπόλΚαραγκιόζηςΔον ΚιχώτηςΕρωτόκριτοςΜέγαρο Μουσικής Αθηνώνstand up