Θέατρο|28.10.2022 19:20

Ξεκαρδιστικές κωμωδίες της νέας θεατρικής σεζόν για όσους βρίσκονται στην Αθήνα την 28η Οκτωβρίου

Άγγελος Γεραιουδάκης

28η Οκτωβρίου σήμερα και είναι μία καλή ευκαιρία να πάρουμε την παρέα μας και να πάμε θέατρο. Τη φετινή σεζόν έχουν παρουσιαστεί αρκετές θεατρικές κωμωδίες. Κάποιες από αυτές παίζονται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, ενώ κάποιες άλλες συνεχίζονται από την περασμένη χρονιά. Εμείς ξεχωρίσαμε ορισμένες από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε. Έξυπνες ατάκες και άφθονο γέλιο μέχρι δακρύων. Σχεδόν δύο ώρες χωρίς σκέψη, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μετά την επιμονή του κοινού, ο Πάνος Βλάχος, ο Φοίβος Ριμένας, η Ιφιγένεια Αστεριάδη, ο Κωνσταντίνος Μαγκλάρας και ο Στέλιος Πέτσος επιστρέφουν - υπό τη σκηνοθετική πάντα οδηγία του Γιάννη Κακλέα- στον τόπο του εγκλήματος, το θέατρο Γκλόρια. Μέσα από την έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί ν' αποτελέσει λύση, όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θ' αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος». 

Λίγα μέτρα πιο κάτω και συγκεκριμένα στο Μικρό Παλλάς παρουσιάζονται τα «Μαθήματα Κωμωδίας» για δεύτερη θεατρική σεζόν. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης και Αναστασία Τσιλιμπίου. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους, καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Είκοσι έξι χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο κοινό, η θρυλική νεοελληνική κωμωδία «Μπαμπάδες με Ρούμι» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρεππα επιστρέφει στο θέατρο Αλίκη. Πρωταγωνιστές η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Κώστας Κόκλας, η Μαρία Λεκάκη, η Σοφία Βογιατζάκη και η Τζόυς Ευείδη. Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Έπειτα από μια αποθεωτική χρονιά με αλλεπάλληλα sold out, οι «Παίxτες» του Ν.Β. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργος Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest star τον Θέμη Πάνου, συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους στο θέατρο Κιβωτός. Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια παράσταση - οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι.

Μία νέα πρόταση για φέτος, η παράσταση «The weather in Europe» του Γιώργου Βαλαή είναι μία υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον. Έξι άτομα αποκλεισμένα στο gate ενός αεροδρομίου λόγω κλιματικής κρίσης. Ένα χορικό ανθρώπων που περιμένει, συζητά, διαφωνεί, θυμάται, χορεύει, ονειρεύεται. Ο φόβος τους για τον καιρό είναι ο φόβος τους για το μέλλον. Η συνάντησή τους αποκαλύπτει ταυτόχρονα μια έξαρση ανασφάλειας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, ανασφάλεια κλιματική, ενεργειακή, γεωπολιτική και προσωπική. Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον

Το «Σεσουάρ για δολοφόνους» των Mπρους Τζόρνταν και Μέριλιν Έιμπραμς συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία στο θέατρο Λαμπέτη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η σκηνοθεσία είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη και τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η παράσταση είναι φουλ «διαδραστική» και μοιράζει το «παιχνίδι» σε όλους. Μιλάει πολύ με το κοινό της, ανταλλάσσει κουβέντες, ερωτήσεις και απορίες για τους υπόπτους. Συμμετέχουν οι Ιωάννης Απέργης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αρετή Πασχάλη, Ζήσης Ρούμπος και Χάρης Χιώτης.

Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υπογράφει τη σκηνοθεσία του «Σώσε» στο Παλλάς, επιστρατεύοντας μ' έναν θίασο σπουδαίων πρωταγωνιστών, με τον ίδιο ν' ανεβαίνει επίσης στη σκηνή. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βίκυ Σταυροπούλου28η ΟκτωβρίουΠάνος ΒλάχοςκωμωδίαΔήμητρα ΜατσούκαΓιάννης ΝιάρροςΓιάννης ΚακλέαςΚωνσταντίνος Μαρκουλάκηςειδήσεις τώραΘοδωρής Αθερίδης