Θέατρο|26.12.2022 12:44

Κατερίνα Βρανά στο ethnos.gr: «Είμαι γυναίκα φίνα, ντερμπεντέρισσα»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Κατερίνα Βρανά, έπειτα από έναν μήνα δοκιμής νέου υλικού και με την πολύτιμη βοήθεια του κοινού, παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη, τη νέα της παράσταση, με τίτλο «Ντερμπεντέρισσα» στο θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 13-15). Με τη μοναδική, χαρακτηριστική της ματιά, η πιο δημοφιλής stand up comedian της Ελλάδας εξετάζει πώς αισθάνεται η ίδια ως γυναίκα και ως κωμικός με τα στερεότυπα και τις έμφυλες προκαταλήψεις, πώς και αν η αναπηρία έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα της, τη θηλυκότητά της, τη σεξουαλικότητα και το χιούμορ της, ενώ μιλά για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες χαρές που μπορούν να σου φτιάξουν την ημέρα. Μια βαθιά ειλικρινή και απολαυστικά αστεία παρατήρηση όσων ζούμε σήμερα και συχνά δεν θίγουμε, ιδωμένα μέσα από το απίθανα κωμικό φίλτρο της ίδιας. 

«Κάθε παράσταση, που ετοιμάζω, προέρχεται από τις ανησυχίες μου και σε τι φάση βρίσκομαι εκείνη την περίοδο. Η "Βασίλισσα" έγινε διότι ζούσα τότε στο Λονδίνο και από μικρή ήθελα να γίνω βασίλισσα. Το "About Sex" γιατί είχα παρατηρήσει μία αλλαγή στον τρόπο που μιλάμε για το σεξ και το "Staying Alive" έγινε επειδή σχεδόν πέθανα. Στη "Ντερμπεντέρισσα" απαντώ σε όλα αυτά που με ρωτάνε συχνά σε συνεντεύξεις, μέσα από το πρίσμα του φύλου μου. Πώς είναι να είσαι γυναίκα κωμικός; Πώς είναι να είσαι ανάπηρη γυναίκα; 'Έβαλα αυτόν τον τίτλο, γιατί είναι μία λέξη που δεν χρησιμοποιείται πολύ. Γενικά, όταν θες να πεις κάτι καλό για μία γυναίκα, καταλήγεις συχνά σε ανδρικά επίθετα, όπως "μαγκάκι", "παλικάρι", "λεβέντης" κ.α. Ήθελα, λοιπόν, να βρω μία λέξη που να περιέχει όλα αυτά και ν' απευθύνεται στο φύλο μου» λέει, χαρακτηριστικά, η Κατερίνα Βρανά στο ethnos.gr. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα κωμωδίας που σου έχει δώσει η ίδια η ζωή;

Δεν είναι ακριβώς μάθημα, αλλά μου επιβεβαίωσε ότι το χιούμορ βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα κάθε εμπόδιο ή δυσκολία. Ήταν κάτι που το πίστευα από πριν αρρωστήσω και μετά μου επιβεβαιώθηκε περίτρανα.

Γενικά, μαθαίνεις από τα λάθη σου ή τα επαναλαμβάνεις;

Προσπαθώ να μαθαίνω, αλλά είναι κάτι που δεν το πετυχαίνω πάντα. Ακόμα και τώρα, υπάρχουν φορές που ξεχνιέμαι και ζορίζω τις αντοχές μου για χάρη της δουλειάς μου. Το 2015 - 2016, αγνόησα τελείως την υγεία μου και αυτό μ' έφερε στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα. Παρατηρώ τον εαυτό μου να το ξανακάνει και προσπαθώ να το προλάβω, γιατί δεν θέλω να ξανασυμβεί.

Τις ισορροπίες σου πώς τις βρίσκεις;

Με δυσκολία. Είναι κάτι που το παλεύω κάθε μέρα και δεν το πετυχαίνω. Επειδή είμαι ενθουσιώδης τύπος στην καθημερινότητά μου, παρασύρομαι εύκολα και δυσκολεύομαι να κρατήσω ισορροπίες. Είναι από τα μαθήματα ζωής που προσπαθώ να μάθω ξανά και ξανά.

Στις αρχές του νέου έτους, θα δούμε την πρώτη ελληνική σειρά από το ΑΝΤ1+ με βασικό χαρακτήρα ένα άτομο με αναπηρία. Θα έβλεπες τον εαυτό σου σε κάτι παρόμοιο;

Η Γεωργία Καλτσή είναι απίστευτη και αρκετά ταλαντούχα. Όσον αφορά εμένα, ψήνομαι για τα πάντα. Από σειρά και ταινία μέχρι τηλεπαιχνίδι, εκπομπή stand up ή θεατρική παράσταση. Πέρυσι είχα μεγάλη χαρά που έπαιζα την παράφωνη στην παράσταση «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε από τη γη» στο θέατρο Ήβη. Ήταν αρκετά απελευθερωτικό και μ’ έκανε να σκέφτομαι πως θέλω να ετοιμάσω δίσκο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, γιατί έχω φρικαλέα φωνή. Απλά σε ότι κι αν κάνω, αυτό που δεν επιθυμώ να με χαρακτηρίζει πρώτα είναι το «ανάπηρη». Προτιμώ να λένε η κωμικός που είναι ανάπηρη ή η ντερμπεντέρισσα που είναι ανάπηρη. Όχι η ανάπηρη ντερμπεντέρισσα ή ανάπηρη κωμικός.

Ισχύει ότι ετοιμάζεις το «Σχεδόν Πέθανα» για περιοδεία στην Ευρώπη;

Ναι, ισχύει. Θα ξεκινήσω την περιοδεία μου τον Φεβρουάριο. Τώρα βρίσκομαι στο στάδιο που μεταφράζω το κείμενο από ελληνικά στ’ αγγλικά και κάνω κάποιες αλλαγές. Όταν ολοκληρώσω την ιδέα μου, σκέφτομαι να το κάνω πρόταση και στο Netflix.

Έχεις κάποιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο έθιμο;

Ναι, το στόλισμα του δέντρου. Μου αρέσει πάρα πολύ, όταν το κάνουμε οικογενειακά, γιατί βριζόμαστε, τσακωνόμαστε και είναι υπέροχο. Αν και φέτος έχω στεναχωρηθεί πολύ, καθώς το στολίσαμε αργά και δεν θα το χαρούμε πολύ. Εκτός αν το αφήσουμε μέχρι το Πάσχα, που νομίζω ότι θα έπρεπε.

Ανάμεσα σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τι προτιμάς;

Οριακά προτιμώ τα μελομακάρονα, γιατί με τους κουραμπιέδες πάντα γίνομαι χάλια. Όλο το πρόσωπο και τα ρούχα μου γεμίζουν άχνη.

Τι δώρο θέλεις να σου φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης;

Θα ήθελα να μου φέρει τεράστια επιτυχία και το 2023. Επίσης, χρειάζομαι καινούργιο υπολογιστή που να μπορώ να τον δουλεύω φωνητικά, γιατί δυσκολεύομαι να γράφω και δεν βλέπω καλά. Αν μπορεί ο Άγιος Βασίλης να βοηθήσει και με αυτό, θα χαιρόμουν πολύ.

Τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά;

Ένα διάλειμμα από τις οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις, από τις πανδημίες, τις καραντίνες, τους πολέμους. Έλεος! Να ηρεμήσουμε λίγο. Επίσης, θα ήθελα αύξηση του εισοδήματος για να μπορούμε να χαρούμε αυτή τη χαλαρότητα.

Stand up comedyειδήσεις τώραstand upσυνέντευξηΚατερίνα Βρανά