Θέατρο|29.08.2019 17:28

Εθνικό Θέατρο: Ο Λιβαθινός παρέδωσε τα κλειδιά στον Λιγνάδη

Αναστασία Κουκά

Ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα επιλεγεί μέσω προκήρυξης της θέσης και θα ανακοινωθεί αρκετούς μήνες πριν λήξει η θητεία του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος παρέλαβε, την Πέμπτη το μεσημέρι, το κλειδί του διευθυντικού γραφείου από τον προκάτοχό του, Στάθη Λιβαθινό. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής – παράδοσης του διευθυντικού θώκου του Εθνικού Θεάτρου.

Από την τελετή ωστόσο βγήκαν κι άλλες ειδήσεις όπως, για παράδειγμα, η δημόσια ενημέρωση της κ. Μενδώνη προς τον Δημήτρη Λιγνάδη πως σε λίγο καιρό θα υπάρχει νέο διοικητικό συμβούλιο αλλά και η διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη πως θα καταρτιστεί, και μάλιστα άμεσα, νέο οργανόγραμμα με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους και θα δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία έτσι ώστε το Εθνικό Θέατρο να είναι εύρωστο οικονομικά και να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο.

Η ατμόσφαιρα σε όλη την διάρκεια της τελετής χαρακτηρίστηκε από ανάμεικτα συναισθήματα: την «χαρούμενη λύπη» του απερχόμενου Στάθη Λιβαθινού, την χαρά αλλά και την συγκίνηση του Δημήτρη Λιγνάδη που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 31 Αυγούστου αλλά και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων του Εθνικού Θεάτρου που χειροκρότησαν, με την ίδια θέρμη και τους δύο.

Η στιγμή με τη μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση πάντως ήταν όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης αποκάλυψε στους παραβρισκόμενους πως η επίσημη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του συμπίπτει με την ημερομηνία θανάτου του πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1989. «Του αφιερώνω τη χαρά της τιμής που μού γίνεται σήμερα» είπε φανερά συγκινημένος.

Από κει και πέρα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας υπογράμμισε πως «στη σημερινή Ελλάδα το Εθνικό Θέατρο καλείται να καλύψει τα κενά, τις ελλείψεις, τις ένδειες και τα τρωτά σημεία της παιδείας με την εκπαιδευτική του αποστολή» ενώ ανέτρεξε και σε μία φράση του Κρέοντα τον οποίο και ο ίδιος έχει υποδυθεί σύμφωνα με την οποία «είναι αδύνατο να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη, τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου αν δεν δοκιμαστεί στην εξουσία».

Όσον αφορά στα σχέδιά του ο Δημήτρης Λιγνάδης είπε πως τα ανακοινώσει επίσημα σε τρεις περίπου εβδομάδες αφού πρώτα λάβει την κατάλληλη ενημέρωση.

Δημήτρης ΛιγνάδηςΕθνικό ΘέατροΛίνα Μενδώνη