Θέατρο|13.09.2019 17:53

Θοδωρής Κατσαφάδος: Η... μαθήτρια Κάτια Δανδουλάκη

Άκης Φωτόπουλος

Έχοντας κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων του και την αγάπη του κόσμου, εδώ και δεκαετίες, ο Θοδωρής Κατσαφάδος μας μιλά μεταξύ άλλων για την παράσταση «Ικέτιδες» στην οποία πρωταγωνιστεί και αναφέρεται στη συνεργασία του με την Κάτια Δανδουλάκη.

Ετοιμάζεστε για ακόμη μια παράσταση με τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη…

Είναι ένα εξαιρετικό έργο στο αρχαίο δράμα. Πολύ αδικημένο. Δεν έχει ανέβει όσες φορές θα του άξιζε.  Σ’ αυτή τραγωδία βλέπουμε τις μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη να προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα και να ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων. Εγώ υποδύομαι τον Ίφι τον πατέρα ενός από τους νεκρούς ο οποίος είναι κι αυτός γονιός  κι όχι μόνο ζητάει το νεκρό γιό του αλλά βλέπει και τη κόρη του που είναι σύζυγος ενός από τους νεκρούς να αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια του. Κι αυτή είναι η μοναδική αυτοκτονία που συμβαίνει επί σκηνής σε όλο το αρχαίο δράμα.

Πόσο μας αγγίζει σήμερα αυτό το έργο του Ευριπίδη;

Εμένα πολύ και νομίζω και πάρα πολύ κόσμο. Την ώρα που παίζω τη σκηνή που θρηνεί αυτός ο πατέρας για το γιό του και για τη κόρη του βλέπω από κάτω τον κόσμο και να συγκινείται αλλά και να κλαίει. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χάσει κάποιο δικό τους άνθρωπο με τον άλφα ή βήτα τρόπο. 

Η συνεργασία σας με την Κάτια Δανδουλάκη;

Είναι εξαιρετική. Σ’ αυτή τη παράσταση βλέπω μια ηθοποιό χρόνων με προσωπική ιστορία στο θέατρο,  να έχει συμπεριφορά μαθήτριας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο υπάκουη, συνεσταλμένη και παραδομένη στο σκηνοθέτη και στους συναδέλφους της είναι.

Τη φετινή σεζόν συμμετείχατε και σε μια τηλεοπτική σειρά τη «Γυναίκα χωρίς όνομα».. Εσείς σε προσωπικό επίπεδο μείνατε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα;

Ναι πάρα πολύ. Σε αυτό το σίριαλ γίνεται πολύ σωστή δουλειά. Βέβαια αποχώρησα νωρίς από το σίριαλ λόγω αυξημένων θεατρικών υποχρεώσεων.

Η σειρά συνεχίζεται και φέτος. Σας έγινε πρόταση για να παίξετε;

Αν και μου έγινε πρόταση δεν θα είμαι τελικά στη σειρά αυτή καθώς από πέρυσι ξεκίνησα γυρίσματα με τη σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» όπου και θα με δείτε στη συνέχεια. 

Σας ενοχλεί που πρωταγωνιστούν σε σειρές και παραστάσεις άνθρωποι που δεν είναι ηθοποιοί;

Ναι βεβαίως με ενοχλεί. Πάνε κάποιοι άνθρωποι σε δραματικές σχολές σπουδάζουν και αντί γι’ αυτούς βλέπουμε να παρεισφρέουν και στο θέατρο και στη τηλεόραση άτομα επειδή είναι γνωστοί από κάπου. Μα το να είσαι γνωστός δεν είναι προσόν. Η δουλειά μας θέλει σοβαρότητα. Πρέπει να δουλεύουνε μόνο ηθοποιοί και στο θέατρο και στα σίριαλ.

Ο κόσμος ίσως θεωρεί ότι εσείς οι ηθοποιοί δεν ζορίζεστε οικονομικά…

Αυτό είναι μύθος. Μια μέρα σταμάτησα μπροστά σε ένα μαγαζί στη Κερατέα με ένα σαραβαλάκι αυτοκίνητο στάρλετ που έχω προκειμένου να αγοράσω εφημερίδες και περιοδικά. Ένας κύριος που ήταν εκείνη την ώρα στο μαγαζί  με αναγνώρισε και πήρε το αυτί μου να ρωτά έναν άλλο. Ρε συ αυτός ηθοποιός δεν είναι. Ναι του απαντά ο άλλος. Έπαιζε στο Νησί. Καλά ρε συ κι έχει τέτοιο αυτοκίνητο; Αυτή η στιχομυθία μου έμεινε από τότε. Δεν ξέρω αν στη φαντασία κάποιων οι ηθοποιοί πρέπει να κινούνται με αυτοκινητάρες και να ζουν σε βίλες αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Νομίζω ότι αρκετός κόσμος ξέρει ότι ψάχνουμε για δουλειά δυο φορές το χρόνο. Ότι μένουμε μήνες χωρίς δουλειά και τρώμε από τα έτοιμα, ότι δεν μας πληρώνουνε σε όλες τις δουλειές και μπορεί να ψαχνόμαστε. Εδώ βλέπουμε ηθοποιούς να πεθαίνουν στη ψάθα..

Τα θεατρικά σας σχέδια για το χειμώνα;

Το χειμώνα θα είμαι με τον Πέτρο Φιλιππίδη στο Θέατρο Μουσούρη στο «Ψύλλοι στ’ αυτιά» του Ζορζ Φειντό.

Θοδωρής ΚατσαφάδοςηθοποιόςΚάτια Δανδουλάκη