Θέατρο|09.12.2018 15:28

Τάκης Χρυσικάκος: «Έχω μια ταύτιση με τον Καζαντζάκη»

Μαρία Ριτζαλέου

«Ο πολιτισμός είναι η μόνη αντίσταση στη βαρβαρότη­τα» λέει ο Τάκης Χρυσικάκος, εννοώντας ως πολιτισμό την κα­θημερινότητα και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους, με αφορμή την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη για την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη, ένα έργο που συμπληρώνει φέτος 5 χρόνια παραστάσεων.

«Έχω μια περίεργη ταύτιση με τον Κα­ζαντζάκη και πολλά λόγια του συγγραφέα είναι και δικές μου  σκέψεις. Δεν παίζω έναν ρόλο, λέω όσα κι εγώ πιστεύω», λέει στο «Εθνος» ο Τ. Χρυσικάκος, που παρουσιάζει την «Αναφορά στον Γκρέκο» από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Κυριακή 16/12 στο θέατρο «Αυλαία». Ως... μυστικό της επιτυχίας της παράστασης, που είναι sold out όπου παρουσιάζεται, ο κ. Χρυσικάκος εξηγεί πως «αυτή εξελίσσεται συνεχώς, καθώς κι εγώ κατανοώ περισσότερο τα νοήματα του έργου».

Η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της «Οδύσσειας». Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

«Σε κάθε παράσταση πρέπει να είμαι καλύτερος, αυτή είναι και η εξέλιξη της υποκριτικής. Για μένα το θέατρο δεν είναι δουλειά, είναι η ζωή μου και ψάχνω κάθε τρόπο να γίνομαι καλύτερος» τονίζει ο κ. Χρυσικάκος. Στην παράσταση, και μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις τους, το κοινό συναντά το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπότακτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

«Ασχολήθηκα με τον Καζαντζάκη γιατί είδα μέσα στην οικονομική κρίση να λείπουν η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια. Είδα αγριεμένα πρόσωπα και απαισιόδοξους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ευχαρίστησή μου είναι όταν οι θεατές μού λένε πως έφυγαν από το θέατρο, μετά την παράσταση, προβληματισμένοι και σκεπτικοί, αλλά υπερήφανοι» αναφέρει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που θα περιοδεύει όλο τον χειμώνα στην Ελλάδα, αλλά και σε Ευρώπη και Ρωσία.

Ο Τάκης Χρυσικάκος ερμηνεύει στην παράσταση τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου και συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την Ωραία Ελένη του Ομήρου.

Ο ίδιος υπογράφει επίσης τη θεατρική προσαρμογή, τη σκηνοθεσία και τα εικαστικά της παράστασης, ενώ συνεργάτης του στη σκηνοθεσία είναι η Εμμανουέλα Αλεξίου.

Νίκος Καζαντζάκηςπαράσταση