Θέατρο|11.12.2018 22:27

Μηνάς Χατζησάββας: Επιστρέφει στο θέατρο μετά θάνατον

Newsroom

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» έγινε θεατρικός μονόλογος με πρωταγωνιστές την Εφη Παπαθεοδώρου και τον Νίκο Κατράκη.

Το έργο είναι μια κατάθεση ψυχής της ηρωίδας, μιας μαυροφορεμένης ηλικιωμένης γυναίκας που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα. Αυτός, παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.

Κεντρικό θέμα του έργου είναι η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν. Άλλα θέματα που θίγονται στην παράσταση είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη.

Ο Μηνάς Χατζησάββας με τη χαρακτηριστική φωνή του δίνει έμφαση στο εκπληκτικό ποίημα του σπουδαίου Γιάννη Ρίτσου. «Η συμμετοχή στην παράσταση του αξέχαστου Μηνά Χατζησάββα σε ρόλο αφηγητή με την καθηλωτική φωνή του είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Την εγγραφή την κάναμε στο σπίτι του γιατί δεν μπορούσε να μετακινηθεί λόγω μιας εγχείρησης που είχε κάνει εκείνη την περίοδο…» αναφέρει στην «Espresso» ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Κατράκης. 

Από την δική της πλευρά η Έφη Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής Γραμματείας και αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου δίνεται η ευκαιρία να υποδυθώ αυτή την τσακισμένη από τον χρόνο γυναίκα. Αισθάνομαι ότι με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μου έχω έρθει κοντά στον ρόλο και τον ευχαριστώ γιατί μου χάρισε μία από τις ευτυχέστερες, ίσως την ευτυχέστερη, στιγμές μου στο θέατρο». 

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:00 στο Από Μηχανής Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο για τους ανέργους, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια του έργου είναι της Άννας Φόνσου.

Γιάννης ΡίτσοςΜηνάς Χατζησάββας