Σαν Σήμερα|02.11.2021 00:15

Δολοφονείται βάναυσα ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι

Newsroom

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι ήταν διάσημος σκηνοθέτης και δηλωμένος ομοφυλόφιλος. Ήταν ο άνθρωπος που είχε γυρίσει την θρυλική ταινία «Μάμα Ρόμα», το ρεαλιστικό «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον» και το σκληρό μέχρις αποστροφής «Σαλό – 120 Μέρες Στα Σόδομα». Το ξημέρωμα στις 2 του Νοεμβρίου του 1975 οι καραμπινιέροι βρήκαν το πτώμα του διάσημου σκηνοθέτη στην άμμο της παραλίας της Όστιας. Τα αφτιά του ήταν σχεδόν ξεκολλημένα, η οδοντοστοιχία του θρυματισμένη, ο θώρακάς του και δέκα πλευρά του ήταν τσακισμένα, ένα αυτοκίνητο είχε περάσει πολλές φορές πάνω από το σώμα του.

Η ιατροδικαστική έκθεση είχε καταγράψει: «Το πτώμα ήταν μπρούμυτα. Το ένα χέρι του ματωμένο, το άλλο σκεπασμένο από το κορμί. Τα μαλλιά του κολλημένα από το αίμα, σκέπαζαν το πρόσωπο που ήταν γδαρμένο και σχισμένο. Το πρόσωπο παραμορφωμένο από το πρήξιμο και μελανιασμένο, από τους μώλωπες και τις πληγές. Μελανά και γεμάτα μώλωπες και κόκκινα από το αίμα ήταν και τα χέρια του. Τα δάχτυλα του αριστερού χεριού σπασμένα και κομμένα. Το αριστερό σαγόνι τσακισμένο. Η μύτη σπασμένη έγερνε προς τα δεξιά. Τα αυτιά κομμένα στη μέση και το αριστερό αυτί ξεριζωμένο. Βαθιές πληγές στους ώμους, στον θώρακα, στα ισχία, με φανερά τα ίχνη από λάστιχα του αυτοκινήτου, κάτω από το οποίο είχε συνθλιβεί. Ένα βαθύ σχίσιμο ανάμεσα στον λαιμό και στον αυχένα. Δέκα πλευρά σπασμένα, σπασμένο το στέρνο. Το συκώτι τρυπημένο σε δύο σημεία. Η καρδιά διαλυμένη». 

Γνώριζε πολλά κι έπερεπε να πεθάνει.

Ο Παζολίνι γνώριζε πολλά και ήταν επικίνδυνος. Σε άρθρο του στην εφημερίδα του Μιλάνου «Corriere della Sera» έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, προειδοποιούσε: «Ξέρω τα ονόματα των υπευθύνων, όλων αυτών που χειραγωγούν τους νεοφασίστες, όλων αυτών των γνωστών αγνώστων που είναι υπεύθυνοι για τα πρόσφατα εγκλήματα». Και δεν ήταν μόνο αυτά που γνώριζε ο κομουνιστής Παζολίνι. Γνώριζε και για χρηματισμούς πολιτικών και κομμάτων. Τι άλλο; Με όλα αυτά ήταν Νο1 στόχος.

Ήταν σχεδόν αδιανόητο, λοιπόν, αυτό το αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα να είχε διαπραχτεί από έναν 17χρονο εκδιδόμενο σε ομοφυλόφιλους. Όλα τα στοιχεία του εγκλήματος ήταν modus operandi της Μαφίας! Ο 17χρονος Πίνο Πελόζι, που συνελήφθη και ομολόγησε το έγκλημα ισχυρίστηκε πως ο Παζολίνι τον πίεσε να κάνουν έρωτα και αυτός δεν ήθελε. Μετά 20 έτη ο Πελόζι και ενώ ήδη έχει εκτίσει την ποινή φυλάκισής του άλλαξε άρδην την κατάθεσή του.

«Τον εκτέλεσαν. Ήταν πέντε»

Στην ταινία της Ρομπέρτα Τόρρε που προβλήθηκε τον Μάιο του 2009: «Η νύχτα που πέθανε ο Παζολίνι», ο Πίνο Πελόζι ομολογεί: «Τον εκτέλεσαν. Ήταν πέντε. Του φώναζαν “βρωμόπ@@@”, “παλιοκομμούνι” και τον χτυπούσαν βίαια. Με είχαν ακινητοποιήσει. Δεν τον ακούμπησα, αντίθετα προσπάθησα να τον υπερασπιστώ»!

Έπειτα από 46 χρόνια όλοι πια συμφωνούν πως το έγκλημα ήταν καθαρά πολιτικό κι όχι σεξουαλικό. Ο ποιητής, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης είχε πει: «Ο θάνατος καθορίζει τη ζωή που έζησες. Η ζωή αποκτά νόημα όταν τελειώνει». Σίγουρα δεν θα ήθελε να έχει το τέλος που είχε και σίγουρα ο θάνατός του, ο σκληρός θάνατός του, δεν καθόρισε τη ζωή που είχε ζήσει…        

σκηνοθέτηςΠιέρ Πάολο Παζολίνιδολοφονία