Σαν Σήμερα|17.12.2021 00:05

Γιατροί στην Αγγλία γράφουν Ιστορία επιτυγχάνοντας τριπλή μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα – Η ασθενής έζησε 12 καλά χρόνια

Newsroom

Η Νταβίνα Τόμπσον ήταν ένα βήμα πριν από τον θάνατο όταν οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια χειρουργική επέμβαση που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει! Μια ασθένεια είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ήπαρ, τους πνεύμονες και την καρδία της κυρίας Τόμπσον και μόνο μια αχτίδα ελπίδας αχνόφεγγε στο μυαλό των θεραπόντων ιατρών: Η τριπλή μεταμόσχευση!
Χωρίς την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση οι πιθανότητές της να επιβιώσει λίγο περισσότερο από μερικούς μήνες ήταν ελάχιστες και η ποιότητα της ζωής της θα ήταν άθλια.
Η Νταβίνα Τόμπσον, παντρεμένη, μητέρα μιας εννιάχρονης κόρης ήταν «ανένδοτη» και δεν ήθελε να προχωρήσει στην επέμβαση, θυμάται ένας από τους χειρουργούς της, ο καθηγητής Sir Roy Calne.

Το υπεράνθρωπο, που σχεδίαζαν να κάνουν ο ίδιος και ο συνάδελφός του χειρουργός, καθηγητής John Wallwork, δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ ξανά κι αυτό τρόμαζε την ασθενή.
Τελικά η κυρία Τόμπσον πέιστηκε και το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου του 1986, μια ομάδα 15 γιατρών συγκεντρώθηκε στο χειρουργείο του εξειδικευμένου νοσοκομείου καρδιάς και πνευμόνων του NHS, Papworth, στο Cambridgeshire του Λονδίνου.

Δωδεκάωρο χειρουργείο!

Το χειρουργείο διήρκεσε περίπου 12 ώρες και διεξήχθη από τους δύο καθηγητές Sir Roy Calne και John Wallwork.
Ο καθηγητής Wallwork, με έδρα το Papworth, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα στην Ευρώπη το 1984, ενώ ο καθηγητής Calne, χειρουργός στο νοσοκομείο Addenbrooke's, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ευρώπη, το 1968.

Οι ομάδες των γιατρών είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν και, παρόλο που μια τριπλή μεταμόσχευση ήταν πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, θεωρήθηκε ότι «όλα θα πήγαιναν καλά»… Η κυρία Τόμπσον ήταν «πολύ θαρραλέα καθώς γνώριζε καλά ότι αυτό που γινόταν εκείνο το βράδυ δεν είχε προηγούμενο». Ήταν γι’ αυτή ζήτημα ζωής ή θανάτου και το είχε καταλάβει. «Είχε πολλή ενέργεια μέσα της, και με δύναμη εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία». Η επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η Νταβίνα γρήγορα επέστρεψε στη καθημερινότητά της και έζησε μια γεμάτη ζωή.

Έκαναν απλώς τη δουλειά τους...

Οι δύο χειρουργοί που έγραψαν Ιστορία το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου του 1986 ωστόσο όπως οι ίδιοι δήλωσαν, «απλώς έκαναν τη δουλειά τους»! Αλλά, σύμφωνα με την Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής της Αγγλίας, αυτό που συνέβη στο χειρουργικό τραπέζι εκείνο το βράδυ ήταν εξαιρετικά σημαντικό! Όμως, τόσο ο καθηγητής Wallwork όσο και ο καθηγητής Calne παρ’εμειναν εξαιρετικά μετριοπαθείς και προσγειωμένοι όσον αφορά τα επιτεύγματά τους.

Το νοσοκομείο Papworth μέχρι το 2016 είχε πραγματοποιήσει 1.429 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και 1.020 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, αλλά η Νταβίνα Τόμπσον ήταν η πρώτη από τα μόλις 10 άτομα που χρειάστηκαν τριπλές μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους χειρουργούς του.

Η Νταβίνα Τόμπσον επέστρεψε αρκετές φορές στο νοσοκομείο Papworth, επισκεπτόμενη τους γιατρούς της που της διοργάνωσαν και πάρτι για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την δύσκολη επέμβαση. Δύο χρόνια έπειτα από εκείνη τη γιορτή πέθανε (τον Αύγουστο του 1998 σε ηλικία 47 ετών) από λοίμωξη στους πνεύμονες.
Κοντά 40 χρόνια μετά και έχουν καταγραφεί εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ασθενών που χρίζουν τριπλής μεταμόσχευσης. Η κυρία Τόμπσον ήταν η πρώτη!

μεταμόσχευσημεταμόσχευση καρδιάςΑγγλία