Σαν Σήμερα|02.01.2022 00:05

Συλλαμβάνεται στην Αγγλία από τύχη ο διαβόητος Σφαγέας του Γιορκσάιρ – Είχε δολοφονήσει πάνω από 20 γυναίκες

Newsroom

Ο Τύπος τον είχε ονομάσει Yorkshire Ripper, υπαινικτικά για τον διαβόητο Jack the Ripper, που είχε αναστατώσει το Λονδίνο το 1888. Ο κατά συρροήν δολοφόνος του Γιοκσάιρ είχε σκοτώσει περισσότερες από 20 γυναίκες και η αστυνομία βρισκόταν σε αδιέξοδο, όταν…

Φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αργά το βράδυ στις 2 Ιανουαρίου του 1981 ο αστυνομικός Ρόμπερτ Χάιντς είδε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο σε μια ιδιωτική οδό ενός Βιομηχανικού Πάρκου, στο Σέφιλντ και υποπτεύθηκε κάποια εγκληματική ενέργεια σχετική με ναρκωτικά η πορνεία. Έλεγξε τον αριθμό των πινακίδων του αυτοκινήτου που αποδείχθηκαν πλαστές.

Ο Χάιντς πλησίασε το αυτοκίνητο και διέταξε τους επιβαίνοντες να βγούνε έξω. Από μέσα βγήκαν μία 24χρονη ιερόδουλη και ένας μεσήλικας άντρας με σκούρα πυκνά γενιά. Ο άνδρας δήλωσε πως ονομαζόταν Πίτερ Σάτκλιφ. Ο Χάιντς τον συνέλαβε για οδήγηση με πλαστές πινακίδες. Ούτε που του πέρασε από το μυαλό, πως μόλις είχε συλλάβει έναν από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους του 20ου αιώνα!

Όταν ο Χάιντς τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, οι συνάδελφοι του σύντομα αντιλήφθηκαν πως ο άνθρωπος εκείνος ταίριαζε με την περιγραφή του αποκαλούμενου Σφαγέα του Γιορκσάιρ, όπως είχαν ονομάσει τα Μέσα Ενημέρωσης τον φονιά που είχε επιτεθεί κατά γυναικών σε ολόκληρη την κομητεία από το 1975 έως το 1980. Τα θύματα του Σφαγέα είχαν δεχτεί επίθεση με σφυρί και έπειτα είχαν υποστεί φρικτούς ακρωτηριασμούς. Μερικά μάλιστα είχαν δεχτεί δεκάδες μαχαιριές.
Όταν έκαναν σωματική έρευνα στον Σάτκλιφ ανακάλυψαν ότι κάτω από το παντελόνι του φορούσε ένα φούτερ με λαιμό και σχήμα V, είχε τα πόδια του περασμένα στα μανίκια τα γεννητικά του όργανα εξείχαν από τη λαιμόκοψη και οι αγκώνες του φούτερ ήταν επενδυμένοι ώστε να λειτουργούν σαν επιγονατίδες.
Την επόμενη μέρα οι αστυνομικοί επέστρεψαν στο σημείο όπου έγινε η σύλληψη και βρήκαν ένα σκοινί, ένα μαχαίρι και ένα σφυρί τα οποία ο Σάτκλιφ είχε ξεφορτωθεί, όταν έπεισε τον αστυφύλακα πως «αν δεν πήγαινε να κατουρήσει θα έσκαγε»...

Δυο μέρες μετά ομολόγησε

Έπειτα από την ανακάλυψή τους, ανέκριναν τον ύποπτο εντατικά και δύο μέρες μετά παραδέχτηκε πως ήταν αυτός ο Σφαγέας του Γιορκσάιρ. Ισχυρίστηκε πως είχε δολοφονήσει τις γυναίκες επειδή έτσι τον είχε προστάξει η φωνή του Θεού!
Η αναζήτηση του Σάτκλιφ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά ανθρωποκυνηγητά στη βρετανική ιστορία και η αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ επικρίθηκε για την αποτυχία της να τον πιάσει, παρά το γεγονός ότι τον είχε ανακρίνει εννέα φορές κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνάς της!

Στη δική του, η ομάδα δικηγόρων που τον υπερασπίστηκε επικαλέστηκε μειωμένη ευθύνη λόγω ψυχικών διαταραχών, όμως ο δικαστής απέρριψε όλα τα επιχειρήματα και οι ένορκοι τον βρήκαν ένοχο για 13 φόνους και 7 απόπειρες. Ο δικαστής τον καταδίκασε σε 20 φορές ισόβια. Ο Σάτκλιφ μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο Νοσοκομείο Μπρόντμουρ τον Μάρτιο του 1984, όταν διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως απέρριψε την έφεση του Σάτκλιφ, επιβεβαιώνοντας ότι θα εκτίσει ισόβια απόφαση και δεν θα αποφυλακιζόταν ποτέ. Τον Αύγουστο του 2016, κρίθηκε ότι ο Σάτκλιφ ήταν διανοητικά ικανός για να επιστρέψει στη φυλακή και μεταφέρθηκε στη φυλακή HM Frankland στο Durham . Πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο στις 13 Νοεμβρίου του 2020, σε ηλικία 74 ετών.

Στην πλατφόρμα του Netflix υπάρχει η μίνι σειρά «The Ripper» στην οποία αναλύεται η δράση του κατά συρροή δολοφόνου και τα μοιράια λάθη της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σύλληψής του.

δολοφόνοςserial killerσύλληψηιερόδουλεςΑγγλία