Σαν Σήμερα|30.01.2022 00:05

Έγινε κι αυτό: Οι Άγγλοι εκτέλεσαν τρεις νεκρούς για να εκδικηθούν τον θάνατο του βασιλιά τους

Newsroom

Σαν σήμερα είναι η ημέρα που η μνήμη εντυπωσιάζεται με την Ιστορία της Αγγλίας, αλλά και του ανθρωπίνου γένους…
Η Ιστορία της Αγγλίας είναι πλούσια σαν την χλωρίδα των δασών του Αμαζονίου· ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της, θαυμάζεις ανθρώπων μεγάλα έργα, εξοργίζεσαι με ανθρώπων μικρότητες και μένεις έκπληκτος από των ανθρώπων τις ευτελείς κι ανόσιες πράξεις.
Πάμε σιγά σιγά…

Στην Ιστορία του Ηροδότου διαβάζουμε μια ανόητη – παράλογη - βλακώδη πράξη ανθρώπου: Όταν ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης διέσχιζε τον Ελλήσποντο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του εναντίον των Ελλήνων, τα νερά ανέβηκαν και κατέστρεψαν τις γέφυρες που οι μηχανικοί του έχτιζαν επί μέρες. Τότε ο Ξέρξης διέταξε να πετάξουν στη θάλασσα αλυσίδες για να τη δέσουν, να τη μαστιγώσουν και να τη σημαδέψουν με καυτό σίδερο επειδή δεν υπάκουσε στις διαταγές του... Την πλήρωσε η θάλασσα!

Τι ήταν τελικά ο Κρόμβελ...

Και διαβάστε τώρα μιαν επίσης βλακώδη πράξη ανθρώπων προς άνθρωπο αυτή τη φορά κι όχι σε στοιχείο της Φύσης: Ο Όλιβερ Κρόμγουελ ήταν Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης, που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας κατά την περίοδο 1653-1658, μετά την εκτέλεση του βασιλιά Καρόλου Α΄ της Αγγλίας κι έπειτα από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο. Ο Κρόμγουελ είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στη βρετανική Ιστορία. Είναι ο άνθρωπος που θεωρείται «εθνοκτόνος δικτάτορας» από ιστορικούς όπως ο Ντέιβιντ Σαρπ, «στρατιωτικός δικτάτορας» από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και «ήρωας της ελευθερίας» από τους Τζον Μίλτον, Τόμας Καρλάιλ και ο Samuel Rawson Gardiner. Ό,τι και να ήταν ο Κρόμβελ, οι Βρετανοί τον ανέδειξαν το 2002 ως έναν από τους 10 επιφανέστερους ομοεθνείς τους σε δημοσκόπηση του BBC.

Ο Κρόμβελ ήταν ο άνθρωπος που «οδήγησε» στο ικρίωμα τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο τον Α’ και αυτός που είδε πρώτος το κεφάλι του μονάρχη να πέφτει από το κορμί του. Το ημερολόγιο έγραφε 30 Ιανουαρίου του 1649.
Κι ο χρόνος κύλησε σαν το αίμα του Καρόλου στα ξύλινα σκαλοπάτια του ικριώματος κι ο Κρόμβελ 9 χρόνια μετά «έφυγε» να βρει τον βασιλιά να λύσουν τις διαφορές στους στον ουρανό… Όμως οι διαφορές του Κρόμβελ με τους ανθρώπους δεν είχαν ακόμα ξεκαθαριστεί.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1661, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Κρόμβελ και δώδεκα χρόνια μετά τον αποκεφαλισμό του Καρόλου η σορός του πρωτου ξεθάφτηκε από το μνήμα και εκτελέστηκε! Ναι πολύ σωστά διαβάσατε: Εκτελέστηκε! Το σώμα του Κρόμβελ - ή καλύτερα ό,τι είχε απομείνει από αυτό - κρεμάστηκε με αλυσίδες στο Tyburn του Λονδίνου και στη συνέχεια το πέταξαν σε ένα λάκκο. Το κεφάλι του κόπηκε και εκτέθηκε σε έναν στύλο έξω από το Westminster Hall όπου παρέμεινε βορά των κοράκων και τεκμήριο ανθρώπινης μωρίας μέχρι το 1685. Μετά κάποιος το αγόρασε και το περιέφερε σε εκθέσεις μέχρι που το έθαψαν κάτω από το δάπεδο στο παρεκκλήσι του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ…

Ουδείς νεκρός γλύτωσε την εκτέλεση...

Και οι μνησίκακοι Άγγλοι δεν σεβάστηκαν ούτε τα νεκρά σώματα του Τζον Μπράντσοου, του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου που καταδίκασε τον Κάρολο, ούτε του Χένρι Άιρτον του στρατηγού γαμπρού του Κρόμβελ οι οποίοι εκτελέστηκαν με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες μαζί με τον Κρόμβελ, αν και νεκροί. Όχι που θα τους άφηνε ο επόμενος βασιλιάς να σηκώσουν… κεφάλι.
Αυτά διαβάζεις στην Ιστορία και ο σεβασμός σου για τα ζώα εκετείνεται στην απεραντοσύνη της ηλιθιότητας των ανθρώπων.

εκτέλεσηΑγγλίανεκρόςειδήσεις τώραβασιλιάς