Σαν Σήμερα|25.03.2022 00:05

Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών: Πρώτη επίσημη εκπομπή και ακούγεται η φωνή του βασιλιά Γεωργίου Β’

Newsroom

Tο βράδυ της 25ης Μαρτίου του 1938 εκπέμπει για πρώτη φορά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών επίσημα: Μεταδίδεται το διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β’ για την Εθνική Επέτειο.

Από την δεκαετία του ’20 είχαν αρχίσει οι προσπάθειες ανάπτυξης ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα, όμως δεν είχαν ευοδωθεί. Το φθινόπωρο του 1928 ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, πωλητής ραδιοφώνων, στήνει τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με έδρα την Θεσσαλονίκη που είχε εμβέλεια στη Βόρεια Ελλάδα. Το 1929 οι προσπάθειες δημιουργίας δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού, δεν απέδωσαν καρπούς.

Το Μεταξικό καθεστώς είδε ως μέσον προπαγάνδας το ραδιόφωνο και κινήθηκε ενεργά προς τη δημιουργία κρατικού ραδιοσταθμού. Έτσι το 1936 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών. Η προσπάθεια της 4ης Αυγούστου είχε ως πρότυπο την Ναζιστική Γερμανία, η οποία είχε επενδύσει στο ραδιόφωνο ως μέσο προπαγάνδας, αλλά και την Φασιστική Ιταλία, η οποία είχε ιδρύσει το 1924, την Ιταλική Ραδιοφωνία.
Ο Μεταξάς, όταν κατάλαβε την σημασία και τη δύναμη ενός Μέσου Μαζικής ενημέρωσης κάλεσε τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Συγκοινωνιών, Γ. Ελευθερίου και απαίτησε άμεσα ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Ελευθερίου, έχοντας διασυνδέσεις με τη γερμανική εταιρία «Τελεφούνγκεν» επικοινώνησε και ένας ραδιοφωνικός σταθμός που κατευθυνόταν στο Αλγέρι άλλαξε διαδρομή και έφτασε στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση τότε δημιούργησε ένα νομικό πρόσωπο την ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) και τοποθέτησε διευθυντή του τον 43χρονο απότακτο αξιωματικό του στρατού (25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού το 1920) Γεώργιο Κυριάκη, ακραιφνή βασιλόφρονα, έναν από τους δύο που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Λυών! Μάλιστα οι σφαίρες του Κυριάκη ήταν εκείνες που είχαν πλήξει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Να πούμε ότι στην Κατοχή, ο Κυριάκης ήταν ένας από τους εκφωνητές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και στις εκπομπές του καταφερόταν εναντίον των Συμμάχων και υμνούσε τους Ναζί κατακτητές!

Οι πομποί ραδιοφώνου τότε ήταν ολόκληρες εγκαταστάσεις που χρειάζονταν μεγάλα δωμάτια για να αναπτυχθούν. Το 1938 η εγκατάσταση είχε αρχίσει να λειτουργεί και μάλιστα εξέπεμπε και σήμα. Σκέφτηκαν τότε οι κυβερνώντες να εκμεταλλευτούν την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου και να ακουστεί η φωνή του βασιλιά. Τράβηξαν λοιπόν ένα καλώδιο από το σταθμό που βρισκόταν στο Ζάππειο μέχρι τα ανάκτορα και στις 20:00 ακούστηκε για πρώτη φορά η φωνή του βασιλιά Γεωργίου Β’. Ακολούθησε η συμφωνική ορχήστρα της ραδιοφωνίας.

Και επειδή δόθηκε μεγάλη σημασία στην ελληνική ραδιοφωνία, τότε, επιβλήθηκε δια νόμου του συμβουλίου να προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών! Τα επίσημα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών θα ακολουθήσουν δύο μήνες αργότερα την 21η Μαΐου 1938 και τα υπόλοιπα τα πήρε ο χρόνος και τα έκανε Ιστορία

ραδιόφωνοραδιοφωνικός σταθμόςειδήσεις τώραΕλλάδα