Σαν Σήμερα|07.04.2022 00:05

Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Λοιμώδεις ασθένειες εξαφανίζονται

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Απριλίου του 1948, ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επίσης κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Οι αρμοδιότητες του Π.Ο.Υ. περιλαμβάνουν την υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, την παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Ο Π.Ο.Υ. έχει ήδη διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διάφορες σε διάφορα επιτεύγματα όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα.

Το 1945 κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Διεθνή Οργανισμό, ο Dr. Szeming Sze, εκπρόσωπος της Κίνας, συνεργάστηκε με εκπροσώπους από τη Νορβηγία και τη Βραζιλία με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού Υγείας υπό την αιγίδα της νέας ένωσης των Ηνωμένων Εθνών. Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπεγράφη και από τις 51 χώρες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από άλλες 10 χώρες, στις 22 Ιουλίου 1946 και έτσι έγινε η πρώτη ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στην οποία ήταν εγγεγραμμένο κάθε μέλος. Το σύνταγμα του οργανισμού ήρθε επίσημα σε ισχύ την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου 1948, όταν επικυρώθηκε και από το 26ο κράτος μέλος. 

Διαβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Στις σημερινές προτεραιότητας του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση (ο κορονοϊός, θα προσθέταμε εμείς) και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών-μελών του και δωρεές ιδιωτών.

Η Υγεία σε άλλο επίπεδο...

Διαβάζουμε κι από τον Εντουάρντο Γκαλεάνο: «Πριν από 3.700 χρόνια ο βασιλιάς Χαμουραμπί της Βαβυλωνίας, καθιέρωσε δια νόμου τις αμοιβές των γιατρών υπαγορευμένες από τους Θεούς
Αν ο γιατρός γιατρέψει με το μπρούτζινο νυστέρι του μία σοβαρή πληγή ή το απόστημα σε μάτι ελεύθερου άντρα, θα λάβει 10 ασημένια σέκελ.
Αν ο ασθενής ανήκει σε φτωχή οικογένεια ο γιατρός θα λάβει πέντε ασημένια σέκελ.
Αν ο ασθενής είναι σκλάβος ελεύθερου άνδρα, ο αφέντης του θα πληρώσει τον γιατρό με δύο ασημένια σέκελ.
Θα κοπούν τα χέρια του γιατρού του οποίου η αγωγή θα επιφέρει το θάνατο ενός ελεύθερου άνδρα ή τον κάνει να χάσει το ένα του μάτι.
Αν η αγωγή προκαλέσει τον θάνατο του σκλάβου ενός φτωχού ελεύθερου άνδρα ο γιατρός να του δώσει ένα δικό του σκλάβο.
Αν ο σκλάβος χάσει το ένα του μάτι ο γιατρός θα πληρώσει το μισό της αξίας του σκλάβου»…
Αυτό θα πει νομοθεσία και ιατρική!

Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΠΟΥειδήσεις τώρα