Σαν Σήμερα|22.08.2022 00:00

Για πρώτη φορά καταγράφεται η παρουσία του πιο διάσημου τέρατος στον κόσμο: Η Νέσι εμφανίζεται στη λίμνη Λοχ Νες

Newsroom

Το διάσημο τέρας της λίμνης Λοχ Νες, η Νέσι εμφανίζεται για πρώτη φορά μπροστά στα μάτια ενός Αγίου…

Υπάρχουν τρεις λίμνες στα Χάιλαντς της Σκωτίας που αποτελούν το λεγόμενο Great Glen, η Oich, η Ness και η Lochy. Η λίμνη του Λοχ Νες είναι παγκοσμίως γνωστή γιατί μια μέρα σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου του 566, ο Άγιος Κολούμπα ανέφερε ότι είδε ένα τέρας να βγάζει το κεφάλι του από το νερό.

Το τέρας, που υποτίθεται ότι ζει στα κρύα νερά της λίμνης, από τότε… βγαίνει στην επιφάνεια για λίγο αέρα και φωτογραφίζεται από εκστατικούς τουρίστες πριν βουτήξει ξανά στο βυθό του θρύλου...

Η πρώτη καταγραφή ενός παράξενου πλάσματος στη λίμνη, χρονολογείται δυστυχώς πολλούς αιώνες πριν από την εφεύρεση του βίντεο ή της φωτογραφικής μηχανής. Ήταν εκεί κάπου στον 6ο αιώνα, όταν ένας Ιρλανδός άγιος, ο Άγιος Κολούμπα, έδωσε εντολή σε έναν από τους μοναχούς του να κολυμπήσει στη λίμνη για να φέρει μια βάρκα. Σύμφωνα με τον θρύλο, ενώ ο μοναχός βρισκόταν στη μέση της λίμνης, εμφανίστηκε ένα τέρας και κατευθύνθηκε προς αυτόν. Ο Κολούμπα διέταξε το τέρας να μην προχωρήσει περισσότερο, να μην αγγίξει τον μοναχό και να επιστρέψει στο σκοτάδι του βυθού του. Και το τέρας το έκανε! Τόσο απλά…

Και γεννήθηκε η Νέσι

Μετά από αυτό, οι θεάσεις της Νέσι - έτσι ονόμασαν το τέρας - πολλαπλασιάζονταν με τα χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Νέσι δεν έχει πειράξει ποτέ κανέναν… Η φαντασία του Άγιου Κολούμπα, όμως, πολλούς…
Το τέρας του Λοχ Νες έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τον 20ο αιώνα, όταν έγινε εμμονή για τους ντόπιους να το εντοπίσουν. Αυτό, φυσικά, είχε θετική επίδραση στις τοπικές επιχειρήσεις.

Ήταν 1933 όταν εμφανίστηκε η πρώτη φωτογραφία που της οποίας ο κάτοχος ισχυριζόταν ότι ήταν του τέρατος. Ένας χειρουργός από το Λονδίνο το φωτογράφισε και η εικόνα έδειχνε έναν μακρύ λαιμό που εκτείνεται από ένα χοντρό σώμα. Η φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Daily Mail», προκάλεσε σύντομα αίσθηση. Είναι πολύ κρίμα, όμως, που η φωτογραφία αποδείχτηκε ότι ήταν απλά μια περίτεχνη φάρσα.

Όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία, ένας ιδιοκτήτης τσίρκου ονόματι Μπέρτραμ Μιλς που ταξίδευε στο Ινβερνές σταμάτησε στο Λοχ Νες για να ξεκουράσει τα ζώα του και να τα αφήσει να πιουν νερό από τη λίμνη. Με την ιδέα ότι μπορεί να παγιδέψει το τέρας, πρόσφερε αμοιβή 20.000 λιρών (που ισοδυναμεί με 2,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα!) σε όποιον μπορούσε να πιάσει το τέρας για το τσίρκο του. Κανείς δεν το κατάφερε, αλλά η αμοιβή έκανε τη λίμνη διάσημη και ο αριθμός των «εμφανίσεων» της Νέσι αυξήθηκε. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν στη λίμνη ελπίζοντας να αιχμαλωτίσουν το ζώο ή τουλάχιστον να το φωτογραφίσουν.

Το 1951, μια ακόμα φωτογραφία του τέρατος τραβήχτηκε από έναν εργάτη δασοκομίας, ο οποίος ζούσε κοντά στη λίμνη. Σύμφωνα με την ιστορία του, ο Στιούαρτ είδε τρεις καμπούρες να εμφανίζονται σε μια γραμμή στο νερό και αμέσως έτρεξε στο σπίτι του και πήρε την κάμερά του. Τράβηξε μόνο μία φωτογραφία πριν μπλοκάρει το κλείστρο, αλλά άξιζε καθώς δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης και ικανοποίησε την περιέργεια όσων πιστεύουν ότι η Νέσι υπάρχει πραγματικά.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν επιστημονικές έρευνες στη λίμνη. Το Γραφείο Διερεύνησης Φαινομένων του Λοχ Νες ιδρύθηκε το 1961. Υπήρξαν αρκετές έρευνες με σόναρ στη λίμνη, όμως τα αποτελέσματα ήταν ασαφή. Ωστόσο, το 2011 κατά τη διάρκεια της κατάδυσης ενός βαθυσκάφους, σε βάθος 300 μέτρων, το πλήρωμα εντόπισε μια τεράστια υποβρύχια σπηλιά.
Ουδείς απέδειξε ποτέ την ύπαρξη του τέρατος του Λοχ Νες, αλλά ούτε και κάποιος απέδειξε ότι η Νέσι δεν βρίσκεται ή δεν βρισκόταν εκεί. Ο θρύλος της Νέσι παραμένει ένα διαρκές μυστήριο. Οι τουρίστες συνεχίζουν να… απαθανατίζουν το τέρας του Λοχ Νες και τώρα πια τα βίντεό τους εμφανίζονται στο YouTube.

Σκωτίατέρας του Λοχ Νεςειδήσεις τώρασαν σημερα