Σαν Σήμερα|07.09.2022 00:00

Μάχη του Μποροντίνο: Αυτό που πέτυχε ο Ναπολέων στοίχειωνε τον Χίτλερ – Η Μόσχα έπεσε, ο νικητής απέτυχε

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου του 1812 διεξήχθη η Μάχη του Μποροντίνο, η πιο αιματηρή σύγκρουση των Ναπολεόντειων Πολέμων. Η μάχη έγινε 110 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας και οι νεκροί έφτασαν με πρόχειρους υπολογισμούς τους 80.000: Ρώσοι και Γάλλοι.
Την επόμενη μέρα της μάχης, ο δρόμος προς τη Μόσχα ήταν ανοιχτός, αλλά… Γρήγορα οι Γάλλοι οπισθοχωρήσαν κακήν κακώς!
Από τη μια μεριά ο Ναπολέων κι από την άλλη ο Κουτούζοφ.

Ο Ναπολέων φοβόταν ότι μια προσπάθεια να υπερκεράσει τους Ρώσους θα μπορούσε να αποτύχει και να επιτρέψει στον εχθρό να διαφύγει, γι' αυτό έδωσε διαταγή για γενική κατά μέτωπο επίθεση. Από την ώρα που ξημέρωσε, έως το μεσημέρι οι σφοδρές μάχες γίνονταν πέρα δώθε κατά μήκος του μετώπου των πέντε χιλιομέτρων. Μετά το μεσημέρι η ζυγαριά άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Γάλλων.

Ο Ναπολέων, αβέβαιος για την επικρατούσα κατάσταση, αρνήθηκε να ρίξει στη μάχη την Αυτοκρατορική Φρουρά των 20.000 ανδρών κι έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει μια αποφασιστικής σημασίας νίκη αντί μιας ισχνής επιτυχίας.

Το μοιραίο λάθος του Ναπολέοντα

Τα εξαντλημένα γαλλικά στρατεύματα και η έλλειψη πληροφοριών για την κατάσταση του ρωσικού στρατού οδήγησαν τον Ναπολέοντα στο να παραμείνει στο πεδίο της μάχης με το στράτευμά του.
Και οι δύο πλευρές εξαντλήθηκαν το απόγευμα και η μάχη περιορίστηκε σε κανονιοβολισμούς, που συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ. Ο Κουτούζοφ αποσύρθηκε με τα στρατεύματά του τη νύχτα και μια εβδομάδα αργότερα ο Ναπολέων έμπαινε καβαλάρης στην ανοχύρωτη Μόσχα.

Πολλοί ιστορικοί θεωρούν πως ο Ναπολέων έχασε την μεγάλη ευκαιρία να καταστρέψει τους Ρώσους και να νικήσει στον πόλεμο. Η κατάληψη της Μόσχας αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα, αφού παρόλο που ο ρωσικός στρατός σχεδόν καταστράφηκε, όσοι επέζησαν πολέμησαν με αποφασιστικότητα και, στο τέλος, έδιωξαν τον Ναπολέοντα από τη Ρωσία.

Γρήγορα η καμένη γη που άφησε πίσω του ο Κουτούζοφ έδιωξε τους Γάλλους και τους οδήγησε στην καταστροφική υποχώρηση, η οποία θα τελείωνε τον Δεκέμβριο του 1812 με τη Μεγάλη Στρατιά να έχει μικρύνει δραματικά. Το τέλος για τον Ναπολέοντα ήταν πια κοντά. Η Μόσχα ήταν το στερνό μεγάλο τρόπαιο.

Αυτό που πέτυχε ο Ναπολέων ήταν ό,τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο Χίτλερ: να παρελάσει στη Μόσχα. Ο Γάλλος αυτοκράτορας μπήκε στη μεγάλη πόλη της Ρωσίας (τότε πρωτεύουσα ήταν η Αγία Πετρούπολη), αλλά βγήκε κυνηγημένος. Ο Χίτλερ έμαθε για τη στρατιά του και την καταστροφή της και συγκλονίστηκε. Και ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν τελικά την ίδια τύχη: βούλιαξαν στα χιόνια της ρωσικής στέπας!

ειδήσεις τώραΝαπολέων Βοναπάρτηςσαν σημεραΡωσίαΓαλλίαΜέγας Ναπολέοντας