Σαν Σήμερα|13.10.2022 00:00

Το Θαύμα της Φατίμα: Όταν 70.000 άνθρωποι στριμώχτηκαν για να δουν την Παναγία, που όμως έστειλε τον ήλιο...

Newsroom

Έμεινε στην Ιστορία ως το Θαύμα της Φατίμα ή Το Θαύμα του Ήλιου. Η Πορτογαλία στις αρχές του 20ου αιώνα ζει βιβλικές στιγμές…

Ο άνθρωπος εφηύρε τον Θεό για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του! Και μετά ήρθαν τα θαύματα μετά για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του Θεού. Και πίσω από τα θαύματα ποιος άλλος; Η ανθρώπινη ευπιστία… Αυτά ως πρόλογος.

Στο κυρίως θέμα τώρα: Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου του 1917, τρία παιδιά βοσκόπουλα, η Lucia Santos και ο Francisco και η Jacinta Marto κατάφεραν να μαζέψουν 70.000 ανθρώπους που περίμεναν αγωνιωδώς και με μάτια βουρκωμένα - παραπονεμένα, να δουν την Παναγία, που είχε ενημερώσει σε προηγούμενες συναντήσεις της με τα παιδιά ότι η προσευχή θα οδηγούσε στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου και τους έδινε ραντεβού, όχι στα γουναράδικα, αλλά στην πόλη Φατίμα, στην Πορτογαλία

Ο ουρανός ήταν σκοτεινός και έβρεχε καταρρακτωδώς, ξαφνικά άνοιξε και όλοι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας συνεχώς χρωματισμούς. Το περιστατικό επιβεβαίωσαν με ρεπορτάζ τους εφημερίδες της χώρας, ακόμη και ένας καθηγητής οφθαλμολογίας, που είχε προσληφθεί ως σχολιαστής από ένα έντυπο. Τα παιδιά ανέφεραν ότι εκείνη την ημέρα είδαν εκτός από την Παναγία, τον Ιησού Χριστό και τον Ιωσήφ.

Άλλοι ανέφεραν επίσης πολύχρωμο φως και λαμπερά χρώματα σε όλο τον ουρανό. Είπαν ότι το Θαύμα του Ήλιου διήρκεσε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τα παιδιά έγιναν τελικά πιστευτά από τους ανθρώπους της Φάτιμα.

Πολύ αργότερα, ο βενεδικτίνος ιστορικός των επιστημών πατήρ Στάνλεϊ Γιάκι έδωσε τη δική του εξήγηση για το συμβάν: θεώρησε ότι το φαινόμενο μπορεί να ήταν μια ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από ατμοσφαιρική αναστροφή, αλλά η αποκάλυψη του φαινομένου από την Παναγία στα παιδιά ήταν θαύμα, όπως είναι και η επίσημη θέση της Καθολικής Εκκλησίας.

Θαύμα και με τη βούλα του πάπα!

Κι επειδή έπρεπε να πιστοποιηθεί το «θαύμα» από την Εκκλησία, διεξήχθη έρευνα από τον τοπικό επίσκοπο για να επανεξετάσει αυτές τις αναφορές και να αναλύσει εάν ήταν σύμφωνες με την καθολική θεολογία... Το Θαύμα του Ήλιου ανακηρύχθηκε «άξιο πίστης» και υπερφυσικού χαρακτήρα από τον Επίσκοπο Χοσέ ντα Σίλβα το 1930. Επίσης ο πάπας Πίος XII ενέκρινε το θαύμα το 1940. Ο Πάπας δήλωσε επίσης ότι ενώ περπατούσε στους κήπους του Βατικανού, είδε το Θαύμα του Ήλιου κοντά στο άγαλμα της Παναγίας της Λούρδης, το 1950! Και μετά το θαύμα έγινε σίριαλ... Ο Πάπας, είδε ξανά το ίδιο θαύμα στις 31 Οκτωβρίου, 1 Νοεμβρίου και 8 Νοεμβρίου. Το 2017, ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε να αναγνωρίζει επίσημα το Θαύμα του Ήλιου και μάλιστα αγιοποίησε δύο από τα παιδιά, τον Francisco Marto και τη Jacinta Marto, 100 χρόνια μετά τον θάνατό τους. 

Τα μυστικά που είχε αποκαλύψει η Παναγία στα τρία τσοπανόπουλα (συμβολικό;) ήταν: το πρώτο μυστικό, τον Ιούλιο του 1917 περιέγραφε την Κόλαση ως ένα φρικτό μέρος όπου έκαιγαν οι ψυχές των αμαρτωλών. Η Παναγία είπε ότι για να σωθούν αυτές οι ψυχές ήταν απαραίτητες πράξεις προσευχής και θυσίας.

Το δεύτερο μυστικό προφήτευε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εάν επρόκειτο να συνεχιστεί η αμαρτία. Η Παρθένος Μαρία ζήτησε επίσης την καθαγίαση της Ρωσίας, διαφορετικά δεν θα υπήρχε ειρήνη... Πολλοί λένε ότι προέβλεψε επίσης την άνοδο και την πτώση του κομμουνισμού...

Το τρίτο μυστικό δεν αποκαλύφθηκε εύκολα. Το 1943 η Λουτσία ήταν άρρωστη και ζήτησε από τον Επίσκοπο να το αποκαλύψει, αλλά είπε ότι ο Θεός δεν την εξουσιοδότησε να το κάνει. Ο Επίσκοπος την διέταξε να το γράψει. Η Λουτσία αποφάσισε να το γράψει σε έναν σφραγισμένο φάκελο που θα άνοιγε μόνο το 1960.

Το 1960, το Βατικανό εξέδωσε δελτίο Τύπου που ανέφερε ότι, το τρίτο μυστικό θα παρέμενε για πάντα σφραγισμένο! Για χρόνια, οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο έκαναν εικασίες σχετικά με το περιεχόμενο του τρίτου μυστικού και μερικοί μάλιστα φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να αναφέρεται σε πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ωστόσο, το μυστικό κυκλοφόρησε το 2000 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Το Βατικανό είπε ότι το μυστικό έκανε λόγο για διωγμό των χριστιανών τον 20ο αιώνα, που οδήγησε στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 1981… Πολλοί, όμως, αμφισβητούν αυτή την ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι η προφητεία περιγράφει ακόμη και το τέλος του κόσμου.

Μετά το Θαύμα της Φάτιμα, η Λουσία Ντος Σάντος έγινε μοναχή και πέθανε το 2005, σε ηλικία 97 ετών. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής της είδε και άλλες φορές την Παναγία... Είχαν γίνει φίλες πια.

Και από τότε το θαύμα της Φατίμα ή Θαύμα του Ήλιου μαγνητίζει εκατομμύρια πιστούς που συρρέουν κάθε χρόνο στη Φάτιμα για να προσκυνήσουν εκεί όπου εμφανίστηκε η Παναγία, αφήνοντας χιλιάδες ευρώ, δολάρια στην περιοχή… Άγιος που δε θαυματουργεί, μηδέ δοξολογιέται και κακά τα ψέματα, τίποτα δεν εκπλήσσει τόσο όσο το θαύμα, μόνο ίσως η αφέλεια με την οποία δέχεται ο κόσμος τα θαύματα... 

καθολική εκκλησίαΠορτογαλίαΘαύμα της Φάτιμαειδήσεις τώρασαν σημερα