Σαν Σήμερα|15.10.2022 00:00

Τρίγωνο των Βερμούδων: Ακόμα μια μυστηριώδης εξαφάνιση πλοίου – Μύθος ή πραγματικότητα η διαβόητη θαλάσσια περιοχή;

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Οκτωβρίου του 1976, ένα εμπορικό πλοίο με πλήρωμα 37 ατόμων εξαφανίζεται μυστηριωδώς στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Να ‘ταν η πρώτη φορά;

Το Τρίγωνο των Βερμούδων ή Τρίγωνο του Διαβόλου είναι η θαλάσσια περιοχή στο δυτικό άκρο του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, που περιβάλλεται - όχι τυχαία - από ένα πέπλο μυστηρίου και τρόμου. Γιατί; Λέγεται ότι πολλά αεροσκάφη και πλοία, έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όμως αρκετές αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο.

Ο θρύλος γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων αρχίζει να γεννιέται εκεί κάπου στις αρχές της 10ετίας του ’50. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Miami Herald» έγραφε για ασυνήθιστες εξαφανίσεις στην περιοχή των Βερμούδων. Δύο χρόνια αργότερα, το περιοδικό «Fate» δημοσίευσε ένα μικρό κομμάτι υπό τον τίτλο «Sea Mystery at Our Back Door», στο οποίο καταγραφόταν η εξαφάνιση αρκετών αεροπλάνων και πλοίων, συμπεριλαμβανομένης και της Πτήσης 19, μιας ομάδας πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πετούσαν σε εκπαιδευτική αποστολή.

Τον Φεβρουάριο του 1964, ο Βίνσεντ Γκάντις έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Το Θανάσιμο Τρίγωνο των Βερμούδων» στο περιοδικό «Argosy» υποστηρίζοντας ότι η Πτήση 19 και άλλες εξαφανίσεις ήταν μέρος ενός συνδρόμου περίεργων γεγονότων στην περιοχή.

Το άρθρο οριοθετούσε τα όρια του τριγώνου τοποθετωντας το από το Μαϊάμι στο Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο και στις Βερμούδες. Και μετά η ιστορία απλώθηκε… Πολλοί συγγραφείς έδωσαν διαφορετικά όρια και κορυφές στο τρίγωνο, με το συνολικό εμβαδόν να κυμαίνεται από 1.300.000 έως 3.900.000 km 2 και κάποιοι συγγραφείς να το απλώνουν ακόμη και μέχρι τις ιρλανδικές ακτές. Κατά συνέπεια, ο προσδιορισμός του ποιες εξαφανίσεις συνέβησαν μέσα στο τρίγωνο εξαρτώνται από το ποιος συγγραφέας τα «κατέγραψε»...

Χαμένοι... στο διάστημα

Κάποιοι προσπαθώντας να εξηγήσουν τα περίεργα φαινόμενα του Τριγώνου έχουν προτάξει ως απάντηση την Χαμένη Ατλαντίδα, ένα παράλληλο σύμπαν υπάρχει στην περιοχή, άλλοι αποδίδουν τα γεγονότα σε εξωγήινους, σε τρύπες του χωροχρόνου που απορροφούν αντικείμενα και ανθρώπους κτλ κτλ.

Αξιοσημείωτα περιστατικά που διόγκωσαν τον μύθο του Τριγώνου των Βερμούδων ήταν: η εξαφάνιση του HMS Atalanta, του εκπαιδευτικού πλοίου, που χάθηκε με ολόκληρο το πλήρωμά του αφού απέπλευσε από τη βάση του Βασιλικού Ναυπηγείου, των Βερμούδων και κατευθυνόταν προς Φάλμουθ στην Αγγλία στις 31 Ιανουαρίου 1880.

USS Cyclops: Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που δεν σχετίζεται με κάποια μάχη! Το Cyclops μετέφερε φορτίο μεταλλεύματος μαγγανίου και εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος με πλήρωμα 309 ανθρώπους. Η εξαφάνιση σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 Μαρτίου του 1918.

Carroll A. Deering: Ένα εμπορικό ιστιοφόρο με πέντε κατάρτια, βρέθηκε χωρίς ίχνος ζωής, εγκαταλελειμμένο κοντά στο ακρωτήριο Χάτερας στη Βόρεια Καρολίνα, στις 31 Ιανουαρίου του 1921. Οι έρευνες του FBI δεν απάντησαν στο ερώτημα για το πού πήγαν οι 11 επιβαίνοντες του πλοίου. Πολλά χρόνια αργότερα ένα σημείωμα που βρέθηκε σε μπουκάλι έκανε λόγω για πειρατική ενέργεια.

Πτήση 19: Η πτήση 19 ήταν εκπαιδευτική άσκηση πέντε βομβαρδιστικών αεροσκαφών TBM Avenger, που εξαφανίστηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 1945, ενώ πετούσαν πάνω από τον Ατλαντικό. Η εξαφάνιση αποδόθηκε από τους ερευνητές του Πολεμικού Ναυτικού σε σφάλμα πλοήγησης που οδήγησε τα αεροσκάφη να ξεμείνουν από καύσιμα. Απίστευτο!

Star Tiger και Star Ariel: Το αεροσκάφος G-AHNP Star Tiger εξαφανίστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1948, σε μια πτήση από τις Αζόρες προς τις Βερμούδες. Το αεροπλάνο G-AGRE Star Ariel εξαφανίστηκε στις 17 Ιανουαρίου 1949, σε πτήση από τις Βερμούδες στο Κίνγκστον της Τζαμάικα . Και τα δύο ήταν επιβατικά αεροσκάφη Avro Tudor IV που εκμεταλλευόταν η British South American Airways. Ούτε συντρίμμια, ούτε σοροί.

Douglas DC-3: Στις 28 Δεκεμβρίου του 1948, ένα αεροσκάφος Douglas DC-3 , με αριθμό NC16002 , εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε πτήση από το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο προς το Μαϊάμι. Δεν βρέθηκε ποτέ ίχνος του αεροσκάφους ή των 32 επιβαινόντων!

Connemara IV: Ένα γιοτ αναψυχής βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στον Ατλαντικό νότια των Βερμούδων στις 26 Σεπτεμβρίου του 1955. Το πλήρωμα εξαφανίστηκε ενώ το γιοτ έμεινε άθικρο από τη θάλασσα, ενώ χτυπήθηκε από τρεις τυφώνες!

KC-135 Stratotankers: Στις 28 Αυγούστου του 1963, ένα ζεύγος αεροσκαφών KC-135 Stratotanker της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συγκρούστηκε και συνετρίβη στον Ατλαντικό 480 χλμ. δυτικά των Βερμούδων. Κάποιοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ενώ τα δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν, υπήρχαν δύο ξεχωριστές τοποθεσίες συντριβής, που χωρίζονταν από πάνω από 260 χλμ. νερού. Ποιος να τους διαψεύσει; Δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος!

Απαντήσεις για τις εξαφανίσεις; Οι τυφώνες και οι ισχυρές καταιγίδες, ισχυρή καθοδική ροή κρύου αέρα, παρουσία μεγάλων πεδίων ένυδρων αλάτων μεθανίου (μια μορφή φυσικού αερίου) στις υφαλοκρηπίδες, μεγάλα αποθέματα υποθαλάσσιων υδρατμών.

Και λίγοι πιστεύουν τους επιστήμονες και πολλοί ακούνε Τρίγωνο του Διαβόλου και πέφτουν στα γόνατα και σταυροκοπιούνται. Αφήστε τους ανθρώπους με του μύθους τους, που δίνουν γεύση στην άνοστη ζωή τους…

Τρίγωνο των Βερμούδωνειδήσεις τώρασαν σημεραεξαφάνιση