Σαν Σήμερα|25.10.2022 00:00

Ρωσική Επανάσταση: Η εξέγερση που συγκλόνισε τον κόσμο ολόκληρο – Και μετά; 100 χρόνια μοναξιά και συντρίμμια

Νίκος Τζιανίδης

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 25 Οκτωβρίου του 1917, όταν η Γη θα άρχιζε να γυρίζει σε άλλους ρυθμούς και η Ιστορία θα γραφόταν με άλλο μέγεθος και άλλο... χρώμα γραμμάτων… Η Οκτωβριανή Επανάσταση γεννιέται!

Από τον Φεβρουάριο του 1917 η Ρωσία βάδιζε με άλλη ταχύτητα πια. Τότε, μια πορεία γυναικών άλλαξε του πορεία του ρωσικού έθνους, αλλά και του κόσμου ολόκληρου! Ήταν η αρχή του τέλους της προκλητικής, αδιάφορης, εγκληματικής και επικίνδυνης μοναρχίας: Οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα μία εβδομάδα μετά ο τσάρος Νικόλαος Β’ να εξαναγκαστεί σε παραίτηση από το θρόνο.

Και περνάει η άνοιξη κι έρχεται το καλοκαίρι και μετά φθινόπωρο και το φθινόπωρο σάρωσε κάθε φύλλο συντηρητισμού που είχε μείνει στο γερασμένο δένδρο της Ρωσίας…

Έτσι, στις 25 Οκτωβρίου (7 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο), εργάτες, στρατιώτες, αγρότες… κι όλης της Γης οι κολασμένοι κατεβαίνουν στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης και πλημμυρίζουν την πατρίδα του Πούσκιν απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ - Λένιν είναι ο ηγέτης των Μπολσεβίκων που καθοδηγεί τους εξεγερμένους. Και η Επανάσταση βάζει τέλος στο αστικό - δημοκρατικό καθεστώς που προέκυψε από την εξέγερση του Φεβρουαρίους και της κυβέρνησης Κερένσκι και εγκαθίδρυσε την δικτατορία του προλεταριάτου μέσω των Σοβιέτ και του μετέπειτα Κομμουνιστικού Κόμματος!

Η Επανάσταση καθοδηγήθηκε από τους Μπολσεβίκους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την επιρροή τους στο Σοβιέτ του Πέτρογκραντ για να οργανώσουν τις ένοπλες δυνάμεις. Οι Μπολσεβίκοι - Κόκκινοι Φρουροί υπό την Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή άρχισαν την κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων. Και η Επανάσταση επικράτησε! Καθώς η Επανάσταση δεν αναγνωρίστηκε παγκοσμίως, ακολούθησαν οι μάχες του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου από το 1917 μέχρι το 1922, οπότε και η δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης, που θα μεταλλαχτεί σε αυτοκρατορία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης κομμουνιστικής κυβέρνησης στη Ρωσία και το πρώτο μεγάλο σοσιαλιστικό κράτος στην παγκόσμια ιστορία. Η Ρωσία έγινε μέρος της αχανούς ΕΣΣΔ για να μεγαλουργήσει, μέχρι τις στις 26 Δεκεμβρίου του 1991, οπότε και ξαναγύρισε στα ιστορικά της σύνορα και την εσωστρέφειά της…

Επανάσταση και ο λαός στην εξουδία. Όμως… Όλα πήγαν στραβά! Αρχικά, η Ρωσική Επανάσταση θεωρήθηκε ως σινιάλο ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο και κατέληξε το σύμβολο της απάνθρωπης καταπίεσης, της εσωστρέφειας, της αναλγησίας, των γκουλάγκ και της ευτέλειας της ανθρώπινης ύπαρξης! . Η κατάρρευση των φιλελεύθερων πολιτικών και η απαξίωση των θεσμών προλείαναν το έδαφος για την άνοδο του Στάλιν στην εξουσία και της κατάργησης κάθε έννοιας ουμανισμού.

«Τις επαναστάσεις τις προετοιμάζουν οι μεγαλοφυείς, τις πραγματοποιούν οι φανατικοί, αλλά τις εκμεταλλεύονται τα αποβράσματα της κοινωνίας». Σωστός ο Μπίσμαρκ!

Κοιτάζοντας πίσω τώρα, 105 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η έκταση των συντριμμιών· όχι τόσο της Ουκρανίας, που δέχεται τα πυρά των Ρώσων, όσο της ίδιας της Ρωσίας. Η Επανάσταση δεν παρήγαγε σχεδόν κανέναν, εκτός από αντιφρονούντες, που να αξίζει να μείνει στη συλλογική μνήμη, μετά την ανηλεή επίθεση του Στάλιν στη ρωσική διανόηση τη δεκαετία του 1930. Επίσης τα συντρίμμια των θεσμών, της πολιτικής και της οικονομίας είναι ακόμα ορατά.
Και 100 και κάτι χρόνια μετά, τι; 100 χρόνια μοναξιά!

ΕΣΣΔσαν σημεραΡωσίαεπανάστασηειδήσεις τώρα