Σαν Σήμερα|22.11.2022 00:00

Η Μις Κόσμος που άφησε πίσω της 250 νεκρούς στη Νιγηρία – Γιατί αληλλοσφάχτηκαν μουσουλμάνοι και χριστιανοί

Newsroom

Κι όμως η Μις Κόσμος «σκότωσε» 250 ανθρώπους! Πού; Στη Νιγηρία! Η Ιστορία έχει καταγράψει νεκρούς που έπεσαν στους δόμους πόλων απαιτώντας Ψωμί Παιδεία Ελευθερία· για τη λερή δημοτική ή την καθαρή καθαρεύουσα των Ευαγγελίων, για το ποδόσφαιρο, για την πολιτική, αντιστεκόμενοι κατά των κατακτητών, για τα δικαιώματα μειονοτήτων, για τις θρησκείες… Μια μέρα σαν σήμερα, όμως, στις 22 Νοεμβρίου του 2002 έπεφταν 250 και πλέον άνθρωποι νεκροί στους δρόμους για τι λέτε; Για την Μίς Υφήλιος, τυπικά…

Η απόφαση να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τις Μις Υφήλιος στο Λάγκος της Νιγηρίας μετά την επιτυχία της Agbani Darego την προηγούμενη χρονιά,  ήταν περισσότερο από σίγουρο ότι θα προκαλούσε την αντίδραση των μουσουλμάνων της χώρας.

Ένα δημοσίευμα, όμως ήταν η φωτιά που άναψε το φυτίλι. Τι έγραφε η εφημερίδα This Day, μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Νιγηρίας;

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υποστήριζε ότι: «... ο Προφήτης Μωάμεθ θα είχε εγκρίνει σίγουρα τον διαγωνισμό Μις Κόσμος και πιθανότατα θα διάλεγε για σύζυγό του μία από τις διαγωνιζόμενες!»...

Φωτιά από μια εφημερίδα...

Ε, αυτό ήταν! Το άρθρο προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκρήξεις από τους μουσουλμάνους σε πολλά μέρη της χώρας. Οι μουσουλμάνοι, σε όλη τη Νιγηρία, ειδοποιήθηκαν άμεσα μέσω μηνυμάτων στα κινητά τους τηλέφωνα. Ωστόσο, η Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία ήταν η περιοχή όπου οι διαμαρτυρίες πήραν βίαιη μορφή, παρόλο που ούτε η εφημερίδα ούτε ο αρθρογράφος είχαν κάποια συγκεκριμένη σχέση με αυτή την περιοχή.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Καντούνα και σύμφωνα με ήταν μια - αρχικά - ειρηνική διαμαρτυρία κατά του περιεχομένου του άρθρου, γρήγορα όμως μετατράπηκε σε βίαιη διαδήλωση. Οργισμένοι φοιτητές έκαψαν το περιφερειακό γραφείο της εφημερίδας στην πόλη, λεηλάτησαν τις αποθήκες και το κέντρο διανομής εφημερίδων και άναψαν φωτιές· δεν υπήρξαν θύματα, καθώς το προσωπικό της εφημερίδας δεν βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στις εγκαταστάσεις. Σε κανένα σημείο η αστυνομία δεν επενέβη για να σταματήσει τους επιτιθέμενους.

Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, οργανωμένες ομάδες κυρίως νεαρών μουσουλμάνων - φοιτητών σε πήραν τα όπλα και άρχισαν να επιτίθενται κατά των Χριστιανών σε διάφορες περιοχές της πόλης Καντούνα: οργανώθηκαν σε μεγάλες ομάδες, οπλισμένοι με μαχαίρια, ξύλινα κοντάρια, σιδερένιες ράβδους, αλλά και πυροβόλα όπλα! Οι μουσουλμάνοι αναζήτησαν χριστιανικά σπίτια και στοχοποίησαν συγκεκριμένα άτομα με βάση τη θρησκεία τους. Πολλοί Χριστιανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν· άλλοι τράπηκαν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους, αφήνοντας πίσω τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους, τα οποία λεηλατήθηκαν από τους μανιασμένους διαδηλωτές. Οι επιτιθέμενοι κατέστρεψαν επίσης ή έκαψαν σπίτια και άλλα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού εκκλησιών, σχολείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων.
Αυτό το πρώτο κύμα βίας άρχισε από μουσουλμανικές ομάδες, και όπως διακριβώθηκε αργότερα ήταν απρόκλητο και προσχεδιασμένο.

Οι Χριστιανοί αντεπιτίθενται!

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, οι χριστιανικές ομάδες ανασυντάχτηκαν. Οι περισσότερες επιθέσεις από χριστιανούς έγιναν τη δεύτερη μέρα των «μαχών», την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. Η τακτική τους ήταν όμοια με εκείνη των αντιπάλων τους: οπλισμένοι με παραδοσιακά όπλα καθώς και πυροβόλα, στόχευαν μουσουλμάνους, έστησαν οδοφράγματα και ανέκριναν όσους περνούσαν για να εξακριβώσουν τη θρησκεία τους, ξεχωρίζοντας στη συνέχεια τους Μουσουλμάνους, που τους προπηλάκιζαν ή ακόμα και τους εκτελούσαν! Επιτέθηκαν επίσης σε πολλά τζαμιά και πολλά σπίτια και άλλα κτίρια σε μουσουλμανικές περιοχές.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η βία εξαπλώθηκε στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Αμπούτζα (περίπου 185 χιλιόμετρα νότια της πόλης Καντούνα), όπου μουσουλμάνοι άρχισαν να καταστρέφουν οχήματα και να ανάβουν φωτιές στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία επενέβη αρκετά γρήγορα, και περιόρισε τα επεισόδια.

Η εφημερίδα This Day υποχρεώθηκε από την έκρυθμη κατάσταση να δημοσιεύσει «συγγνώμη» από τον εκδότη της για οποιαδήποτε προσβολή που μπορεί προκλήθηκε από το αρχικό άρθρο.
Οι μάχες στην Καντούνα συνεχίστηκαν μέχρι και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Έως εκείνη τη στιγμή, η βία είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πολλοί από τους ταραχοποιούς δεν γνώριζαν καν τι είχε πυροδοτήσει τη μάχη, αλλά παρόλα αυτά κυνηγούσαν συστηματικά αλλόθρησκους και κατέστρεφαν την περιουσία τους.

Περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Καντούνα μεταξύ 21 και 23 Νοεμβρίου, στην πλειονότητά τους άνδρες και έφηβοι, ενώ κάπου 20.000 έως 30.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις οικίες τους!

Οι δυνάμεις ασφαλείας όχι μόνο απέτυχαν να αποτρέψουν τις ταραχές και τις δολοφονίες, αλλά συνέβαλαν σημαντικά στη βία, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Και για να λέμε την ιστορία όπως πραγματικά έχει: Το ξέσπασμα βίας στην Καντούνα, όπως άλλες φορές φαίνεται ότι υποκινήθηκε λιγότερο από τις ασυμβίβαστες θρησκευτικές πεποιθήσεις παρά από τις πολιτικές διαμάχες και τις αντιπαλότητες μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών και πολιτικών ομάδων.
Τελικά, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη Μις Υφήλιος, διεξήχθη στο Λονδίνο, με νικήτρια την υποψήφια της Τουρκίας…

επεισόδιανεκροίειδήσεις τώρασαν σημεραμουσουλμάνοιχριστιανοίΝιγηρία