Σαν Σήμερα|08.01.2023 00:00

Δύσκολοι καιροί για Πρίγκιπες: Η κατάρα των Γκριμάλντι του Μονακό που ό,τι παντρεύονται γίνεται στάχτη

Newsroom

Πρίγκιπας στο Μονακό είπατε; Κατάρα: ό,τι παντρεύονται γίνεται στάχτη. Η Γκρέις Κέλι σκοτώθηκε, ο Καζιράγκι σκοτώθηκε και από πού ν’ αρχίσουμε; Μια φορά κι' ένα καιρό, λοιπόν... Ή καλύτερα, μια μέρα σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου του 1297, ο πειρατής Φραντσέσκο Γκριμάλντι μεταμφιεσμένος σε καλόγερο εισβάλει στο κάστρο, που ελεγχόταν από τους Γενοβέζους και ιδρύει... εξ' αντανακλάσεως, τη δυναστεία των Γκριμάλντι, που κυβερνά ως σήμερα το Πριγκιπάτο του Μονακό.

Ντυμένος σαν φραγκισκανός μοναχός, ο Γκριμάλντι έφτασε προ των πυλών του κάστρου του Μονακό με τον ξάδερφό του Ρενιέ Α’ , Άρχοντα του Cagnes sur Mer, υποστηριζόμενοι από ομάδα πιστών πολεμιστών. Δεν χρειάστηκαν πολύ για να κάνουν τον Βράχο δικό τους.

Τέσσερα χρόνια μετά οι Γενοβέζοι έδιωξαν τον Φραντσέσκο, κράτησαν όμως τον εξάδελφο· οι απόγονοι του και η οικογένεια Γκριμάλντι, κυβερνούν ακόμη και σήμερα το Μονακό. Κι επειδή είναι νόμος της φύσης των ισχυρών αυτού κόσμου, οι μεγάλες δυναστείες να κατατρύχονται από συμφορές και κατάρες (δες τους Κένεντι…), και οι Γκριμάλντι δεν έχουν λίγα να θυμηθούν και να κλαίνε για μια ζωή…

Η κατάρα της μάγισσας...

Η βασιλική οικογένεια των Γκριμάλντι, υποτίθεται ότι είναι καταραμένη από τον 13ο αιώνα! Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ρενιέ Α’, ο πρώτος ηγεμόνας των Γκριμάλντι, απήγαγε μια όμορφη Φλαμανδή. Η κοπέλα καταράστηκε τον Ρενιέ και την οικογένειά του λέγοντας: «Ποτέ ένας Γκριμάλντι δεν θα βρει ευτυχία στο γάμο του». Μια άλλη εκδοχή του μύθου υποστηρίζει ότι η κατάρα εκστομίστηκε από μάγισσα που κάηκε στη φωτιά με εντολή του Ρενιέ. Ωστόσο, η κεντρική ιδέα σε όλες τις εκδοχές της κατάρας είναι η ίδια: η οικογένεια Γκριμάλντι δεν θα έχει ευτυχισμένους γάμους…

Ο θάνατος της Γκρέις Κέλι

Η κατάρα γύρισε και «έκαψε» το μυαλό των Μονεγάσκων, μετά τον αδόκητο θάνατο της πριγκίπισσας Γκρέις το 1982. Ωστόσο και πριν πεθάνει, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο γάμος του πρίγκιπα Ρενιέ Γ' και της Γκρέις Κέλι δεν ήταν ευτυχισμένος. Μόλις ένα μήνα μετά τον παραμυθένιο γάμο τους, η Γκρέις Κέλι έμαθε ότι ο πρίγκιπας Ρενιέ είχε έως και τρεις ερωμένες με την πριγκίπισσα Γκρέις να μένει κλεισμένη στο Παλάτι ταπεινωμένη και δυστυχισμένη.

Η πραγματική τραγωδία όμως χτύπησε την πόρτα της οικογένειας στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982, όταν η Γκρέις Κέλι και η κόρη της, πριγκίπισσα Στεφανί, ενεπλάκησαν σε τροχαίο. Η Στεφανί ανάρρωσε από τα τραύματά της, αλλά η πριγκίπισσα Γκρέις πέθανε μια μέρα μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, σε ηλικία 52 ετών. Ο Ρενιέ, λένε, πέθανε από τον καημό του 23 χρόνια μετά… Βαρύς καημός!

Από γάμο σε γάμο κι από κηδεία σε κηδέια...

Και η κατάρα συνεχίζεται: Η Καρολίνα, η μεγαλύτερη κόρη της Γκρέις και του Ρενιέ σπούδαζε στη Σορβόνη στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, Φιλίπ Ζινό. Ο Ζινό ήταν γάλλος τραπεζίτης και διεθνής playboy. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 28 Ιουνίου 1978. Η Καρολίνα ήταν μόλις 21 χρονών, ενώ ο Φιλίπ 38·χώρισαν δυο χρόνια μετά, το 1980. Τρία χρόνια μετά, η πριγκίπισσα Καρολίνα παντρεύτηκε τον Στέφανο Καζιράγκι, κληρονόμο μιας ιταλικής βιομηχανίας· απέκτησαν τρία παιδιά. Ωστόσο στις 3 Οκτωβρίου 1990, ο Στέφανο σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ταχύπλοο.

Η Καρολίνα δεν το έβαλε κάτω: Το 1999 παντρεύτηκε τον Ερνέστο Αύγουστο πρίγκιπα του Ανοβέρου και δούκα του Μπράουνσβάικ. Ο Αύγουστος, αφού έσπασε στο ξύλο έναν κάμεραμαν στο Μονακό, έναν ιδιοκτήτη ντίσκο στην Κένυα και άλλους πολλούς, συν την Καρολίνα, χώρισε το 2009. Από τότε, η όμορφη Καρολίνα απλά γερνάει βάζοντας κουφέτα κάτω από το μαξιλάρι της να δει στον ύπνο της ποιος θα είναι ο επόμενος...

Το τσίρκο η Στεφανί...

Η Στεφανί, η μικρή αδελφή της Καρολίνας δεν είχε καλύτερη τύχη. Ήταν παρούσα στο θανατηφόρο τροχαίο της μητέρας της σε ηλικία 17 χρονών, συνδέθηκε ερωτικά με τον πρώην σωματοφύλακά της, Ντανιέλ Ντουκρουέ, τον παντρεύτηκε, έκαναν δυο παιδιά και χώρισαν, όταν ο Ντανιέλ βγήκε στις εφημερίδες αγκαλιά με μια… καμπαρετζού.

Η Στεφανί έμεινε έγκυος δυο χρόνια μετά κι ακόμα στο Πριγκιπάτο οι κουτσομπόλες με τις Φερράρι συζητούν για το ποιος είναι ο πατέρας. Το 2001, η άτακτη Στεφανί βρήκε τον δάσκαλό της, ένα θηριοδαμαστή – εκπαιδευτή ελεφάντων σε τσίρκο, τον Φράνκο Κιν. Η Στεφανί τον ακολούθησε στο τροχόσπιτό του, μαζί με τα τρία παιδιά της μέχρι που κουράστηκε να τα έχει με τον θηριοδαμαστή και παντρεύτηκε τον κλόουν του τσίρκο το 2003 για να τον χωρίσει το 2004. Όταν ο πρίγκιπας Ρενιέ πέθανε το 2005, άφησε στην πριγκίπισσα Καρολίνα και στον πρίγκιπα Αλβέρτο το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του· στην πριγκίπισσα Στεφανία, που ήταν άτακτη, άφησε μόνο το 1% της περιουσίας του!

Η θλιμμένη πριγκίπισσα Σαρλίν

Και φθάνουμε στις μέρες μας όπου ο γάμος του Αλβέρτου και της Σαρλίν είναι σχεδόν καθημερινά πρωτοσέλιδος στα ταμπλόιντ του Πριγκιπάτου. Ο Πρίγκιπας, γνωστός playboy γνώρισε τη Σαρλίν το 2006 και την παντρεύτηκε το 2011. Στο μεταξύ πολλά παιδιά στο Μονακό και όχι μόνο, τον φώναζαν «πατέρα»! Κατά τη διάρκεια του αρραβώνα τους, η Σαρλίν φέρεται να έκανε, όχι μία απόπειρα απόδρασης αλλά τρεις. Όταν τελικά μπήκε το στεφάνι, η Σαρλίν ήταν σαν να πήγαινε σε κηδεία!

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Σαρλίν έκλαιγε σε όλη τη διάρκεια της τελετής. Από χαρά, ίσως. Σήμερα, το ζευγάρι έχει (δικά του) δύο παιδιά και παραμένει παντρεμένο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο γάμος τους είναι ευτυχισμένος. Τον Δεκέμβριο του 2020, μια Βραζιλιάνα μήνυσε τον Πρίγκιπα Αλβέρτο για την πατρότητα του παιδιού της.

Στις αρχές του 2021, η Σαρλίν ταξίδεψε στην πατρίδα της, τη Νότια Αφρική, για φιλανθρωπικό έργο. Κατά την άφιξή της, έγινε γνωστό ότι είχε προσβληθεί από μόλυνση και έπρεπε να νοσηλευθεί· παρέμεινε στη Νότια Αφρική για αρκετούς μήνες και την επισκέφτηκε ο πρίγκιπας Αλβέρτος και τα παιδιά της μόνο μία φορά. Πέρυσι η Σαρλίν νοσηλεύτηκε με «γενική κόπωση» επί αρκετούς μήνες και ο Αλβέρτος έκανε τη ζωή του, που λέμε…

Κι άλλοι που χτυπήθηκαν από την κατάρα

Και δεν ήταν μόνον αυτοί. Η βασιλική οικογένεια του Μονακό ήταν άτυχη για αρκετές γενιές. Οι γονείς του πρίγκιπα Ρενιέ Γ', ο κόμης Πιέρ ντε Πολινιάκ και η πριγκίπισσα Σαρλότ, χώρισαν έπειτα από 10 χρόνια γάμου όταν έγινε γνωστό ότι ο Πιέρ ήταν ομοφυλόφιλος. Η πριγκίπισσα Σαρλότ ερωτεύτηκε τον Ιταλό γιατρό της.
Η πριγκίπισσα Σαρλότ ήταν υιοθετημένη κόρη του Λουδοβίκου Β', πρίγκιπα του Μονακό.
Ούτε οι γονείς του πρίγκιπα Λουδοβίκου Β' όμως είχαν ευτυχισμένο γάμο: ο πρίγκιπας Αλμπέρ και η λαίδη Μαίρη Βικτόρια Χάμιλτον, είχαν παντρευτεί μόλις ένα χρόνο, όταν η 19χρονη μητέρα του έφυγε με τον μικρό της γιο προς άγνωστη κατεύθυνση…
Αυτό δεν ήταν κατάρα, ήταν σειρά του Παπακαλιάτη τελικά!

πριγκίπισσα ΣαρλίνΜονακόσαν σημεραπρίγκιπας Αλβέρτοςκατάραειδήσεις τώρα