Σαν Σήμερα|14.01.2023 00:00

Απόπειρα δολοφονίας του Αυτοκράτορα στοιχίζει τη ζωή σε 8, ενώ τραυματίζονται 142 – Ο στόχος έφυγε να δει όπερα

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντα Γ'.  Σκοτώνονται 8, άνθρωποι ενώ τραυματίζονται 142! Ο Αυτοκράτωρ έφυγε να παρακολούθησει όπερα!

Ο Αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Γ’ και η σύζυγός του Ευγενία ντι Μοντιζό, το είχαν από καιρό κανονίσει: το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου του 1858 θα παρακολουθούσαν στο Σπίτι της Όπερας του Παρισιού, στο διάσημο Salle Le Peletier, τον «Γουλιέλμο Τέλο» του Τζοακίνο Ροσίνι.

Έμελλε, ένας άνθρωπος, ομοεθνής του διάσημου ιταλού μουσουργού Ροσίνι και με αναγραμματισμένο το όνομα του, ο Φελίτσε Ορσίνι να τους χαλούσε τη βραδιά… Όχι δηλαδή που άλλαξε το πρόγραμμά του το αυτοκρατορικό ζευγάρι, αλλά να, άκουσε τόσους κρότους από βόμβες, είδε τόσο αίμα που η σπουδαία οβερτούρα του «Γουλιέλμου Τέλου» έχασε κάτι από την έντασή της.
Τι είχε συμβεί;
Καθώς ο αυτοκράτορας και η αυτοκράτειρα πήγαιναν στο θέατρο, ο Ορσίνι… Και εδώ είναι επιβεβλημένο να εξηγήσουμε ποιος ήταν ο Φελίτσε Ορσίνι: Ο Ορσίνι λοιπόν, ήταν ιταλός επαναστάτης και ηγέτης των Καρμπονάρι (ένα άτυπο δίκτυο μυστικών επαναστατικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην Ιταλία), ετών 39, που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Γάλλο Αυτοκράτορα Γ’.

Και συνεχίζουμε: ο Ορσίνι και οι συνεργοί του έριξαν τρεις βόμβες στην αυτοκρατορική άμαξα, αλλά καμιά δεν βρήκε τον στόχο της! Η πρώτη βόμβα έσκασε ανάμεσα στους ιππείς συνοδούς, μπροστά από την άμαξα, η δεύτερη βόμβα τραυμάτισε τα ζώα και έσπασε το κρυστάλλινο παράθυρο της άμαξας και η τρίτη εξερράγη κάτω από την άμαξα και τραυμάτισε σοβαρά έναν αστυνομικό που έσπευσε να προστατεύσει τους επιβαίνοντες.

Απολογισμός των τριών άστοχων εκρήξεων; Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν! Ο Αυτοκράτορας; Ο Ναπολέων ο Γ’ δεν έπαθε απολύτως τίποτα, όπως και η σύζυγός του. Κι όχι μόνον αυτό… Κάτι είπε ο ένας στον άλλον, κάτι ψιθύρισαν μεταξύ τους και σε λίγην ώρα και οι δυο, ατάραχοι και λαμπεροί μέσα στις φορεσιές τους, παρακολουθούσαν την υπέροχη όπερα!

Από την άλλη πλευρά, ο επίδοξος δολοφόνος Ορσίνι είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και είχε τρέξει κακήν κακώς να φροντίσει τα τραύματά του, οκτώ άνθρωποι, αθώοι κείτονταν νεκροί, πολλοί σφάδαζαν από τους πόνους και ο Αυτοκράτορας είχε βγει πιο λαμπερός και επηρμένος από ποτέ, αφού η δημοτικότητά του μετά μια απόπειρα δολοφονίας από έναν αναρχικό θα ανέβαινε στα ύψη!

Στο «δια ταύτα»: Ο Ορσίνι γρήγορα εντοπίστηκε, συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο και ανέβηκε ψύχραιμος τα σκαλοπάτια του ικριώματος, όπου τον περίμενε καρτερικά η γκιλοτίνα δυο μήνες μετά την απόπειρα.
Ο Ναπολέων ο Γ’, ανηψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα δεν είχε καλύτερη τύχη από τον θείο του. Οι Πρώσοι (όπως και τον Βοναπάρτη) κατανίκησαν τον γαλλικό στρατό, λίγα χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Ναπολέων αιχμαλωτίστηκε, εκθρονίστηκε και εξορίστηκε στην Αγγλία, όπου πέθανε το 1873.

Γαλλίαειδήσεις τώρααπόπειρα δολοφονίαςΙταλίασαν σημερα