Σαν Σήμερα|19.01.2023 00:00

Ιστορίες τρόμου: Ο μυστηριώδης θάνατος του Έντγκαρ Άλαν Πόε και ο σκοτεινός επισκέπτης που στοίχειωνε τον τάφο του επί 60 χρόνια

Newsroom

Μυστήριο η ζωή του συγγραφέα Έντγκαρ Άλαν Πόε, μυστήριο και ο θάνατός του κι ακόμα πιο μυστηριώδης ο σκοτεινός επισκέπτης που στοίχειωνε τον τάφο του επί 60 χρόνια!

Είναι κάποιοι άνθρωποι σημαδεμένοι από τη μοίρα τους από την ημέρα που θα γεννηθούν μέχρι ο Χάρος να τους τραβήξει από την επίγεια ζωή… Ένας σαν αυτούς ήταν και ο αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Άλαν Πόε (προφέρεται Πο), που γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα το 1809.

Ο Πόε ήταν καινοτόμος συγγραφέας, που άλλαξε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τις ιστορίες τρόμου. Ο θάνατος του Πόε ήταν αντάξιος των ανατριχιαστικών ιστοριών του· πέθανε λίγες μέρες πριν από τον τέταρτο γάμο του και ουδείς έμαθε ποτέ τι ακριβώς του συνέβη.
Η Ιστορία κατέγραψε ότι ο Πόε βρέθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση ένα βράδυ, φορώντας κουρελιασμένα ρούχα, πάνω από μια λακκούβα γεμάτη νερό σ’ έναν δρόμο στη Βαλτιμόρη. Τέσσερις μέρες αργότερα θα πεθάνει στο νοσοκομείο ψιθυρίζοντας: «Κύριε βοήθησε την φτωχή μου ψυχή».

Έχουν καταγραφεί θεωρίες για τον θάνατο του συγγραφέα, που κάνουν λόγο από βλάβες στον εγκέφαλο, επιληψία και φυματίωση μέχρι χολέρα, σύφιλη, ακόμη και λύσσα. Δεν εκδόθηκε ποτέ πιστοποιητικό θανάτου που να πιστοποιεί την επίσημη αιτία. Το Μουσείο Πόε απαριθμεί 15 διαφορετικές θεωρίες, οι οποίες συνηγορούν ότι ο Πόε έπεσε θύμα επίθεσης, ότι ήταν μεθυσμένος ή ότι έπασχε από σοβαρή ασθένεια του εγκεφάλου…

Ο Πόε πέθανε στις 7 Οκτωβρίου του 1849. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν μόνο επτά άτομα. Τάφηκε σε ένα οικόπεδο του παππού του στο Westminster Burying Grounds της Βαλτιμόρης. Μετά 26 χρόνια από τον θάνατό του, δάσκαλοι και μαθητές ενός σχολείου της περιοχής του, συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν ένα μνημείο όπου θα μεταφέρονταν τα λείψανα του Πόε. Το μνημείο στήθηκε δίπλα στην πύλη ενός νεκροταφείου. Από τότε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, λάτρεις της λογοτεχνίας του Πόε, έχουν επισκεφτεί το μνημείο. Ωστόσο κάποιος από εκείνους έκανε τη διαφορά…

Ο άγνωστος μυστηριώδης επισκέπτης

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου του 1949, επέτειος των γενεθλίων του Έντγκαρ Άλαν Πόε και 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας άγνωστος πλησίασε το ταφικό μνημείο του συγγραφέα. Ξημέρωσε και ο μυστηριώδης άντρας, που ήταν ντυμένος στα μαύρα, φορώντας ένα άσπρο μαντίλι και ένα μαύρο καπέλο με φαρδύ γείσο, παρέμενε στο ίδιο σημείο. Είχε αφήσει τρία κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα σημείωμα στον τάφο. Ο άγνωστος άνδρας, αφού ήπιε ένα ποτήρι κονιάκ, κάτι μουρμούρισε και αφού άφησε το μισοάδειο μπουκάλι με το κονιάκ δίπλα στα τριαντάφυλλα, έφυγε.
Την επόμενη χρονιά, ο άγνωστος εμφανίστηκε ξανά, έκανε το σύντομο τελετουργικό του και έφυγε το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανιζόταν. Οι άνθρωποι που περιποιούνταν τον χώρο τον έβλεπαν να επαναλαμβάνει το ίδιο τελετουργικό κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου επί 60 χρόνια. Ουδείς τον αναγνώρισε ποτέ και σε κανέναν από εκείνους που συναθροίζονταν κάθε χρόνο για να τιμήσουν την επέτειο, δεν απηύθυνε τον λόγο.

Υπάρχει μόνο μία, θολή, αλλά πραγματική φωτογραφία του μυστηριώδους επισκέπτη, που τραβήχτηκε το 1990 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life Magazine. Υπήρξαν πολλές θεωρίες για την ταυτότητα του θαυμαστή του Πόε, αλλά ουδείς κατέληξε ποτέ σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτότητά του.
Τον Ιανουάριο του 2009, στα 200α γενέθλια του Πόε, ο μυστηριώδης θαυμαστής του Πόε δεν εμφανίστηκε, απογοητεύοντας τους παρισάμενους. που περισσότερο αυτόν περίμεναν παρά είχαν πάει για τον Πόε.... Για πρώτη φορά μετά 60 χρόνια, δεν υπήρχε κονιάκ και σημείωμα στην ταφόπλακα του Πόε. Ο Poe's Toaster, όπως τον είχαν ονομάσει δεν ξαναγύρισε ποτέ…
«Το μαύρο το Κοράκι, το άχαρο, τ' απαίσιο, ο τρόμος των ανθρώπων, σαν έλεγε τις θλιβερές τις λέξεις: «Ποτέ Πια!»...

Έντγκαρ Άλαν Ποέσυγγραφέαςειδήσεις τώρασαν σημερατάφος