Σαν Σήμερα|26.01.2023 00:00

Το ένα και μοναδικό πραξικόπημα στην Αυστραλία είχε πρωταγωνιστή τον διαβόητο πλοίαρχο Μπλάι από την Ανταρσία του Μπάουτντι

Newsroom

Τώρα τι σχέση έχουν ο πλοίαρχος Μπλάι από την Ανταρσία του Μπάουντι με το ένα και μοναδικό πραξικόπημα που έγινε στην Αυστραλία, έ είναι να απορείς

Είναι μια χώρα που σχεδόν ποτέ δεν έχει απασχολήσει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου για ένα σοβαρό πολιτικό θέμα. Οι ειδήσεις που έρχονται από τη μακρινή Αυστραλία, συνήθως αφορούν καταστρεπτικές πυρκαγιές, κυνηγημένα καγκουρό και κοάλα, γιγαντιαίους βάτραχους και μπλε μέδουσες, κι άντε και καμιά επιτυχία της Εθνικής Ομάδας όταν καταφέρνει να προκριθεί σε τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν τεθεί ερώτηση των 100.000 ευρώ στον παιχνίδι Ποιος θέλει να Γίνει Εκατομμυριούχος με θέμα ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, λίγοι θα γνωρίζουν την απάντηση… Γιατί πολύ απλά η Αυστραλία ουδέποτε έχει απασχολήσει με την πολιτική της την παγκόσμια κοινότητα. Ουδέποτε; Κι όμως στην πατρίδα της Νικόλ Κίντμαν κάποτε έγινε πραξικόπημα! Ναι πραξικόπημα, ένα και μοναδικό στην Ιστορία!

Το κίνημα που ονομάστηκε Rum Rebellion, εκδηλώθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 26 Ιανουαρίου του 1808 και ήταν πραξικόπημα στην τότε ακόμα βρετανική αποικία της Νέας Νότιας Ουαλίας, που οργανώθηκε από το Στρατιωτικό Σώμα της περιοχής με σκοπό την καθαίρεση του κυβερνήτη Γουίλιαμ Μπλάι. Ουσιαστικά το ένα και μοναδικό στρατιωτικό πραξικόπημα της Αυστραλίας έγινε για το παράνομο εμπόριο του αλκοολούχου ποτού ρούμι. Να πούμε ότι η 26η Ιανουαρίου είναι και η Εθνική εορτή της Αυστραλίας.

Και διαβάστε τα του πραξικοπήματος τώρα: Ο πλοίαρχος Μπλάι, ο γνωστός από την Ανταρσία του Μπάουντι, είχε διοριστεί κυβερνήτης στη Νέα Νότια Ουαλία το 1805. Τα επόμενα δύο χρόνια, ο κάπτεν Μπλάι έκανε εχθρούς όχι μόνο ανάμεσα στα μέλη της στρατιωτικής ελίτ του Σίδνεϊ, αλλά και ανάμεσα σε αρκετούς εξέχοντες πολίτες. Ο Μπλάι ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τον Τζον Μακάρθουρ, τον αξιωματικό του βρετανικού στρατού, που είχε χαρακτηριστέι εκβιαστής και σφετεριστής και πολιτικός, αλλά και προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στη Νέα Νότια Ουαλία.

Το παράνομο εμπόριο ρούμι ήταν η αιτία της διαμάχης με τον Μπλάι. Ο Κυβερνήτης Μπλάι άρχισε να καταστέλλει τις παράνομες δραστηριότητες του Rum Corps, του Σώματος των αξιωματικών που πλούτιζαν εμπορευόμενοι ρούμι. Κατάσχεσε εξοπλισμό απόσταξης αλκοόλ από τον Μακάρθουρ, ο οποίος, αν και δεν ήταν πλέον μέλος του στρατού, εξακολουθούσε να έχει τεράστια επιρροή στην κοινότητα. Όταν ένα από τα εμπορικά πλοία συμφερόντων του Μακάρθουρ κατασχέθηκε, ο τελευταίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την πληρωμή προστίμου και ο Μπλάι διέταξε τη σύλληψή του. Ο Μακάρθουρ αντιστάθηκε και ο Μπλάι τον συνέλαβε αμέσως για εξέγερση.

Στις 26 Ιανουαρίου του 1808, 400 στρατιώτες εισέβαλλαν στο Κυβερνητικό Μέγαρο και συνέλαβαν τον Γουίλιαμ Μπλάι, τον οποίο έθεσαν υπό περιορισμό στο Σίδνεϊ και στη συνέχεια τον φυλάκισαν σε ένα πλοίο στα ανοιχτά του λιμανιού. Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Μπλάι παρέμενε υπό περιορισμό μέχρι την άφιξη του στρατηγού Λάκλαν Μακουάιρ από τη Βρετανία το 1810 και ανέλαβε ως κυβερνήτης. Και η χούντα που διοικούσε τον τόπο έκανε τόπο να περάσουν ξανά οι Βρετανοί.

Για ένα μπουκάλι ρούμι, λοιπόν, (ένα, τρόπος του λέγειν) και με πρωταγωνιστή ένα πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, που έγινε και πρωταγωνιστής σε τρεις διάσημες ταινίες με θέμα την Ανταρσία του Μπάουντι. Κι έχουμε δει τον κάπτεν Μπλάι να τον υποδύονται κορυφαίοι βρετανοί ηθοποιοί: ο Τσαρλς Λότον, ο Τρέβορ Χάουαρντ και ο Άντονι Χόπκινς. Και η Αυστραλία από τότε κοιμάται ήσυχη…

πραξικόπημαΑυστραλίαειδήσεις τώραΑνταρσία του Μπάουντισαν σημερα