Σαν Σήμερα|10.02.2023 00:00

Ο Γκάρι Κασπάροφ υποκλίθηκε στον Deep Blue: Όταν ο υπερσκακιστής νικήθηκε από έναν υπερυπολογιστή

Newsroom

Ο Γκάρι Κασπάροφ κάθισε απέναντι στον Deep Blue· δεν έδωσαν τα χέρια ούτε καν έριξαν μια ματιά ο ένας στον άλλον… Άλλωστε τι χειραψία να κάνεις με μια μηχανή και πού να βρεις βλέμμα να ανταλλάξεις;

Ο Γκάρι Κασπάροφ ήταν Ρώσος, παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι- για κάποιους ο κορυφαίος σκακιστής του κόσμου.
Ο Deep Blue δεν είχε την παραμικρή σχέση με το Απέραντο Γαλάζιο που ήταν το όνομά του, αλλά ούτε και με άνθρωπο. Ο Deep Blue ήταν ένας ψυχρός υπερυπολογιστής της IBM που θα μετρούσε τις πνευματικές δυνάμεις του απέναντι σ’ εκείνον που τον γέννησε: τον άνθρωπο!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου του 1996, όταν η μηχανή νίκησε τον σκακιστή! Ο πρώτος αγώνας είχε γίνει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και είχε νικήσει ο Κασπάροφ. Ο επαναληπτικός αγώνας έγινε στη Νέα Υόρκη και ο Deep Blue δεν πανηγύρισε, γιατί οι μηχανές δεν πανηγυρίζουν… Ο Κασπάροφ όμως έπιασε με τα χέρια το κεφάλι του αποδεχόμενος την ήττα. Ήταν η πρώτη φορά που ένας υπολογιστής νικούσε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι!

Ο αγώνας καλύφθηκε ευρέως από τα Μέσα Ενημέρωσης και ο Deep Blue έγινε διασημότητα. Ο Γκρανμάστερ Κασπάροφ ήταν γνωστός για το απρόβλεπτο παιχνίδι του και κατάφερε να νικήσει τον υπολογιστή το 1996 αλλάζοντας συνεχώς στρατηγικές στα μέσα του παιχνιδιού. Στη συνέχει αόμως, ο Κασπάροφ εγκατέλειψε το στιλ του, ακολουθώντας περισσότερο τακτική αναμονής· αυτό ευνόησε τον υπολογιστή και είναι ο λόγος που συνήθως αναφέρεται ως η αιτία της ήττας του.
Να πούμε ότι ο τρίτος και ο τέταρτος αγώνας έληξαν ισόπαλοι, ενώ ο Κασπάροφ νίκησε στον πέμπτο αγώνα. Στις 17 Φεβρουαρίου, ο άνθρωπος θριάμβευσε επί του Deep Blue στο 6ο παιχνίδι και πήρε τον αγώνα, με τελικό σκορ 4-2.
Τότε νίκησε ο άνθρωπος, αλλά 26 χρόνια μετά οι υπολογιστές, όχι μόνο υπερνικούν, αλλά εξουσιάζουν τους ανθρώπους. Η IBM πανηγύρισε για το παιδί της και η Γη ήδη είχε αρχίσει να περιστρέφεται με άλλες ταχύτητες…

σκάκισαν σημεραIBMΓκάρι Κασπάροφειδήσεις τώρα