Σαν Σήμερα|18.04.2023 00:00

Σκοτώστε τον Γιαμαμότο: Η τελευταία πτήση του ναυάρχου θρύλου των Ιαπώνων - Γιατί τον ήθελαν νεκρό οι Αμερικάνοι

Newsroom

Η διαταγή ήταν σαφής: σκοτώστε το ναύαρχο Γιαμαμότο! Ο θρύλος των Ιαπώνων έπρεπε να πεθάνει. Οι Αμερικάνοι τον ήθελαν οπωσδήποτε νεκρό!

Το 1942, η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ σφράγισε την έκβαση του πολέμου στον Ειρηνικό. Ωστόσο τίποτα δεν είχε τελειώσει ακόμα. Η Ιαπωνία ήταν ακόμα αποφασισμένη, φανατική, χωρίς την παραμικρή σκέψη για να παραδοθεί.
Αν και οι σκληροί στρατοκράτες της χώρας της Άπω Ανατολής δεν μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν όπως πριν, παρέμεναν ακόμα ένας επικίνδυνος αντίπαλος σε στεριά, θάλασσα και αέρα!

Ένας από τους χαρισματικούς ηγέτες της Αυτοκρατορίας του Ήλιου ήταν ο Ισορόκου Γιαμαμότο. Ο διάσημος εμπνευστής και ενορχηστρωτής της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ ήταν αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός ναύαρχος του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού. Ο Γιαμαμότο ήταν άρτια μορφωμένος, ταλαντούχος, πολύ έξυπνος, ενώ ήταν σεβαστός και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Ο Γιαμαμότο έζησε αρκετά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ είχε σπουδάσει στο Χάρβαρντ· ήταν εξοικειωμένος με τον δυτικό τρόπο ζωής, τα έθιμα, τις παραδόσεις και το σημαντικότερο: γνώριζε τις δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ισορόκου Γιαμαμότο ήταν κάθετος κατά του πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και με την προσχώρηση στις δυνάμεις του Άξονα. Ο Γιαμαμότο, παρά το γεγονός πώς γνώριζε ότι η Ιαπωνία είχε επιλέξει λάθος δρόμο, στήριξε τη χώρα του όσο καλύτερα μπορούσε.
Είχε πει ο θρυλικός αξιωματικός: «Στους πρώτους έξι έως δώδεκα μήνες ενός πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία θα καλπάσω ξέφρενα και θα πάρω τη νίκη. Αν όμως ο πόλεμος συνεχιστεί, δεν έχω καμία ελπίδα επιτυχίας»· βγήκε αληθινός!

Στις 14 Απριλίου του 1943, οι Αμερικανοί υπέκλεψαν και αποκρυπτογράφησαν ένα σήμα σχετικά με μια προγραμματισμένη επιθεώρηση από τον Γιαμαμότο στα Νησιά του Σολομώντα. Το μήνυμα περιείχε λεπτομέρειες, όπως ώρες αναχώρησης, τοποθεσίες, ακριβή διαδρομή, ακόμη και τον αριθμό και τους τύπους των αεροσκαφών που θα συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή.
Ο πρόεδρος Ρούσβελτ δεν είχε δεύτερη σκέψη όταν ενημερώθηκε σχετικά: Οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν τον Γιαμαμότο!

Μια μοίρα της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε να εκτελέσει την αποστολή. Το μόνο που γνώριζαν οι συμμετέχοντες ήταν πως είχαν ως στόχο να «αναχαιτίσουν έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό». Ο πτέραρχος Μίτσελ, ο αξιωματικός που εκπόνησε το σχέδιο, υπολόγισε την «αναχαίτιση» στις 09:35, λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση του ναυάρχου Γιαμαμότο στο νησί Μπαλαλαέ.

Μια μέρα σαν σήμερα, 18 Απριλίου του 1943, στις 07:00 τα αμερικανικά αεροπλάνα απογειώθηκαν. Όλα πήγαν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Η αερομαχία άρχισε στις 09:34 κοντά στο Μπουγκανβίλ. Οι Αμερικανοί πιλότοι εντόπισαν δύο εχθρικά βομβαρδιστικά με μια συνοδεία έξι μαχητικών.

Ο πυροβολητής Ρεξ Μπάρμπερ άνοιξε πυρ κατά των εχθρικών αεροσκαφών, χτυπώντας ένα στον δεξιό κινητήρα κάτι που προκάλεσε έντονο καπνό πριν το αεροσκάφος συντριβεί. Αυτό ήταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον ναύαρχο Γιαμαμότο. Το δεύτερο βομβαρδιστικό που μετέφερε τον υποναύαρχο Ματόμε Ουγκάκι καταρρίφθηκε από τον υπολοχαγό Μπέσμπι Χολμς. Ο Ουγκάκι διασώθηκε. Ένα αμερικάνικο μαχητικό με πιλότο τον υπολοχαγό Ρέιμοντ Χάιν έπεσε στη θάλασσα.

Η σορός του ναυάρχου Γιαμαμότο βρέθηκε την επόμενη μέρα. Είχε χτυπηθεί από δύο σφαίρες των 0,50 και είχε πεθάνει πριν από τη συντριβή. Το σώμα του αποτεφρώθηκε και στάλθηκε στο Τόκιο με το θωρηκτό «Musashi», τη ναυαρχίδα του Γιαμαμότο.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα ταξίδι που είχε σχεδιαστεί για να τονωθεί το ηθικό των στρατιωτών της Ιαπωνίας τελείωσε με ένα καταστροφικό πλήγμα. Οι ιάπωνες πολίτες ενημερώθηκαν επίσημα για την απώλεια του ναυάρχου ένα μήνα αργότερα. Η επιχείρηση ανέβασε το ηθικό στις ΗΠΑ, αφού ένας από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς τους δεν υπήρχε πια...

ΙαπωνίαΗΠΑΓιαμαμότοειδήσεις τώρασαν σημεραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος