Σαν Σήμερα|23.05.2023 00:00

Αρχίζει ο καταστροφικός 30ετής πόλεμος στη Γαλλία – Αφορμή η εκπαραθύρωση τριών εκπροσώπων του βασιλιά

Newsroom

Ο Τριακονταετής πολεμος ήταν από τους πιο καταστροφικούς της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα. Υπολογίζεται ότι 4,5 έως 8 εκατομμύρια στρατιώτες και άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις αψιμαχίες ή από τους λιμούς και τις ασθένειες, ενώ κάποιες περιοχές της (σημερινής) Γερμανίας παρουσίασαν μείωση πληθυσμού άνω του 50%! Κι όλα αυτά για του Χριστού την πίστη την αγία!

Και πάμε στο γεγονός που συνέβη μια μέρα σαν σήμερα, 23 Μαΐου, πριν από τέσσερις αιώνες το 1618 και ήταν η αφορμή για να ανάψει η φωτιά του πολέμου

Καθώς η θρησκευτική Μεταρρύθμιση του Λούθηρου εξαπλωνόταν σε όλη την Ευρώπη, ο αυτοκράτορας Ροδόλφος Β’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Γερμανία) είχε υποσχεθεί με έδικτο (πολιτικό ή στρατιωτικό διάταγμα, που αφορούσε κυρίως τις δικαιοδοσίες ενός άρχοντα) του 1609 τη θρησκευτική Ελευθερία των υπηκόων του. Η συμφωνία έγραφε πως ο Πρίγκιπας κάθε περιοχής θα μπορούσε να καθορίζει το θρήσκευμα στην επικράτειά του, χωρίς περαιτέρω υπαγορεύσεις από την κεντρική διοίκηση της πρωτεύουσας.

Στη Βοημία όμως, μετά το θάνατό του Ροδόλφου και την άνοδο στην εξουσία του αδελφού του Ματθία, τα προτεσταντικά παρεκκλήσια άρχισαν να δέχονται επιδρομές και οι ιερείς τους να σφαγιάζονται από αξιωματούχους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η άμεση αντίδραση ήταν μία συγκέντρωση Προτεσταντών στην Πράγα, οι οποίοι δίκασαν και έκριναν ένοχους για την αθέτηση της υπόσχεσης τους Καθολικούς. Ο βασιλιάς Φερδινάνδος Β΄ είχε στείλει τέσσερις εκπροσώπους του στην Πράγα, ως κυβερνήτες, καθώς ο ίδιος είχε πρόσφατα λάβει και τον τίτλο του βασιλιά της Ουγγαρίας και απουσίαζε. Στο κάστρο της Πράγας, εκπρόσωποι της Βοημικής Αριστοκρατίας οργισμένοι και θέλοντας να διερευνήσουν κατά πόσον οι εκπρόσωποι του βασιλιά ήταν υπεύθυνοι για τη διαταγή παύσης της κατασκευής μιας προτεσταντικής εκκλησίας, συγκρότησαν έκτακτο δικαστήριο και συνέλαβαν δύο από τους βασιλικούς εκπροσώπους, τον Γιάροσλαβ Μπόριτα Μαρτινίκ και τον Βίλεμ Σλάβατα, αλλά και έναν από τους γραμματείς τους, τον Φίλιπ Φαμπρίσιους.

Τους δύο άντρες μαζί και τον γραμματέα, τους γκρέμισαν από τα παράθυρα της αίθουσας Συμβουλίων που βρισκόταν στον τρίτο όροφο του Κάστρου της Πράγας! Αυτοί έπεσαν από ύψος περίπου 15 μέτρων, αλλά ουδείς τραυματίστηκε σοβαρά, χάρη στην κλίση του εδάφους που μείωσε την πρόσκρουση: Επιβίωσαν και οι τρεις από την πτώση! Οι Καθολικοί αμέσως αποφάνθηκαν πως τους είχε σώσει Θεία παρέμβαση με τους αγγέλους, ενώ οι Προτεστάντες θεώρησαν πως οι τρεις επιβίωσαν επειδή προσγειώθηκαν σε έναν λόφο από κοπριά... Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις επερχόμενες δεκαετίες θρησκευτικής διαμάχης στην Κεντρική Ευρώπη: Ο Τριακονταετής Πόλεμος που ακολούθησε ήταν μία από τις πιο καταστροφικές συγκρούσεις στην ανθρώπινη Ιστορία.

ΕυρώπηΓαλλίαειδήσεις τώραπόλεμοςσαν σημερα