Σαν Σήμερα|06.07.2023 00:00

Η αρχή του τέλους: Ο Βαρουφάκης παραιτείται, η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους τίθεται σε άλλη βάση

Νίκος Τζιανίδης

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, όχι πολλά χρόνια πριν, μόλις το 2015. Ο υπουργός των Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Βαρουφάκης (ο γνωστός Γιάνης με ένα «ν»…) παραιτείται της θέσεως του κατ’ απαίτηση των δανειστών και έπειτα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι έκλεισε ένας (φαύλος) κύκλος στο κρίσιμο υπουργείο της Ελλάδας, που προσπαθούσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, τότε, να συνάψει συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε κυρίαρχο πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διαπραγμάτευση από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ.

Ουδείς από όσους παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα της ομιχλώδους πορείας προς τα αβαθή της ευρωπαϊκής οικονομικής θάλασσας, λησμονεί την από κοινού συνέντευξη Τύπου του Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα συνεργαστεί με την Τρόικα η οποία δεν αποτελούσε θεσμικό όργανο, αλλά θα διαπραγματευτεί απευθείας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν θα συνάψει συμφωνίες για νέα δανειακή σύμβαση, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ολλανδού πολιτικού, ο οποίος αποχώρησε!

Ακολούθησαν πολλά, που ένα βιβλίο Ιστορίας πολυσέλιδο, δεν θα επαρκούσε για να συμπεριλάβει. Εκείνο που έχει μείνει από τα «πολλά» είναι η θρυλική πλέον φράση του Βαρουφάκη προς την σύζυγό του Δανάη Στράτου μετά τα capital controls: «Honey, I shut the banks» που σήμαινε σε απλά ελληνικά που προκαλούσαν θλίψη και θυμηδία: «γλυκιά μου, έκλεισα τις Τράπεζες».
Αργότερα ο Βαρουφάκης και η σύζυγός του θα υποστηρίξουν ότι εκείνη η φράση δεν ειπώθηκε ποτέ· όπως άλλωστε και το «και όμως κινείται», αλλά και το «δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι». Η Ιστορία όμως απεχθάνεται τις διαψεύσεις, όπως η φύση το κενό και έτσι την είπε, δεν την είπε, η κουβέντα εκείνη θα κυνηγάει σαν σκιά τον Βαρουφάκη μέχρι να τον προσπεράσει…

Από την κάλπη... βγήκε παραίτηση

Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα 63% υπέρ της απόρριψης της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας, δηλαδή «Όχι». Και μετά «ναι σε όλα» και μια μέρα μετά τους χορούς στην πλατεία Συντάγματος για το «Όχι» που είπε ο λαός κι όχι ο Μεταξάς, ο Βαρουφάκης, αποχαιρέτησε με μια αιχμηρή, ναρκισσιστική και δυσανάγνωστη (όπως συνήθως) ανακοίνωση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μinister No More!», έγραφε ο Βαρουφάκης στο Twitter για να διευκρινίσει πιο κάτω: «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών. Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»…

Κι όλα, μόλις είχαν τελειώσει!

Κι ως επίλογος: Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας. Κάποια από τα διαγνωστικά κριτήρια: μεγαλειώδης αίσθηση προσωπικής αξίας και σπουδαιότητας για τον εαυτό του, παράλληλα με μια υπερευαισθησία στην αξιολόγηση και την κριτική των άλλων. Έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης. Πιστεύει ότι είναι ξεχωριστός και μοναδικός και πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άλλα μοναδικά άτομα υψηλού κύρους (ή θεσμούς), απαιτώντας παράλληλα υπερβολικό θαυμασμό».
Ουδεμία σχέση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, που το όνομά του το γράφει με ένα «ν» για «να τιμήσει τον μαρξιστή κοινωνιολόγο, ιστορικό, πολιτικό και νομικό Γιάννη Κορδάτο που κι αυτός το έγραφε με ένα «ν». Δυστυχώς ο Κορδάτος δεν έζησε να απολαύσει την τιμή…

υπουργείο Οιικονομικώνειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΓιάννης Βαρουφάκηςπαραίτηση υπουργούυπουργείο Οικονομικώνσαν σημερα