Σαν Σήμερα|16.08.2023 00:00

Όταν πέθανε ο Βασιλιάς από δυσκοιλιότητα: Ποιος ήταν τελικά ο Έλβις που σημάδεψε την παγκόσμια μουσική σκηνή δίχως να γράψει ένα τραγούδι

Newsroom

Ο Βασιλιάς Έλβις πέθανε, μια μέρα σαν σήμερα, 16 Αυγούστου του 1976. Γνωρίζατε ότι δεν έγραψε ποτέ κανένα τραγούδι και ότι η δυσκοιλιότητα τον οδήγησε στο θάνατο;

Η ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ του Βασιλιά της ροκ ήταν περίπου σαν τις κινήσεις του στη σκηνή: στα πάνω και στα κάτω, χορευτικές, λάγνες, ηδυπαθείς, αισθησιακές… ψεύτικες. Ο Έλβις καταγόταν από φτωχή οικογένεια, αλλά μέσα σε ένα βράδυ - που λένε -  έγινε ένας από τους διασημότερους τραγουδιστές όλων των εποχών!

Μπορεί, ο Έλβις να πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, όμως ακόμα τώρα, 46 χρόνια μετά παραμένουν άγνωστες πολλές από τις πτυχές της ζωής του… Για να θυμηθούμε κάποιες από εκείνες

Ο Έλβις Άρον Πρίσλεϊ γεννήθηκε από τους Βέρνον και Γκλάντις Πρίσλεϊ στις 8 Ιανουαρίου του 1935 στο Τούπελο του Μισισιπή. Ο Έλβις βγήκε στο φως 35 λεπτά μετά τον δίδυμο αδερφό του, ο οποίος γεννήθηκε νεκρός. Ο Πρίσλεϊ πήγαινε στην εκκλησία κάθε Κυριακή· αυτό το γεγονός ξύπνησε την αγάπη του για τη μουσική, ειδικά για τα γκόσπελ.

Η μητέρα του, χάρισε στον Έλβις την πρώτη του κιθάρα στα 11α γενέθλιά του. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1953, εργάστηκε σε περίεργες δουλειές ενώ κυνηγούσε το όνειρό του να γίνει καλλιτέχνης. Υπέγραψε συμβόλαιο σε μια δισκογραφική εκείνη τη χρονιά και κυκλοφόρησε το πρώτο του σινγκλ, «That's All Right» το 1954.

Μέχρι το 1955, το μοναδικό ξεχωριστό μουσικό ύφος του Έλβις και οι σαγηνευτικές χορευτικές κινήσεις του άρχισαν να κερδίζουν το κοινό. Ο μάνατζέρ του, ο Συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ, τον έβαλε να υπογράψει με την RCA Records και εργάστηκε για την παραγωγή του πρώτου του τραγουδιού, του «Heartbreak Hotel» το 1956.

Ο Έλβις τραγουδούσε, χόρευε και  έπαιζε κιθάρα, κάτι που τον βοήθησε στην καριέρα του. Την ίδια χρονιά που το τραγούδι «Heartbreak Hotel» ακουγόταν παντού, ο Πρίσλεϊ υπέγραψε συμβόλαιο με την Paramount Pictures, το οποίο αργότερα θα μεταφραζόταν σε 30 ταινίες με πρωταγωνιστή τον θρύλο του ροκ εν ρολ.
Μόλις άρχισαν οι εισπράξεις και το χρήμα να ρέει άφθονο, ο Έλβις αγόρασε το εμβληματικό σπίτι του, την Graceland, στο Μέμφις για 100.000 δολάρια το 1959. Η Graceland παρέμεινε το «κάστρο» του Βασιλιά για το υπόλοιπο της ζωής του και τελικά έμελλε να είναι ο χώρος που άφησε την τελευταία πνοή του.

Η πρώτη ταινία του Έλβις, «Love Me Tender» προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στη νεολαία μέσα σε ένα βράδυ. Αλλά μόλις η σκληρή δουλειά του άρχισε να αποδίδει καρπούς, ο Πρίσλεϊ έλαβε φύλλο πορείας για να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό το 1957. Άρχισε τη βασική εκπαίδευση στο Τέξας, και αργότερα μετατέθηκε στη Γερμανία μέχρι τον Μάρτιο του 1960.

Ενώ υπηρετούσε στο Βερολίνο, ο Έλβις συνάντησε την 14χρονη Πρισίλα Μπολιέ σε ένα πάρτι. Παρόλο που ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερός της, η Πρισίλα αναστάτωσε τον Έλβις. Το ζευγάρι συναντήθηκε κρυφά πολλές φορές έως ότου ο Πρίσλεϊ επέστρεψε στο Μέμφις· παντρεύτηκαν την 1η Μαΐου 1967, στο ξενοδοχείο Aladdin στο Λας Βέγκας.

Δεν έγραψε ούτε ένα τραγούδι!

Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογράφησε πάνω από 600 τραγούδια και γύρισε 30 ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εξακολουθεί μάλιστα να είναι ο κάτοχος του ρεκόρ για τις περισσότερες επιτυχίες του στα Top 40 με 114 τραγούδια συνολικά. Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια δεν γράφτηκαν από τον Πρίσλεϊ, παρόλο που σχεδόν όλοι οι τίτλοι τον αναφέρουν ως συν-συγγραφέα. Πιστεύεται ότι η δισκογραφική εταιρεία του Έλβις ζήτησε από τους τραγουδοποιούς να αποποιούνται το 50% των δικαιωμάτων τους υπέρ του Έλβις.

Τα μαλλιά του Βασιλιά ήταν η το σήμα κατατεθέν του. Το χαρακτηριστικό χτένισμα του Έλβις ήταν ένα κατάμαυρο, λαμπερό και ογκώδες μαλλί που μόλις και μετά βίας κινούνταν ενώ χτυπιόταν στη σκηνή. Στην πραγματικότητα, τα μαλλιά του Πρίσλεϊ δεν ήταν καν σκούρα! Το φυσικό του χρώμα ήταν ξανθό, αλλά στις πρώτες μέρες της καριέρας του, ο Έλβις χρησιμοποιούσε βερνίκι παπουτσιών για να αποκτήσει το επιθυμητό σκούρο και τη γυαλάδα που ήθελε στις τούφες του.

Εντός έδρας πάντα

Παρόλο που ο Έλβις είχε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, δεν έπαιξε ποτέ εκτός Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στον μάνατζέρ του, Συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, ο οποίος δεν είχε την αμερικανική υπηκοότητα, πράγμα που καθιστούσε δύσκολο να φύγει σε περιοδεία με τον πελάτη του.

Ο Πρίσλεϊ είχε εθιστεί επικίνδυνα στα οπιοειδή. Ο εθισμός του επεκτάθηκε στα αντιϊσταμινικά, τα ηρεμιστικά - όπως το Valium – τα βαρβιτουρικά και τα υπνωτικά χάπια. Η κατάχρηση των παυσίπονων του προκαλούσε δυσκοιλιότητα, έτσι ο Έλβις έπαιρνε τακτικά καθαρτικά. Αλλά ο κύκλος της κατάχρησης συνέχιζε να χειροτερεύει, σε συνδυασμό με τρομερές διατροφικές συνήθειες και ασταθή ψυχισμό. Ο επί δέκα χρόνια γιατρός του Πρίσλεϊ, ο Δρ. Τζορτζ Νιχόπουλος με χαρά του, συνταγογραφούσε στον Βασιλιά διάφορα κοκτέιλ εθιστικών χαπιών. Ο Έλβις ήταν γνωστός για τις εκκεντρικές διατροφικές του συνήθειες, με πιο αξιοσημείωτη το εμβληματικό σάντουιτς «Fool's Gold Loaf» γεμιστό με φυστικοβούτυρο, ζελέ γαλοπούλας και μπέικον.

Καρδιακό επεισόδιο από την δυσκοιλιότητα

Στις 16 Αυγούστου 1977, ο 42χρονος Έλβις Πρίσλεϊ βρέθηκε νεκρός στο πάτωμα του μπάνιου του. Η νεκροψία αργότερα αποκάλυψε ότι ο Έλβις δεν είχε κενώσεις επί πολλές εβδομάδες - περισσότερο και από μήνα - και ήταν πιθανό ότι η πίεση στην τουαλέτα να του προκάλεσε καρδιακό στρες με επακόλουθο το θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. Το προηγούμενο βράδυ ο Έλβις είχε επισκεφτεί τον οδοντίατρό του για σοβαρό πρόβλημα από τον οποίο πήρε μεγάλη ποσότητα ισχυρών αναλγητικών και κωδεΐνη.

Να σημειώσουμε ότι ο Έλβις είχε όλα εκείνα που οδηγούν σε ένα μοιραίο καρδιακό επεισόδιο: Παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια αϋπνία, σοβαρές ηπατικές βλάβες, εθισμό σε αναλγητικά, κακή διατροφή… Να προσθέσουμε ότι ο Έλβις έπασχε και από γλαύκωμα που προκλήθηκε από τις μπογιές που χρησιμοποιούσε για να βάφει τις βλεφαρίδες του!

Η κηδεία του Βασιλιά έγινε στην Graceland δύο ημέρες μετά τον θάνατό του. Χιλιάδες θαυμαστές κατέκλυσαν τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης του Έλβις. Παρόλο που χώρισαν το 1973, η Πρισίλα Πρίσλεϊ έχει μετατρέψει το σπίτι του πρώην συζύγου της σε ένα παγκοσμίου φήμης αξιοθέατο, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι και από τον Λευκό Οίκο.

θάνατοςμουσικήΈλβις Πρίσλεϊειδήσεις τώρασαν σημερα