Σαν Σήμερα|11.09.2023 00:00

11η Σεπτεμβρίου: τι απέγιναν οι τόνοι του χάλυβα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων – Το πολεμικό πλοίο «Νέα Υόρκη» και η ιστορία του

Newsroom

Τα ρολόγια του κόσμου, σε όποια ζώνη ώρας κι αν… χτυπούσαν, σταμάτησαν, μια μέρα σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου του 2001, στις 8:46 το πρωί!

Αεροσκάφος της American Airlines με 92 επιβαίνοντες πέφτει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν επιτόπου. Άλλοι εγκλωβίζονται. Όσοι επέζησαν από την έκρηξη, πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03, πριν καν καταλάβουν οι Νεοϋορκέζοι τι συνέβη, εκατομμύρια τηλεθεατές βλέπουν ζωντανά να χτυπάει τον νότιο πύργο ένα δεύτερο αεροσκάφος, της «United», με 64 επιβαίνοντες. Στις 9:37, τρίτο αεροσκάφος πέφτει στο Πεντάγωνο.
Λευκός Οίκος, Καπιτώλιο κι άλλα ομοσπονδιακά κτίρια της Ουάσιγκτον εκκενώνονται, όπως και τα κτήρια που στεγάζουν την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ. Λίγο αργότερα, γίνεται γνωστό ότι τέταρτο αεροσκάφος έπεσε στην Πενσιλβάνια. Πιθανότατα είχε ως προορισμό τον Λευκό Οίκο, οι επιβάτες, όμως, φαίνεται ότι εξεγέρθηκαν και απέτρεψαν το χτύπημα.

Οι Δίδυμοι Πύργοι καταρρέουν διαδοχικά μέσα σε λίγα λεπτά, σε ζωντανή μετάδοση. Χιλιάδες πολίτες βρίσκουν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια. Τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις κλήσεις τους στην Άμεση Δράση προκαλούν ανατριχίλα. Το λαμπερό Μανχάταν, βομβαρδισμένη πόλη καλυμμένη με σκόνη. Κόλαση επί γης. Σήμερα, στο σημείο που δέσποζαν οι εμβληματικοί Δίδυμοι Πύργοι, το Σημείο Μηδέν, όπως πια είναι γνωστό, έχει δημιουργηθεί το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης George E. Pataki έστειλε επιστολή στον υπουργό Ναυτικών των ΗΠΑ Gordon R. England ζητώντας από το Πολεμικό Ναυτικό να δώσει το όνομα «New York» σε ένα πλοίο του, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. 6,8 τόνοι χάλυβα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πλοίου προήλθαν από τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου· ο όγκος εκείνος αντιπροσώπευε λιγότερο από το ένα χιλιοστό του συνολικού βάρους του πλοίου, όμως ο συμβολισμός ήταν βαρύτερος…

Οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο φέρεται να αντιμετώπισαν με «σεβασμό που συνήθως απονέμεται στα θρησκευτικά κειμήλια» τον χάλυβα που προήλθε από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων, αγγίζοντας με δέος καθώς περνούσαν. Ένας εργαζόμενος - όπως λέγεται - καθυστέρησε τη συνταξιοδότησή του μετά 40 χρόνια εργασίας για να συμμετάσχει στο έργο.

Το πολεμικό πλοίο «Νέα Υόρκη» βαφτίστηκε την 1η Μαρτίου 2008, σε μια τελετή στο ναυπηγείο Avondale στη Νέα Ορλεάνη. Το καράβι παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Αύγουστο του 2009 και απέπλευσε για το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στις 13 Οκτωβρίου 2009. Στις 2 Νοεμβρίου του 2009 το πλοίο διέπλευσε για πρώτη φορά ανοιχτά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και απότισε φόρο τιμής με 21 κανονιοβολισμούς.

ειδήσεις τώραΝέα Υόρκη11η Σεπτεμβρίουδίδυμοι πύργοιΠολεμικό Ναυτικόσαν σημερα