Σαν Σήμερα|03.10.2023 00:00

Ακόμα αναζητούν τα αίτια: τρομάζει ο μυστηριώδης θάνατος ενός παγκοσμίου φήμης συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου

Newsroom

Δυο αιώνες μετά κι ακόμα αναζητούνται τα αίτια του ο μυστηριώδη θανάτου του παγκοσμίου φήμης συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου και τρόμου. Έντγκαρ Άλαν Πόε: αμερικανός ποιητής και πεζογράφος που μας παρέδωσε μερικές από τις πιο ευφάνταστές ιστορίες που σε κάνουν τα βράδια να μην κλείνεις μάτι!

Μια μέρα σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου του 1849 στη Βαλτιμόρη έβρεχε καταρρακτωδώς, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τζόζεφ Γουόκερ, έναν συντάκτη της εφημερίδας «Baltimore Sun», να περπατήσει προς το Gunner's Hall, ένα δημόσιο κτήριο, όπου διεξάγονταν εκλογές.

Όταν ο Γουόκερ έφτασε στο Gunner's Hall, βρήκε στην είσοδο έναν άντρα, σε παραληρηματική κατάσταση, ντυμένο με άθλια σχισμένα ρούχα, ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο. Ο άντρας εκείνος είχε μερική επαφή με το περιβάλλον και δεν μπορούσε να κινηθεί καν. Καθώς ο Γουόκερ πλησίασε, εξεπλάγη όταν κατάλαβε ποιον είχε απέναντί του : Ο άντρας εκείνος ήταν ο διάσημος ποιητής - συγγραφέας Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Στις 27 Σεπτεμβρίου - σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα - ο Πόε είχε φύγει από το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, με προορισμό τη Φιλαδέλφεια για να επεξεργαστεί μια συλλογή ποιημάτων κάποιας φίλης του. Όταν ο Γουόκερ βρήκε τον Πόε σε άθλια κατάσταση έξω από το εκλογικό κέντρο, ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έβλεπε τον ποιητή μετά την αναχώρησή του από το Ρίτσμοντ. Ο Πόε δεν είχε φθάσει ποτέ στη Φιλαδέλφεια και δεν επρόκειτο να φύγει ποτέ από τη Βαλτιμόρη, όπου είχε αρχίσει την καριέρα του στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τέσσερις μέρες μετά, ο Πόε άφηνε την τελευταία του πνοή δίχως να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του! Το βράδυ πριν από το θάνατό του, σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του Τζον Μόργκαν, ο Πόε φώναζε επανειλημμένως ένα όνομα: «Ρέινολντς», ένα όνομα που μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο. Λέγεται πως λίγα λεπτά πριν ξεψυχήσει, ο Πόε πρόλαβε να ψιθυρίσει: «Κύριε βοήθησε την φτωχή μου ψυχή».

Ο Πόε ήταν καινοτόμος συγγραφέας, που άλλαξε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τις ιστορίες τρόμου. Ο θάνατος του Πόε ήταν αντάξιος των ανατριχιαστικών ιστοριών του· πέθανε λίγες μέρες πριν από τον τέταρτο γάμο του και ουδείς έμαθε ποτέ τι ακριβώς του συνέβη.

Οι θεωρίες για τα αίτια του θανάτου

Ο μυστηριώδης θάνατος του Πόε ήταν σαν να ξεπήδησε μέσα από τις σελίδες των μυθιστορημάτων του. Ο Πόε είχε περάσει χρόνια χτίζοντας προσεκτικά την εικόνα ενός ανθρώπου εμπνευσμένου από την περιπέτεια και γοητευμένου από τα μυστήρια, ενός ποιητή, ενός ντετέκτιβ, ενός συγγραφέα, ενός Ελληνολάτρη παγκόσμιου ταξιδιώτη, που κρατήθηκε αιχμάλωτος στη Ρωσία.

Οι συνθήκες γύρω από το θάνατό του συγγραφέα έχουν οδηγήσει πολλούς να κάνουν εικασίες για την αληθινή αιτία του θανάτου του Πόε. Οι θεωρίες ως προς το τι προκάλεσε το θάνατο του Πόε περιλαμβάνουν από αυτοκτονία, φόνο, χολέρα, υπογλυκαιμία, λύσσα, σύφιλη, γρίπη, όγκο στον εγκέφαλο και φθάνουν μέχρι στο ότι ο Πόε έπεσε θύμα σκευωρίας. Τα στοιχεία ότι ο θάνατος του ποιητή μπορεί να προήλθε από κατανάλωση αλκοόλ αμφισβητούνται έντονα.

Όλα τα ιατρικά αρχεία και έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του πιστοποιητικού θανάτου του Πόε, έχουν χαθεί - αν υπήρξαν ποτέ. Ο Πόε πέθανε στις 7 Οκτωβρίου του 1849 στα 40 του χρόνια. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν μόνο επτά άτομα· τάφηκε σε ένα οικόπεδο του παππού του στο Westminster Burying Grounds της Βαλτιμόρης. 26 χρόνια μετά τον θάνατό του, δάσκαλοι και μαθητές ενός σχολείου της περιοχής του, συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν ένα μνημείο όπου θα μεταφέρονταν τα λείψανα του Πόε. Το μνημείο στήθηκε δίπλα στην πύλη ενός νεκροταφείου.

«Πες μου: ποιο είναι το αρχοντικό σου όνομα πέρα εκεί στην πλουτώνια όχθη της νύχτας; «Ποτέ πια» το Κοράκι μου αποκρίθηκε»...

ειδήσεις τώρασυγγραφέαςΈντγκαρ Άλαν ΠοέΒαλτιμόρησαν σημεραθάνατος