Σαν Σήμερα|12.10.2023 00:00

Αγαπούσε και φρόντιζε τους τραυματίες; Σκοτώστε την! Η εκτέλεση της νοσοκόμας που προκάλεσε ξεσηκωμό σε Βρετανία και ΗΠΑ

Newsroom

Αγαπούσε και φρόντιζε τους τραυματίες; Σκοτώστε την! Οι Γερμανοί δεν είχαν έλεος για κανέναν. Η εκτέλεση της νοσοκόμας που προκάλεσε ξεσηκωμό σε Βρετανία και ΗΠΑ

Η Έντιθ Λουίζα Κάβελ (Edith Louisa Cavell) ήταν βρετανίδα νοσοκόμα που εκτελέστηκε μια μέρα σαν σήμερα, 12 Οκτωβρίου του 1915 από τους Γερμανούς στις Βρυξέλλες. Ο λόγος της καταδίκης της σε θάνατο και της εκτέλεσης της ήταν ότι προσπαθούσε να σώσει ζωές στρατιωτών και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αντί να βοηθά μόνο τους Γερμανούς. Η Καβέλ έμεινε γνωστή για τη φράση της: «ο πατριωτισμός δεν αρκεί».

Όταν ήταν μικρή, η Έντιθ μετακόμισε στο Βέλγιο όπου εργάστηκε ως παιδαγωγός, αλλά επέστρεψε στη γενέτειρά της το Σβάρντεστον όταν ο πατέρας της αρρώστησε βαριά· τον φρόντιζε για πολύ καιρό, και μάλλον αυτή η εμπειρία της ήταν που την ενέπνευσε να γίνει νοσοκόμα· εκπαιδεύτηκε στο Royal London Hospital στο Whitechapel.

Με το που άρχισε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος η Κάβελ διορίστηκε σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Βέλγιο η Κάβελ επέλεξε να παραμείνει στη θέση της, φροντίζοντας γερμανούς στρατιώτες, αλλά και Βέλγους. Ήταν οι μέρες που σε κάθε γωνιά των δρόμων της βελγικής πρωτεύουσας υπήρχαν αφίσες που προειδοποιούσαν ότι: «Κάθε άνδρας ή γυναίκα που κρύβει έναν Άγγλο ή Γάλλο στρατιώτη στο σπίτι του θα τιμωρείται αυστηρά».

Η έντονη ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά της Έντιθ την οδήγησαν να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις και να βοηθήσει περίπου 200 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων να δραπετεύσουν από το κατεχόμενο από τους Γερμανούς Βέλγιο.

Το 1915, οι Γερμανικές Αρχές συνέλαβαν την Κάβελ και την κατηγόρησαν ότι βοήθησε Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες, καθώς και Βέλγους, να δραπετεύσουν προς την ουδέτερη Ολλανδία. Ο ισχυρισμός των Γερμανών ότι η Κάβελ ήταν κατάσκοπος διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τη βρετανική κυβέρνηση.
Η Κάβελ παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο, όπου κρίθηκε ένοχη εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρά τη διεθνή πίεση που ασκήθηκε προκειμένου να της δοθεί χάρη, εκτελέστηκε δια τυφεκισμού· ο θάνατός της προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον Τύπο. Όταν τα νέα έφτασαν στη Βρετανία, ο αριθμός εκείνων που υπέγραφαν για να καταταγούν στον Στρατό διπλασιάστηκε. Η μνήμη της Ίντιθ Λουίζα Καβέλ τιμάται από την Αγγλικανική Εκκλησία κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, αν και δεν πρόκειται για εορτασμό σαν αγία.
Βοηθός της Κάβελ ήταν ο Φιλιπ Μποκ (Philippe Francois Victor Baucq), αρχιτέκτονας που χρησιμοποιούσε διάφορα κτίρια σε όλο το Βέλγιο ως ασφαλή κρησφύγετα για όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο Μποκ συνελήφθη και εκτελέστηκε πλάι στην Καβέλ.

Γερμανοίειδήσεις τώραΑ' Παγκόσμιος Πόλεμοςσαν σημερανοσοκόμαεκτέλεση