Σαν Σήμερα|02.12.2023 00:00

Ο Φιντέλ Κάστρο πρόεδρος της Κούβας: Πόσες φορές προσπάθησαν να το δολοφονήσουν και ποια ήταν η μικρή του απόλαυση

Newsroom

Προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν πάνω από 600 φορές. Είχε μια μικρή απόλαυση που του είχε γίνει πάθος: τα παγωτά. Το όνομά του; Φιντέλ Κάστρο!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου του 1976, όταν ο πρωθυπουργός της Κούβας Φιντέλ Κάστρο αυτοανακηρύσσεται Πρόεδρος στο μεγάλο νησί της Καραϊβικής.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1976, η εκτελεστική εξουσία στην Κούβα μεταρρυθμίστηκε ξανά με ένα νέο Σύνταγμα, αυτή τη φορά περίπου αντιγραφή του συστήματος της Σοβιετικής Ένωσης. Το προεδρικό αξίωμα καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από μία συλλογική Αρχή, το Συμβούλιο του Κράτους, που εκλέχθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας. Πρόεδρος ο Φιντέλ!

Ο Φιντέλ Κάστρο, ήταν ένας από τους πιο διάσημους και επαναστάτες-ηγέτες στον κόσμο, που κυβέρνησε την Κούβα με σιδηρά πυγμή. Πριν από το θάνατό του, στα 90 του, τον Νοέμβριο του 2016, οι κουβανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι τον Κάστρο αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν πάνω από 600 φορές με βασικό ενορχηστρωτή την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, την διαβόητη CIA.

Το πρώην αφεντικό της αντικατασκοπείας της Κούβας, Φάμπιαν Εσκαλάντε, έγραψε ένα βιβλίο για τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Φιντέλ με τίτλο «638 Ways To Kill Castro» και εκεί μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης διαβάζει, και εκπλήσσεται…
Τα όπλα και οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν εκείνοι που ήθελαν τον Κάστρο νεκρό ήταν πολλά και ευφάνταστα: από δηλητηριασμένο μιλκσέικ σοκολάτας μέχρι πούρο που εκρήγνυται και κοχύλια που με εκρηκτικά και πλάι σ’ αυτά οι παραδοσιακές απροκάλυπτες εκτελέσεις τύπου μαφίας! Η CIA επιχείρησε να δολοφονήσει τον Κάστρο σε 638 περιπτώσεις και απέτυχε!

Και μια ανθρώπινη πτυχή του χαρακτήρα του Κάστρο. Σύμφωνα με τους πιο κοντινούς ανθρώπους του, τους στενούς φίλους και έμπιστους του, ο Φιντέλ Κάστρο είχε εμμονή με τα παγωτά! Η αγάπη του Φιντέλ για το παγωτό επηρέασε και την υπόλοιπη χώρα του, με μεγάλο μέρος της οικονομίας της Κούβας να στηρίζεται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι εξέδωσε εμπορικό εμπάργκο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα, ο Κάστρο... έπεσε να πεθάνει γιατί του στερούσαν τα αγαπημένα του αμερικανικά ice creams. Ο Κάστρο έστειλε τότε έναν αξιωματούχο του στον Καναδά, όπου αγόρασε 28 δοχεία παγωτού από τα εστιατόρια του Χάουαρντ Τζόνσον. Δεν πρέπει να κράτησε πολύ η προμήθεια, αφού όπως λέγεται, ο ηγέτης της Κούβας, τελείωνε το μεσημεριανό γεύμα του κάθε μέρα καταναλώνοντας 18 χωνάκια παγωτό! Μικρές απολαύσεις για Μεγάλους ηγέτες.

Φιντέλ ΚάστροΚούβαπρόεδροςειδήσεις τώρασαν σημερα